новини детски

Начало | новини детски | В Стара Загора седмокласници създават екологично чисти почистващи препарати

В Стара Загора седмокласници създават екологично чисти почистващи препарати

Аз детето | 2021-07-12

В Стара Загора седмокласници създават екологично чисти почистващи препарати

Участниците в клуба по Физика и химия към Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора разработиха почистващи препарати за пазара. Това съобщават от пресцентъра на общината. Седмокласниците, вдъхновени от учителката си по химия и физика Мария Личева, са работили по темата: „Разработването на комерсиален продукт“. Учениците създали продукти за лична хигиена, дезинфекция и почистващи препарати. Задачата им е била планиране, проектиране и създаване до остойностяване и маркетинг. За сполучливото създаване на продуктите те са разчитали на учебното съдържание по химия и опазване на околната среда, физика и астрономия и технологии и предприемачество.

Физичните и химичните процеси, изучавани в седми клас, дават богати възможности за избор на евентуални продукти, чрез които да се осъществи на практика STEM и STEAM обучение. В нашето всекидневие, особено във време на пандемия, на дневен ред е темата за хигиената и дезинфекцията, се посочва в съобщението. Това е и една от причините учениците да бъдат насочени към създаване на: препарат за миене на чинии; течен сапун; препарат за почистване на баня; препарат за почистване на стъкла; дезинфектант за ръце и повърхности.

Разработването и създаването на продуктите е направено и с мисъл към екология и опазване на околната среда. След редица проучвания учениците установили, че течен сапун може да се направи от напълно естествени продукти, без намесата на парабени и изкуствени оцветители, посочват от общината. Изцяло са техни идеите и изборът на подходящи бутилки за продуктите, за цветовата гама, както и какъв парфюм да използват. След успешното създаване на препаратите учениците са дали име на продуктите – „Блисто“, изработили са подходящи етикети, създали са и рекламен слоган, посочват още от пресцентъра на общината.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град