важните неща

Начало | важните неща | При каква температура на водата е безопасно да се къпем в море, басейн или друг водоем

При каква температура на водата е безопасно да се къпем в море, басейн или друг водоем

Аз детето | 2023-07-11

При каква температура на водата е безопасно да се къпем в море, басейн или друг водоем

Ходихте ли вече на море или басейн? А къпахте ли се? Това е първото нещо, което са направили някои от вас, а други – може би все още не, защото им се е сторило твърде студено! Но както знаете температурата на водата, когато караш само на чувства е нещо много субективно. И за да не пропуснете къпането в морето или басейна цяло лято, само защото вие или родителите ви мислите, че е студено и ще настинете, споделяме с вас кои и кога са най-подходящите температури на водата за къпане. А тях знаете как можете да видите!

При каква температура можете да плувате в басейна

За водата в басейна има собствени санитарни норми. Водата може да бъде от 20 до 34 ° C, в зависимост от предназначението на водоема. Басейните за спортни състезания са по-студени, а детските басейни трябва да бъдат по-топли. Но правилото ако искате да плувате спокойно е просто – при вода под 20°C има риск от хипотермия, а над 34°C има опасност от прегряване. Освен това, колкото по-топла е водата, толкова по-бързо се размножават патогенните микроорганизми.

При каква температура можете да плувате в естествени води

Някои хора плуват през цялата година, дори в най-студените райони. Но това са хора, които са адаптирани към много ниски температури. За мнозинството лекарите не препоръчват плуване, докато водата не се затопли до поне 18-19 ° C. В този случай температурата на въздуха не трябва да бъде по-ниска от 20-25 ° C. Ако температурата на водата е 16-17 ° C, тогава не можете да останете в нея повече от 3 минути. В противен случай съществува риск от хипотермия.

По кое време на годината можете да плувате?

Това ще зависи от местоположението. В страните от Югоизточна Азия например можете да плувате през цялата година, но в България ще трябва да изчакате поне до средата на юни. Можете да разберете по-точно, като използвате специални сайтове с температура на водата. Например уебсайтът World Weather.

И накрая запомнете, че дори и в най-топлата вода и най-топлото време е хубаво да излизате от водата на всеки 30 минути за 15 минути и след това отново да влизате.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град