България

Начало | България | Отбелязваме 178 години от рождението на Васил Левски

Отбелязваме 178 години от рождението на Васил Левски

Аз детето | 2015-07-18

Отбелязваме 178 години от рождението на Васил Левски

Днес, на 18 юли 2015 г. се навършват 178 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Той е роден в подбалканското градче Карлово, в бедно семейство, в което твърде млад на Васил Кунчев му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Както пише поетът Иван Вазов за него: „Това расо черно, що нося отгоре, не ме помирява с тия небеса и когато в храма дигна си гласа, химн да пея Богу, да получа раят, мисля, че той слуша тия що ридаят! И не с това расо и не с таз брада мога да отнема нечия беда. Рече и отсече!".

Васил Левски напуска манастира. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Той се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Прескача най-успешно тренировъчната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и започват да го наричат Левски.

Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Апостолът на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.
Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че „Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“. Турците го търсят непрекъснато. Той непрекъснато успява да се измъкне, като се преоблича и се превъплъщава в различни образи. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер – „Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее“.

Апостолът на свободата е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него. Обесен „там близо край град София“ на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес, но някак си винаги неговите завети остават все така несбъднатата българска мечта.

„Нашата работа зависи от нашите собствени усилия“, „Народната работа стои над всичко“, „Не се полъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате“, „От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи“, „Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва“, „Времето е в нас и ние сме във времето“,„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“. Това са само част от написаните мисли, превъплътени в действия, на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Източник на информация: mediapool.bg

Прочетете още:
Васил Левски – минало или настояще?
Паметникът на Васил Левски в София
Васил Иванов Кунчев казваше се той
Приятелите на Az-deteto.bg знаят кой е ЛевскиКоментари
3 коментара

Симонка , ,

Публикувано на 06.03.2015

интересно интересно

Валерия , 9 г.,

Публикувано на 22.07.2015

Интересно е

Мила Александрова, 12 г.,

Публикувано на 31.07.2015

Биографията на Васил Левски е много интересна.Този герой остава в нашите сърца.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град