България

Начало | България | Риби, съвременници на динозаврите, плуват в най-големия сладководен аквариум в България

Риби, съвременници на динозаврите, плуват в най-големия сладководен аквариум в България

Аз детето | 2016-01-21

Риби, съвременници на динозаврите, плуват в най-големия сладководен аквариум в България

Най-големият сладководен аквариум в България е изцяло завършен. Той се намира в Екомузея в Русе и в него живеят 12 вида риби. Аквариумът беше отворен за посетители, но доскоро не беше напълно завършени и заселен с обитатели. Днес вече това е факт! Рибите са щастливи на новото си място и освен, че то е огромно, цели 65 тона вода, има и чудесен интериор. Потънала лодка и римска амфора са само част от интересния декор на огромния аквариум. А самият аквариум представя рибното разнообразие на река Дунав и на вливащите се в нея реки. Аквариумът е разделен на шест отделни резервоара, всеки с вместимост от пет до осем тона вода. В него се показва не само как живеят рибите в природата, но и човешката намеса в тяхната естествена среда. По тази причина в два от резервоарите е представена потънала дървена рибарска лодка, тип „тутраканка“.

В аквариума живеят 12 вида риби, сред които есетра, сом, скобар, моронаж, див шаран, червеноперка, бабушка, платика и каракуда. Най-интересни са руската есетра и чига, които са взети от развъдници. Те са настанени в резервоар, показващ потънала римска сграда с артефакти от римско време – вижда се римска крепостна стена, амфори и мраморна глава от статуя. Други интересни видове, населяващи аквариума, са 10 бели риби, настанени в резервоар, който напомня дъното на река Дунав с множество преплетени коренища.

Сами разбирате, че за такъв огромен аквариум и грижите хич не са малко. Служителите на музея разказват, че за качеството на водата се грижи 20-тонна филтрираща система, освен това водата през лятото не трябва да достига повече от 24 градуса, така че се изгражда и още по-голяма охладителна система. Храната за рибите също е сериозно предизвикателство, защото всеки вид се храни с различна – така че има храна, която плува на повърхността, такава която седи в средната част, а трета потъва. В помещението на аквариума е поставено и зелено устройство, наподобяващо фуния, в която всеки, който иска да дари средства за храна на рибите, може да го направи, като пусне монета.

В Екомузея с аквариум е създаден и терариум, който пресъздава блатна екосистема с водна площ и естествени растения, характерни за влажните зони. В него живеят червенобузи костенурки, които са предоставени за отглеждане от хора, които не искат или нямат възможност да се грижат вече за тях като домашни любимци. Тъй като този вид костенурки не е типичен за нашите географски ширини, за тях и за природата е по-добре да не бъдат пускани на свобода.

Лично ние смятаме, че си струва да се види. Така че ако сте от Русе или някога имате път натам, задължително идете, няма да съжалявате!

Снимка: museumruse.com

Вижте още:
Варненският аквариумКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град