зоокът

Начало | зоокът | Вълнистите папагали – полезни съвети за отглеждането им

Вълнистите папагали – полезни съвети за отглеждането им

Аз детето | 2013-11-29

Вълнистите папагали – полезни съвети за отглеждането им

Много хора смятат, че отглеждането на тези весели птички е интересно, забавно и увлекателно хоби. Вълнистите папагали са относително тихи и спокойни домашни любимци. Неголемият им размер ги прави много подходящи за отглеждане в малки домове. Те също така много лесно се сприятеляват със своите стопани, а направят ли го веднъж остават с тях за цял живот. За разлика от кучетата, хамстерите или морските свинчета, вълнистите папагали са много по-забавни домашни любимци, които могат да се научат да пеят, копират различни звуци, а дори и да говорят. Много собственици на тези пернати приятелчета казват, че тези птици са най-добрите домашни любимци, които човек може да има. Но разбира се преди да решите и вие да станете горд собственик на такова забавно птиче, трябва да запомните някои основни правила и препоръки свързани с тяхното отглеждане. Ако ги спазвате то бъдете сигурни, че вашето папагалче ще има дълъг и щастлив живот.

Първото и основно нещо, за което трябва да помислите, дори още преди да купите папагалчето е какъв да е бъдещият му дом и къде ще бъде разположен той. Запомнете, че за папагалчето клетката не е „затвор“, а неговият сигурен дом. Много често бъдещите притежатели на малкото пъстро пиле неправилно се спират на клетката, която ще заеме най-малко пространство и я оставят на най-удобното според тях място, което обаче не винаги е най-удобното и за самото птиче. Препоръчително е клетката да бъде поставена на светло, но не директно огрявано от слънцето място. Задължително е да е допряна до стена – това създава сигурност на папагалчето. Другото много важно изискване за мястото на клетката е, тя да бъде разположена на място, където не става течение. Тези птички са много чувствителни към въздушните течения – дори и най-малкото може да ги разболее. Трябва добре да помислите и за размера на клетката. Тя не бива да е прекалено малка, защото ако е така птичето няма да се чувства никак добре. Колкото и да изглеждат красиви изобщо не се препоръчват клетките тип „замъци“ и висящите цилиндри. Най-добре е да купите правоъгълна клетка и то такава, в която папагалчето може свободно да размахва крилете си в цялата им дължина. На нашия пазар се предлагат клетки 60см х 30см х 45см, които са подходящи за не повече от две двойки вълнисти папагалчета. Точно тях е най-добре да използвате.
Ако сте решили, че вие ще сте единственият приятел на вашето птиче може да го настаните и в по-малка, но не забравяйте, че то ще се нуждае от поне един час свободен полет из стаята дневно.

След като вече сте закупили подходящата клетка запомнете, че преди да настаните вълнистото папагалче в новия му дом, трябва хубаво да го измиете, но в никакъв случай със сапун или веро или нещо такова.

След като клетката е готова ще ви дадем и няколко съвета за това как да изберете най-подходящото папагалче от магазина. Основните неща, за които трябва да следите при избора са:

  • обърнете внимание на общото състояние на птичето – то трябва да е весело и активно;
  • оперението му трябва да е ярко и да няма голи места по тялото му;
  • клюнът му трябва да е гладък;
  • да не спи или стои със затворени очи;
  • обърнете внимание и на възрастта на папагалчето – препоръчва се да си купите млада птица, те се ориентират по-бързо в нова обстановка, а и по-лесно се учат да говорят.


След като сте купили вълнисто папагалче и сте го настанили в новия му дом, трябва да знаете, че първите няколко дни то ще е леко стресирано, докато се ориентира. По това време не трябва да правите резки движения около клетката му, да се опитвате да го галите, да бъркате вътре или да издавате силни шумове, когато сте около него. След като минат тези първи 2-3 дни можете лека по лека да се опитвате да го опитомите. Но как точно става това ще ви разкажем в друга статия.
Знайте, че през първия ден в новия си дом вълнистите папагали не ядат или ако го правят то е много малко и само когато не ги виждате. Това изобщо не бива да ви плаши обаче.

Грижите за пернатия ви любимец няма да са никак трудни. Както вече споменахме, за да се чувстват щастливи вашите любимци, трябва да им осигурите достатъчно пространство за живот и движение. За това им купете възможно най-голяма клетка. Ще се чувстват по-комфортно и ако поне една от стените на клетката е опряна до стената. За вълнистите папагали директният контакт със стопаните е много важен, затова е добре да поставите жилището им на по-високо ниво, най-добре във всекидневната, където се събира цялото семейство. Скучаят ако са самички, а при по-силна музика повишават тон, за да подражават. Ако не искате да ви будят рано сутринта, вечер покрийте клетката с тънък чаршаф.

