новини детски

Начало | новини детски | По-близо до Космоса: в София най-накрая ще има планетариум

По-близо до Космоса: в София най-накрая ще има планетариум

Аз детето | 2022-11-15

По-близо до Космоса: в София най-накрая ще има планетариум

Знаете ли какво е планетариум“? Това е много интересно място, в което любителите на Космоса могат да научат много интересни неща, а тези, които досега не са се интересували, определено ще се запалят. Ето такова вълшебно място е планетариумът. И ако досега в София, единствената столица от всички европейски държави е тази която нямаше такъв вълшебен дом на космоса и звездите – това се променя съвсем скоро. На 25 ноември пред Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София официално ще бъде открит първият в града планетариум, съобщи БТА. Диаметърът на купола е 5 м, височината – 4,6 м, а капацитетът на посещения – до 15 души. На 26 ноември – събота, софийският планетариум ще отвори за първи посетители. Довършителните работи по привеждането на съоръжението в готовност вървят с пълна сила и в почивните дни.

Планетариумът е създаден по проект на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“, с който екипът спечели наградата в конкурса „Предприемач в науката“ на Фондация „Карол – Знание“. За две години екипът на „Фотоника“ – авиационните инженер-конструктори д-р Недислав Веселинов и инж. Янислав Мирков, оперативният директор Апостол Спасов и главните технолози Петър Рушкарски, Крум Кишев и Владислав Шишкин, с финансовата подкрепа от различни фондации, инвеститори, спонсори, дарителска кампания и доброволчески труд успява да превърне проекта в реалност.

Конструкцията на планетариума е разработена от авиационните инженери Недислав Веселинов и Янислав Мирков. Производственият процес по изработката на планетариума е извършен в авиоработилницата на NIKI Rotor Aviation в Правец и в цеховете за ремонт на самолети на HeliAir. Планетариумът е произведен по авиационна технология с използване на композитни материали. Работното време ще бъде от 11:00 на обяд до късно вечерта, на всеки кръгъл час ще влизат по 12-15 души. Ще бъдат прожектирани научно-популярни филми за Вселената, океаните и Земята, както и анимационни филми за най-малките в куполен формат. Звездната зала може да се наема за лекции, презентации, обучения и даже фирмени партита. Тъй като проектът е частично финансиран чрез дарителска кампания, създателите предвиждат да създадат социална програма с безплатен вход за посетители със специални потребности.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град