важните неща

Начало | важните неща | Мъртво вълнение – за него научете и как да се предпазите прочетете

Мъртво вълнение – за него научете и как да се предпазите прочетете

Аз детето | 2022-08-11

Мъртво вълнение – за него научете и как да се предпазите прочетете

Морето несъмнено е част от всяка лятна ваканция! Независимо дали ходите всяка година или през няколко, морето и лятната ваканция просто си вървят ръка за ръка! Особено пък през август. Тогава някак си времето е най-приятно, морето най-красиво, а времето най-подходящо... Но ако сте решили да почивате на Черноморието и да се къпете в най-често бурните августовски води на Черно море, трябва да имате нещо много важно предвид, което ще спаси ваканцията ви от сериозен стрес, проблеми и дори ужасен инцидент. Предвид факта, че морето се казва „Черно“ – сигурно знаете, че името му е такова не заради цвета, а защото е най-бурно от всички, не е чудно че през август в него настъпват климатични промени, които предизвикват и така нареченото „мъртво вълнение“. Всъщност спасителите казват, че винаги, когато сме решили да поплуваме в което и да е море и месец от годината, трябва да се отнасяме с уважение към него и без излишна самонадеяност. Това обаче особено важи за мъртвото вълнение!

Какво е това?

Знаете, че най-общо казано вълните се образуват, когато вятърът с определена скорост, продължителност и посока духа над водата. Когато се образуват първите вълни, те започват да пътуват по-бързо или по-бавно, в зависимост от условията в морето и вятъра. Те се движат от вътрешността на морето към брега и сигурно сте усещали как ви изтласкват към брега, когато ви залеят. Мъртвото вълнение обаче е нещо съвсем друго! То е поредица от механични вълни, които се разпространяват по повърхността на водата и не са образувани в резултат на непосредствената дейност на ветрове, а на по-далечни климатични системи. Подобно явление се наблюдава най-често в заливи, където има плитчини. Когато вълните стигнат брега, по време на отлива им водата не може да се върне постепенно в открито море, заради пясъчните натрупвания (плитчини), които я спират. И тогава на това място се образува бързей, по който водата се устремява обратно в морето с голяма скорост (до 2,5-3,0 м/сек), сякаш образува река посред морето, перпендикулярно на брега.

Как да познаем дали има мъртво вълнение?

Има няколко основни знаци!

  • На повърхността ясно се отличава канал от по-буйни води, перпендикулярен на брега. Крайбрежна зона с различен цвят на водата (например, наоколо водата е синя или зелена, а този участък е по-блед).
  • Участък с пяна, някаква морска растителност, балончета, който устойчиво се движи от брега към открито море.
  • Разкъсване в общата структура на приливните вълни (плътна редица от вълни, а по средата 5-10-метрово разкъсване.
  • Ако не се вижда нищо от посочените явления, то не влизайте във водата смело, а се огледайте за предупредителни знаци, поставени от спасителите. Най-често това са флагове с различни цветове. Ако флагът е жълт, вниманието ви трябва да е повишено, а ако е червен – не влизайте във водата.
  • Трябва да знаете, че макар и да не виждате във водата нищо притеснително, то 80% от опасните спонтанно възникващи течения, не се проявяват визуално.

Няколко съвета от български спасители

  • „Името на Черно море не е дадено случайно – първо защото под 200 м не може да живее нищо и второ защото спецификата му е много по-различна от тази на останалите водни басейни, които познаваме, затова трябва много да се внимава, когато се влиза и ако не можете да плувате много добре, отидете на плаж със спасител и слушайте какво ви казва, съобразявайте се и с флаговете“.
  • „Много е важно хората да знаят, че заставайки във водата до колене – те не са в безопасност. Теоретично погледнато, човек е много по в безопасност там, където все още не е почнала да се разбива вълната. През нощта ако е имало вълнение, може да направи коридор, това пък дава предпоставки, когато вълните се отдръпват, да минават по този коридор назад към морето. И влизайки до колене, човек може да бъде бутнат от вълната, където попадайки в коридора – водата го издърпва навътре. Ако човек не може да плува, става сериозно. Защото колкото повече се опитва да излезе някой, толкова повече водата го дърпа навътре. Това е т. нар. мъртво вълнение“.
  • „Най-важното е човек да не се стреми да излиза перпендикулярно на брега, а трябва да се излезе успоредно. Това са обикновено тесни коридори с 5 до 10 м. ширина. Когато вълната се оттегля дърпа хората навътре в морето. Когато обаче сме подготвени, можем съвсем спокойно да излезем от този поток. И пак казвам, натъртвам – не трябва да се мисли, че влизането в морето до колене е безопасно“.

Ако все пак попаднете в мъртво вълнение, ето някой правила, които да ви извадят живи и здрави на брега

  • Не се паникьосвайте! Като се поддадем на паниката, ние се ръководим от инстинкта за самосъхранение, а не от разумни разсъждения. Ако знаете правилата за поведение при мъртво вълнение, вие от 100 случая в 100 ще се спасите.
  • Пазете си силите! Не се борете с течението и не плувайте обратно към брега. За съжаление, това е безполезно. Трябва да плувате не към брега, а настрани, т. е. успоредно на брега.
  • Ако рипът (участъкът с течение) е тесен (до 5 м), вие бързо ще излезете от него.
  • Ако рипът е широк (20 м и повече), какво да правим? Няма да ви е толкова лесно да се измъкнете, дори да гребете по правилата (настрани, успоредно на брега). Когато разберете, че не можете да се измъкнете, не се паникьосвайте, а се отпуснете! Работата е там, че това течение не е много продължително и след около 5 мин ще ви остави на спокойствие. След това плувайте 50-100 м встрани, а после към брега.
  • Ако веднага поемете към брега, има опасност течението да се възобнови на същото място и вие да попаднете отново в него.

Прочетете още:
Цветните флагове на плажа – какво означават и защо е важно да ги спазваме?
Пет неща, които можете да правите на плажа, когато ви стане скучно
На плаж с дете: основни съвети за една приятна ваканция



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град