интересно

Начало | интересно | Магията на плетенето с цветни ластичета Loom – новата мода сред децата и родителите

Магията на плетенето с цветни ластичета Loom – новата мода сред децата и родителите

Аз детето | 2014-11-13

Магията на плетенето с цветни ластичета Loom – новата мода сред децата и родителите

Сладки гривнички изплетени от малки цветни ластичета е последната мода сред децата по света. От най-простите модели, до много много сложни плетеници направени с голямо внимание носят дори родителите, а и не само. Подобни прекрасни гривнички носят и актрисата Джулия Робъртс, папа Франциск и Дейвид Бекъм! Всички те са завладени от магията на плетенето – новата световна мания наречена Loom. Сигурни сме, че и доста от вас са завладени от тази магия и можете да ни разкажете много за нея. Има много хиляди начини за плетене на тези красиви гривнички, някои от които си стават истински произведения на изкуството. Да не говорим, че освен гривнички можете да си изплетете и пръстени, медальони, калъфчета за телефон, да не говорим, че сме виждали шапки, шалове, ръкавици и още много други неща. Единственото, което трябва да направите, за да станете истински плетач на шедьоври е да имате комплект от цветни ластичета.

За направата на такива аксесоари продават и най-различни комплекти, като по-скъпите съдържат т. нар. стан и голямо количество шарени ластичета. Те се нанизват в определена последователност и оттам идва едно от имената на гривничките – loom bands. Наричат се още и rainbow, защото според въображението на всеки може да се създават разнообразни украси за ръката. Този тип стан позволява да се правят аксесоари с всякаква ширина.
По-евтините комплекти са за начинаещи, в тях е добавено нещо подобно на прашка, върху което се оформят не толкова сложни плетки. И все пак има възможност за доста варианти, като може да се играе не само с вида на заплитането, но и с цветовете. Правят се обаче само по-тесни гривни.

Създател на манията по плетенето с цветни ластици, която е обхванала целия свят е 45-годишният бивш инженер на Nissan Cheong-Choon Ng, малайзийски емигрант в САЩ от китайски произход. Идеята му хрумва, когато решава да помогне на дъщерите си да си направят по-интересни гривни. През 2011 г. той инвестира всичките си спестявания в размер на 10 хиляди долара за поръчка на ластици от Китай. Днес, три години по-късно, състоянието му се оценява на 130 милиона долара.
Но това не е всичко. Плетенето с ластици не се ограничава само до бижута, но се разпростира и към света на модата. Запалените фенове са готови да създадат всичко от сандали през бански до може би най-известната рокля, направена от 20 хиляди ластика. През юли тази година тя беше продадена в ebay за 170 хиляди лири при стартова цена от 50 лири. За да се направи една гривна, се иска голяма доза търпение, както и сръчност в ръцете. Сложните модели отнемат доста време. Явно не само децата са се запалили по тази мода, защото в интернет може да се намерят и други видове украси, изплетени от възрастни. От ластици се правят фигурки на костенурки, рибки, слонове, цветя във всякакви големини. Сами може да измайсторите каишка за часовник, бижу за врата, каишки за сандали.

Принципът при създаването на украшения с ластици е същият като при плетенето. Ластиците трябва да са малко по-дебели и значително по-здрави от тези, които се продават за коса. Те се нанизват в определена последователност с помощта на специален стан, специална прашка или с пръстите на ръката – някои използват дори моливи или щипки за простиране. Това, което прави творчеството с ластици уникално, е възможността да се създават разнообразни модели, както и най-различни фигури, без да са необходими специални технически умения. Нужни са само търпение, сръчност в ръцете и полет на въображението. Същевременно специалистите са категорични, че плетенето с цветни ластици насърчава важни умения у децата като способност за концентрация, фина моторика, креативност, упоритост и работа в екип.



Коментари
4 коментара

Симона Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 13.11.2014

да това сега е голяма мода !!! Аз вече имам 9 такива гривни !!!

Христина Здравкова, 10 г.,

Публикувано на 14.11.2014

Аз плета много гривни .Имам 2 вида стана и онова подобно на прашка и имам около 30 гривни и фигорки

александра , 10 г.,

Публикувано на 27.06.2015

аз плета 3D фигурки.Ве4е имам над 100.

Венцеслава Цанкова, 10 г.,

Публикувано на 14.11.2015

Аз също много. Имам 2 стана и 2 кутии с гривни и фигурки

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град