новини детски

Начало | новини детски | Отново Софийската математическа гимназия е училището с най-висок бал за прием след седми клас

Отново Софийската математическа гимназия е училището с най-висок бал за прием след седми клас

Аз детето | 2021-07-13

Отново Софийската математическа гимназия е училището с най-висок бал за прием след седми клас

За поредна година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата – с 483,5 точки, от максимум 500. Оттам са и петимата столични кандидат-гимназисти с максимален бал. Те са пожелали да останат да учат в същото училище. Това показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите, което беше публикувано днес, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.

И тази година най-желаните паралелки след седми клас в София са с профила „Чужди езици“ – английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия – 2163. На второ място е 22-ро Средно езиково училище „Г. С. Раковски“, което през миналата година беше първенец в класацията. Следват 164-та Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и 32-ро Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“. Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалността „Електронна търговия“, с изучаване на английски език, и Националната финансово-стопанска гимназия със специалността „Икономика и мениджмънт“, с изучаване на английски език. Те са посочени от 1286 ученици.

През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалността „Банково дело“ с изучаване на английски език. На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ – специалността „Компютърна графика“, с изучаване на английски език. След него е Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, със специалността „Системно програмиране“ с изучаване на английски език. Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2020 г. Списъкът води СМГ „Паисий Хилендарски“. Тази година 51-ро Средно училище „Елисавета Багряна“ измества 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов“ и заема десетото място.

11 041 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след седми клас по български език и литература. По математика те са 10 995. Подалите заявление за класиране са 10 484. От тях 1088 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. Свободните места след първото класиране в София са 1098. В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 409 паралелки. От тях 225 са профилираните, а 184 – професионалните.

Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://priem.mon.bg. Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втория етап на класирането тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани. Списъците с приетите на второто класиране ще бъдат обявени на 20 юли.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град