игри в дома

Начало | игри в дома | Пъзелите – приятно и интересно хоби за зимата

Пъзелите – приятно и интересно хоби за зимата

Аз детето | 2019-01-03

Пъзелите – приятно и интересно хоби за зимата

И зимата е хубав сезон, спор няма. Макар да е студено и да се стъмва по-рано, тя има своето очарование. И все пак трябва по-често да си намираме игри вкъщи, защото е студено и не е хубаво да се задържаме много навън. Пък и то докато свършим всички задължения в училище, вече е тъмно, а не може само да се учим, трябва и да се забавляваме. Така дни наред се чудихме как можем да вземем най-доброто от зимните вечери и накрая го открихме в лицето на нещо, което леко пренебрегвахме, а именно пъзелите. Те са интересни и макар да са показвани в доста филми като скучно хоби за зубъри, в действителност това изобщо не е така. Реденето на пъзели е много интересно и полезно хоби. Всъщност знаете ли, че първият пъзел е бил географска карта – част от една забавна образователна игра за учене на география. Измислен е през 1767 година в Англия и от тогава до сега децата в Америка все още учат география, като редят пъзели с картата на страната си или на света.

Днес детските пъзели вече не са забавни уроци, променили са се, изобразяват разни неща като животни, детски рими или модерни истории за супергерои. Но най-интересното е как възрастните са възприели пъзелите.

Реденето на пъзели като хоби се появява малко след 1900 година, като тогава са били организирани цели състезания с големи парични награди. Но са били и мноого трудни. Едно кихане или невнимателно движение можело да разпилее нареденото за цяла вечер, защото парченцата не са се захващали едно за друго. За разлика от детските пъзели, тези за възрастни не са имали картинка за ориентир на кутията, а ако заглавието е неясно или подвеждащо, истинският обект е оставал загадка, докато последните парчета не били поставени на място.

Май се пристрастяваме към новото си зимно хоби. :-) Мислите си, че е скучно. Тогава ще ви кажем пет неща, с които да ви накараме да опитате реденето на пъзел.

1. Пъзелите подобряват концентрацията и визуалната памет и то по забавен начин. А тези две качества са много полезни навсякъде.

Все пак, за да го наредите не става просто на случаен принцип да слагате някакви парчета. Трябва внимателно да наблюдавате кое с кое е свързано и да не се разсейвате, за да не изгубите представа за цялостната картина, която трябва да се получи.

2. Можете да станете шампион и да впечатлите приятелите си.

Познаваме един човек, който може да нареди обикновен, немного голям пъзел, който за първи път вижда, за около две минути и макар отначало всички да казват колко скучно е това, след като им го демонстрира, те са впечатлени и му се възхищават.

3. Можете да си намерите нови приятели.

Колкото и странно да звучи, оказва се, че пъзелите всъщност са доста разпространени сред младите хора, макар и да не си признават, че тайничко ги редят. Това е една добра тема за разговор и създаване на ново приятелство.

4. Разнообразявате хобитата си и се забавлявате с приятели.

Съмняваме се, че първото нещо, което искате да правите, когато се приберете и искате да се забавлявате е да редите пъзел. Със сигурност четете, говорите с приятели през компютъра, Вайбър или Скайп, или пък играете на компютърни игри! Но защо да не се съберете заедно и да наредите един пъзел, живото общуване е къде-къде по-приятно.

5. Пъзелите стават чудесна украса.

След като наредите някой пъзел, можете да го закачите в стаята си. Картинките по тях са толкова красиви и разнообразни, ще придават свежо усещане на стаята, а освен това всеки път като го погледнете, ще изпитвате и гордост, че сте го наредили сами.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град