Важно е да храните вашите пернати любимци балансирано. В зоомагазините се предлагат достатъчно разнообразни храни за вълнисти папагали, обогатени с витамини и минерали. От време на време им давайте също парченца плодове и зеленчуци. Но задължително запомнете, че тези папагалчета не трябва да ядат магданоз, авокадо, развалена храна, стайни растения, шоколад, хляб и други подобни. Тези пернати любимци много обичат моркови, ябълки, а за марули направо си "умират".:-) Също така е много важно всеки ден да сменяте водата на папагалчетата, а през лятото дори по два пъти. Тя трябва да бъде чиста, безцветна и без миризма. Водата трябва да бъде със стайна температура. За да бъдат вълнистите папагалчета винаги здрави и весели, тяхната храна трябва да бъде възможно най- разнообразна, но без птиците да се прехранват, дори и с най- любимите им лакомства.

Спазвайте тези основни съвети и наблюдавайте папагалчетата – сами ще разберете какво друго обичат и какво не. Ако се грижите добре за тях те ще ви се отблагодарят по възможно най-добрият начин.

Вижте още:
Вълнистите папагали са най-игривите птички
Вълнистите папагали
Моите папагали Лори и Ники



Коментари
62 коментара

renai iusein, 9 г.,

Публикувано на 28.01.2015

mnogo blagodaria za sveta

елина радева, 10 г.,

Публикувано на 01.02.2015

имам два вълнисти папагала.много благодаря за съветите.имате ли статия за размножаването?

evelina zafirova, ,

Публикувано на 24.02.2015

za6to jenskata se ka4va varhu ma6kiq za men tova ne e normalno molq pomognete mi ne gi razbiram

Silvia Vakova, 37 г.,

Публикувано на 25.05.2015

Восковицата ли е единственото по което можем да разберем пола на папагалчето ,когато е малко.Моето е с лилава същото е като средното папагалче на снимката най горе.Някой знае ли какво е?

sisi , 39 г.,

Публикувано на 31.05.2015

srednoto sas sinia 4ofka e majko kogato 4okata e kafiava kato na parvoto papagal4e na snimkata nai gore e jensko

mimi georgieva, 12 г.,

Публикувано на 03.07.2015

Blagodarq za saveta predstoi da imam papagal4eta i tova 6te mi e ot polza

Дуйгу Ахат, 10 г.,

Публикувано на 05.09.2015

Благодаря за съветите:()

екатерина петрова, 11 г.,

Публикувано на 01.04.2016

Супер.Тези съвети много ми помогнаха .

Мария Александрова, 25 г.,

Публикувано на 04.04.2016

Искам да ви попитам когато си взема папагал чето през кой ден трябва да го пусна от клетката да лети свободно за час?

От редакцията: Здравейте, ние сме само любители на папагалите, но сме чели, че може още на третия ден, но нашите ги пуснахме чак след месец докато посвикнат с нас, за да може ако не намерят как да се приберат сами да ги хванем и приберем без да ги стресираме и да става голяма гонитба после. Но третото папагалче, което си купихме го пуснахме на втората седмица и го оставихме само да се прибере, оказа се, че другите го викаха и му показваха къде е клетката. :-) Това е нашия скромен опит.

Здравко Черников, 21 г.,

Публикувано на 30.04.2016

Може ли дами дадете съвет купих вълнисто папагалче но главичката му постоянно е наведена и закривена на дясно негово ляво то постоянно спи само става да яде и пак заспива какво мога да направя за да му помогна

От редакцията: Здравей, за съжаление единственото, което ние можем да ти кажем по въпроса е, че може би трябва лекар. Имаме 4 папагалчета, но досега не ни се е случвало това. Надяваме се, че някой друг от посетителите може да ти каже нещо повече.

Татяна Василева, 31 г.,

Публикувано на 02.06.2016

Искам да попитам,имам два папагала само че единият избяга реди три дена и другият сега е тъжен.Забелязах,че не пее и все си търси половинката.Какво да направя за да не е тъжен?Благодаря Ви предварително.

