България

Начало | България | Пет велики български открития, за които не знаете

Пет велики български открития, за които не знаете

Аз детето | 2016-05-14

Пет велики български открития, за които не знаете

Със сигурност знаете, че българинът Джон Атанасов е изобретил първия компютър, както и вероятно сте чували, че нашенски имена стоят зад велики открития като електронния часовник, шестия сърдечен тон и най-отдалечената от слънцето известна ни планета. Приготвили сме ви обаче пет открития на нашенци, за които малцина знаят.

Първото обработено злато в света

Най-старото обработено от човешка ръка злато се пази във Варна. Било е открито във варненския Некропол и е причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.).

Телефонният секретар

Далеч преди Стив Джобс да покаже „не телефон, а айфон“, нашият Асен Йорданов е създал не телефон ... а джордафон! Той е имал секретар и е давал възможност за конферентна връзка. Така в един разговор е можело едновременно да разговарят помежду си няколко души, което за времето си е било нещо нечувано. Името на Асен Йорданов е вписано в „Книгата за почетни граждани на Ню Йорк“, а портретът му е изложен в „Залата на славата“ в Нюйоркското летище „Ла Гуардия“. Негови лични вещи и архиви са изложени в музея „Air space museum“.

Въздушната възглавница

Асен Йорданов стои и зад това велико изобретение, което и до ден-днешен спасява живота на много хора на улицата. През 50-те години той работи върху сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница.

Двигателите на лунния модул „Орел“

На 20.07.1969 г. Армстронг успешно се приземява на Луната с лунния модул „Орел“, за да стане първият човек в историята, стъпил на нашия естествен спътник. Иван (Джон) Ночев е човекът, изобретил двигателите, които осигуряват успешното кацане, а след това и успешното скачване на модула „Орел“ с кораба „Аполо 11“. След 89-та година неговото желание е било да се върне в родината ни, но внезапно влошаване на здравословното му състояние му попречва и той умира през 1991 г. в Калифорния.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град