покани

Начало | покани | Фестивалът „Сурва“ гостува в София, кукери ще гонят злото в Борисовата градина

Фестивалът „Сурва“ гостува в София, кукери ще гонят злото в Борисовата градина

Аз детето | 2023-01-07

Фестивалът „Сурва“ гостува в София, кукери ще гонят злото в Борисовата градина

Над 200 сурвакари, майстори на маски и фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“ от 12:00 ч. на 8 януари, неделя, за втора поредна година ще представят в Борисовата градина фестивала „Сурва“. Дефилето ще започне от езерото „Ариана“ и ще продължи до специално изградената сцена на открито в Борисовата градина (мястото на парк-театър „Борисова градина“). Маскарадната обредност се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села.

Във фестивала ще участват сурвакарски групи при читалище „Крюгер Николов – 1922 г.“, село Пещера, при читалище „Христо Ботев – 1928 г.“, село Копаница, община Радомир, при читалище „Пробуда – 1935 г.“ от квартал „Бела вода“ – Перник, от селата Светля – община Ковачевци, Садовик и Кошарево – община Брезник, както и фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“ към Общински младежки дом – Перник. „Сурвакарите от Пернишко наистина ще пренесат магията на „Сурва“ в София. И това ще е една прелюдия към празника, който предстои в края на януари – акцентира пред Радио София Иванка Василева, организатор, експерт култура и духовно развитие в Община Перник. – Сурвакарите ще дойдат с най-красивите си маски. Ще има малка, представителна кулинарна изложба. Гостите ще видят традиционни обреди, заря от ритми, ще завършим с граовско хоро. До мъже и жени, ще видим и по-възрастни, и деца – доказателство за приемственост и съхраняване на традициите. Защо сурвакарите газят в преспите? За да защитават дома от болести, нивите – от безплодие, душите ни – от демони и корените ни – от забрава.“

Василева уточни, че в столицата ще дойдат части от групите, защото числеността им е от 50-60 души и достига до 220. Гостуването на „Сурва“ в София е част от Календара на културните събитие на Столичната община. Местният празник „Сурва“ ще се проведе в пернишките села на 13 срещу 14 януари.

29-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник ще се проведе през последния уикенд на този месец. Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г. През 2015 г. народният празник „Сурва“ е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

На линковете по-долу можете да видите и кукери, нарисувани от деца, изпратени за конкурс на Az-deteto през 2014 година:
Рисунките от конкурса "Нарисувай ми кукер" – първа част
Рисунките от конкурса "Нарисувай ми кукер" – втора част
Рисунките от конкурса "Нарисувай ми кукер" – трета част
Рисунките от конкурса "Нарисувай ми кукер" – четвърта част
Рисунките от конкурса "Нарисувай ми кукер" – пета част
Рисунките от конкурса "Нарисувай ми кукер" – шеста част
Рисунките от конкурса "Нарисувай ми кукер" – седма част
Рисунките от конкурса "Нарисувай ми кукер" – осма част



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град