От редакцията: Здравейте, много съжаляваме за папагала Ви. Ние сме само любители, затова не можем да твърдим, че това, което ще Ви кажем е правилно, но също ни се случи подобно нещо и просто изчакаме 1 седмица и му донесохме друго другарче. Отначало не го приемаше първите няколко дни, но после свикнаха заедно. Това е, което можем ние да Ви кажем от нашия скромен опит.

naiden nikolov, 20 г.,

Публикувано на 04.06.2016

kak da si izrabotq sam kletka

Моника Гачовска, 11 г.,

Публикувано на 08.06.2016

Имам 2 вълнисти папагала те са много сладки но и хапят искам да попитам те кога започват да се размножават

Исабел Иванова, 19 г.,

Публикувано на 14.06.2016

Аз имам две папагалчета Джуджи и Коко те са много много сладки .

Росен Евтимов, ,

Публикувано на 21.07.2016

Здравейте от скоро съм собственик на 2 вълнисти папагали (мъжко което купих,и женско което само доиде в стаята).Многоме забавляват но това което ми казаха че е женско вечер сяда мъжкото. Дасе притеснявам ли от това поведение или нормално.

ангел димитров, 13 г.,

Публикувано на 30.07.2016

на дъното на клетката трябва да има пясък или може и хартия

мая иванова, 16 г.,

Публикувано на 30.07.2016

Аз също бих искала да попитам какво е по правилно да има на дъното на клетката пъсък или хартия

Деница Авджиева, 12 г.,

Публикувано на 28.08.2016

Здравейте аз също имам вълнисти папагали (мъжко и женско-купих ме ги и двата заедно).Много ме слушат даже знаят и доста номера,а са на 8 месеца.Излизат от клетката когато им почиствам и си влизат когато свърша.Искам да попитам дали може да им се дават изчоплени и натрошени семки без сол.

Богомила , 10 г.,

Публикувано на 30.08.2016

По какво разбирате, че папагалите са болни?

Гергана Димитрова, ,

Публикувано на 07.09.2016

Купихме си вълнисти папагали от 3 месеца.Всичко беше много добре......спазваме всичко за отглеждането им,но от два дни женския е оклюмал .....храни се,но дреме.....Какво мога да направя да се оправи

Женя Иванова, ,

Публикувано на 09.09.2016

Здравейте имам ужасен проблем. Имах 6 папагалчета направихме им специална голяма клетка в която свободно да летят, но е на двора. Отвориха клетката едното се удари в прозорец, а другото изчезна, останалите за щастие са живи и здрави. Въпросът ми е какво разстояние може да измине домашно вълнисто папагалче?

Дани 10 години, ,

Публикувано на 03.12.2016

Имам проблем мойтеВалнисти папагали са бият

деси меразчиева, 10 г.,

Публикувано на 10.12.2016

на моя папагал му давам от време на време малко хляб но той си е все така весел и активен. дори веднъж баба му даде малко парче от кибабче.Коко всеки ден лети доволно и безгрижно. Обичам те Коко

Аитен Мехмедова, 42 г.,

Публикувано на 22.12.2016

Здравейте искам да попитам.От две седмици имам две папагалчета,но тази сутрин забелязах че на мъжкото папагалче едното му оченце е леко вазпалено и сам много притеснена.Моля ви дайте ми съвет какво трябва да направя.

galq zvetkova, 60 г.,

Публикувано на 07.01.2017

imam 3 papagal4eta- 2zenski i 1 muzko. ednoto snese qize no go izqdoxa. kak da zapazq qizata ,ako otnovo snesat

Ралица Петрова, ,

Публикувано на 26.01.2017

Имам си едно вълнисто папагалче но някак то стои като препарирано изобщо не се катери по клетката а стои на едно място и от време на време пее.Какво да правя?

От редакцията: Здравей, това, което ние можем да ти споделим от нашия опит е, че ако си го имаш от скоро е съвсем нормално – трябват му поне три-четири дни да свикне с новата обстановка и да се ориентира. Също така, щом папагалчето е едно, самата ти трябва да му обръщаш повече внимание. Папагалите, дори и такива малки като вълнистите, са социални животни и ако са сами го усещат и искат компания. Би могла да му поставиш и огледало в клетката, продават се специални точно за тази цел, така то ще се гледа в него и няма да се чувства самотно. По-опитни от нас, твърдят, че това не е особено добра идея, но ние сме го правили и папагалчетата ни са си оставали живи и здрави. Най-доброто ни решение обаче, беше просто да му вземем другарче от противоположния пол. Сега се разбират идеално и по цял ден пеят и се катерят из клетката. Има я вероятността и да е болно, наблюдавай го – ако не яде изобщо или яде много малко – това и е сигурен знак, че има проблем. Тогава вече трябва ветеринар.

