България

Начало | България | Отбелязваме 143-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Отбелязваме 143-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Аз детето | 2016-02-18

Отбелязваме 143-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Днес, 18 февруари (6 февруари по стар стил), в цялата страна се организират тържествени събрания по повод 143-годишнината от обесването на апостола на свободата Васил Левски.

На тази дата през 1873 г. е изпълнена смъртната му присъда. Днес мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на София, където е издигнат негов паметник. По онова време това място е било извън града.

Васил Левски е основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Той се е борил за „свята и чиста република“.
Всяка година на тази дата деца от цялата страна поднасят цветя на неговия паметник и свеждат глави пред образа на легендарната личност. Революционер, чийто живот е бил изпълнен с подвизи в името на освобождението на България. Сигурно сте чували думите на Апостола: „Ако спечеля – печеля за цял народ – ако изгубя, губя само мене си!“ Много писатели и художници са посветили свои творби на най-светлата фигура на българското национално революционно движение – Васил Левски.

Вижте още:


Васил Левски – минало или настояще?
Васил Левски е апостолът на свободата
Стих за Левски
Васил Иванов Кунчев казваше се той
На АпостолаКоментари
1 коментар

Анджелина Вафиадис, 10 г.,

Публикувано на 19.02.2016

Попринцип севоди на 19 , но е на 18 февруари защото турците са го заловили през нощта на 18и са го обесили късно вечер защото се страхували да не бида българите се обединят и ги нападнат и освободят Васил Левски

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град