За учители

Начало | За учители | Последен краен срок да станете учители със „Заедно в час“

Последен краен срок да станете учители със „Заедно в час“

Аз детето | 2022-01-19

Последен краен срок да станете учители със „Заедно в час“

Последна възможност да станете учители през програма „Нов път в преподаването“ на фондация „Заедно в час“ имате до 15 март 2022 г. Програмата за професионално и лидерско развитие вече 11 години обучава и подкрепя силно мотивирани хора със или без предишен педагогически опит да работят като учители и да допринасят за успеха на всички ученици в България. „Нов път в преподаването“ вече работи в цялата страна и с разнообразен профил от училища.

Кандидатстването се осъществява на сайта zaednovchas.bg, като бъдещите учители преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата.

Нов път в преподаването“ предлага на участниците специализирано обучение, подкрепа от ментор, намиране на позиция в училище, учителска правоспособност (ако участниците нямат такава), възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства. Всички обучения, включени в програмата, непрекъснато се адаптират за нуждите на новите учители, като от 2020 г. има и специални модули за ефективно преподаване в онлайн среда.

Допълнителните възможности за съвременно обучение и подкрепата през двете години на програмата провокират все повече хората с педагогическо образование (наскоро завършили студенти по педагогика или педагози, които дълго време не са работили в училище) също да кандидатстват за програмата.

От началото на тазгодишната кампания за нови учители през септември 2021 г. вече над 4000 души са проявили интерес към „Нов път в преподаването“. По традиция най-много кандидати за учители има от големите градове на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, завършващи студенти и млади професионалисти с до 10 години професионален опит. Освен педагози, засилен интерес проявяват и кандидати, завършили икономически и технически специалности, което е новост в сравнение с предходни години.

Част от икономическите специалности позволяват квалифициране на кандидатите като учители по математика. Последните години това е един от предметите, за които има повишено търсене и недостиг на преподаватели в цялата страна.

Какво представлява подборът за програмата

Всички кандидати за програмата „Нов път в преподаването“ преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност. Ако нямат такава, одобрените участници придобиват квалификация в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2022 г., желание за работа за успеха на всички ученици, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за минимален период от две години.

Търсят се учители за цялата страна

Участниците в програма „Нов път в преподаването“ вече работят в училища партньори в цялата страна. Назначенията в училище зависят от наличните позиции в училищата и профила на участниците в програмата. През учебната 2021/2022 над 150 учители от програмата работят в 89 училища партньори в 20 области на страната – Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище и Шумен.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град