Това е, което ние можем да ти споделим от нашия скромен опит като собственици на вълнисти папагали.

Вики Димитрова, 17 г.,

Публикувано на 04.02.2017

Защо на папагалчето ми му е бяло нослето а не синьо или розово? Нали там се познава дали е мъжко или женски? Моля отговорете ми

Ралица Петрова, ,

Публикувано на 26.03.2017

Може ли няколко месеца по късно откакто сме зели папагалче да вземем още едно от противоположният пол?

От редакцията: Лично ние сме си взимали така и не сме имали никакви проблеми. :-)

Мариана Дончева, 48 г.,

Публикувано на 14.04.2017

Имаме папагалче от около две години но често го оставяме само.Сега забелязахме чечовката му е много голяма и около очите му има някакви образувания .Какво трябва да предприемем?

Георги Иваном, 13 г.,

Публикувано на 09.05.2017

Az imam 6 vulnisti papagalceta i dve koreli vulnistite papagali mi sa cetiri mujki i dve jenski ako gledate po golqm broi e po hubavo da gledate povece mujki edin ot mujkite si izbira koq shte e negova dama i si pravqt pokolenie a drugata jenska revnuva i v nyakoi slucai scupva qicata na dvoikata.

Костадин Стоянов, 9 г.,

Публикувано на 17.05.2017

Дали трябва да купя за папагала ми другар

Иван Иванов, 14 г.,

Публикувано на 20.05.2017

Вчера си купих едно уникално вълнисто папагалче всички ми казват че те трябва да са две а аз съм чувал че в случая моят папагал е женски и женските били по спокойни сами вярно ли е !!

От редакцията: Здравей, ние не сме въобще специалисти, но споделяме опита с нашите. Имаме две мъжки и една женска, която хич не е спокойна, макар че мъжките въобще не я закачат. Често ги гони и не търпи да седят до нея. :-) Дали ще е по-хубаво ако е сама не сме сигурни, но пък сме чели, че е хубаво при възможност папагалчетата да не са сами, защото така ти трябва да им обръщаш повече внимание. Наш познат имаше папагалче, което беше само и си изскуба перата и трябваше да му купят другар. Това е, което знаем от нашия опит, но пак казваме, че само имаме вълнисти не сме някакви специалисти. :-)

Диман Иванов , 15 г.,

Публикувано на 21.05.2017

Имам папагалчето от 2 дена стои в клетката мирно но когато се приближа почва са скача и да обикаля из клетка това какъв знак е на страх или на радост???

От редакцията: Здравей, за съжаление е страх. Но след като ги имаш само от два дни е напълно нормално. Трябва им повечко време да свикнат.

Рухай Рамадан , 13 г.,

Публикувано на 27.05.2017

Иматели статия за разммножаването им ?????

От редакцията: За съжаление все още не, но това е добра идея. :-)

иван петков, 16 г.,

Публикувано на 04.06.2017

имам2 папагалчета но едното му кървят какво да направя

Yoan Stoimenov, 19 г.,

Публикувано на 30.09.2017

Моето вълнисто папагалче яде, пие но няколко пера паднаха от крилата му .Забравих че жената от магазина каза че е твърде малко за да се разбере да ли е мъжко или женско .какво да правя

Здравко Спасов, 11 г.,

Публикувано на 10.12.2017

kupih si edno papagalche(muchko)dnes no problemat e che kletkata mu may e tvurde malka lqvata mu strana e 27santimetra sautvetno i dqsnata e 27santima prednata strana na kletkata e 33,5santimetra suotvetno i zadata strana e tolkova stranata na kletkata ot gorenadolu e 25 santima kletkata prekaleno malkali e za edno muchko vulnisto papagalche

роси стоева, 65 г.,

Публикувано на 17.12.2017

имам 2 вълнисти папагалчета много ги обичам искам да попитам режат ли им се ноктите и как става това мъжкият яде повече а женският по малко защо

От редакцията: Здравейте. Лично ние, без да сме специалисти разбира се, но имаме вълнисти папагали от 8 години, досега на нито един не сме рязали ноктите и според нас това не бива да се прави. Колкото до яденето не можем да ви кажем, но при нашите има периоди в които женския или мъжкия яде повече от обикновено. Най-вече, когато си сменят голяма част от перата.

