новини детски

Начало | новини детски | Деца правят сами музикални инструменти и слушат класическа музика

Деца правят сами музикални инструменти и слушат класическа музика

Аз детето | 2021-07-21

Деца правят сами музикални инструменти и слушат класическа музика

Как децата могат да си направят сами музикални инструменти? Това показаха от Софийската филхармония. След образователното ателие, в което можеха да изработят маракаси и да научат любопитни факти за първите инструменти в света, за децата имаше и концерт на открито. Концертът в Борисовата градина е част от детската програма на Софийската филхармония.

„Сезоните ни досега са десет и винаги сме насочвали музикален образователен елемент, за да въвлечем децата в класическата музика. Сега концертът е Приказка за перкусии“, каза организаторът на събитието Петя Ангелова. Преди това музикантите от ударната група на Софийската филхармония показаха на децата как сами да си направят ударни инструменти от подръчни материали.

„Имаме задача преди децата да чуят нашия концерт, да се запознаят с някои елементарни ударни инструменти, и по-точно как могат да си ги направят“, обясни музикантът Димо Димов. „Това е много хубаво, според нас – за да могат децата да разберат всички тези инструменти, които ще видят на самия концерт, откъде са произлезли и как са били създадени навремето, когато не е имало такива високи технологии, които да ги произвеждат“, добави той.

Най-малкият участник в концертната програма е деветгодишната Майя Голева, която свири на малко популярен инструмент. „Инструментът се казва ксилофон, аз ще изсвиря пиесата – Валс от Добри Палиев“, сподели тя. Мисията на концерта е да въведе децата и родителите във вълшебния свят на класическата музика, да ги запознае с инструментите и да превърне всичко това в емоционално и незабравимо преживяване.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град