Диди Минчева, 20 г.,

Публикувано на 19.01.2018

Здравейте, искам да попитам дали вълнистите папагали могат да се размножават с друг вид (напр. Корела) ?

От редакцията: Здравей, не сме имали малки вълнисти до сега, но сме сигурни, че не може. :-)

ExpressivE ExpressivE, 12 г.,

Публикувано на 30.04.2018

Мерси доста ми помогнаха! :)

Хасан Ам, ,

Публикувано на 21.05.2018

как да ги науча да говорят

Hasan Ahmedov, 24 г.,

Публикувано на 21.05.2018

Как да ги науча да говорят.Мерси предварително

Боголюба , 14 г.,

Публикувано на 13.07.2018

Възможно ли е съжителството между коте и папагалче?

Ралица Петрова, 12 г.,

Публикувано на 08.08.2018

Папагала ми Чичи по принцип е много плашлива и не ни дава да я галим по крилата а на последък си е вдигнала много перушината, дава да я галими по кротка. Имаше един такъв момент миналата година и той отмина и сега пак се повтаря. Много ме е страх дали не се е разболяла от нещо моля помогнете ми.

От редакцията: Здравей, ако яде както винаги и не стои само на едно място със сигурност и няма нищо. Също така според нас, поне доколкото знаем птиците не обичат да им се пипат крилата въобще, така че може и просто да я е страх или по този начин да показва, че не иска да я докосвате там. Според нашия опит най-добре ще е за 2 дни просто да я оставите на спокойствие и само да я наблюдавате. Ако се храни нормално ще се оправи. Ако не – можете да потърсите ветеринар.

Ралица Петрова, 12 г.,

Публикувано на 09.08.2018

Много ви благодаря

Дона Недин, 13 г.,

Публикувано на 24.09.2018

Аз от известно време много искам папагал,но сестра ми има астма и се чудя дали ще кашля, ако си вземем.

кристиян митов, 12 г.,

Публикувано на 18.10.2018

Благодаря за съветите

Ралица Петрова, 12 г.,

Публикувано на 05.11.2018

Моят папагал избяга беше ми на главата и аз съм свикнала с това чувство и слезнах на двора и отлетя.Сложихме обяви търсихме го следвахме един сайт по тази тема но без успех. Моля помогнете ми.

Митко Панайотов, 8 г.,

Публикувано на 25.11.2018

Моето вълнисто папагалче само чурулика а като сваля клетката започва да врещи.Какво да правя?

От редакцията: Здравей, за съжаление и ние не знаем точно. Нашите също са доста шумни, но такива са папагалите – когато си ги взимахме ни казаха да се подготвим, че са шумни. Може да опитаиш да му купиш играчка. Така ще се забавлява с нея и няма да чурулика много. При нас поне се получава.

Снежина Атанасова , 28 г.,

Публикувано на 02.12.2018

Здравейте. Моят мъник напоследък повръща храната си, след което пак я яде и пак я повръща. Прави го няколко пъти. Иначе е в обичайното си енергично състояние. Защо го прави и има ли нещо притеснително?

От редакцията: Здравейте, за съжаление от това, което знаем, причините могат да са много. Във всеки случай първото, което можете да направите е да опитате с друга храна. Може тази просто да не му харесва или да има някакъв проблем с нея. Също така ако не сте му дали е добре да му сложите хранилка с пясък. Продава се специален пясък за папагали в зоомагазините той също им помага. Ако иначе птичето е енергично и чурулика това би трябвало да помогне. Ако обаче стои повече на едно място най-вероятно е болно от нещо, но какво точно може да каже само ветеринар.

Hava Niyazieva, 34 г.,

Публикувано на 04.07.2019

Имам вълнист папагал искам да ги къпя но неэнам скаква вода даги къпя и колко често.

От редакцията: Здравейте, вълнистите папагалчета трябва да се къпят с хладка вода, но само когато те пожелаят, никога насила. Най-добре ще е в най-горещите летни дни да им сложите в клетката или пък някъде отвън в дома, ако вече са свикнали да летят из него, плитък съд с хладка вода. Когато те почувстват нужда, ще отидат и ще се изкъпят сами. Дори се продават специални ванички точно за тази цел в зоомагазините. Лично нашите папагалчета са свикнали обаче, когато им мием клетките да остават в тях и пускаме съвсем лека струя от душа с хладка вода и ги оставяме известно време така. Ако те решават отиват и сами се къпят. Но по-удачен е първият вариант. Но пак повтаряме – не трябва да ги къпете насила, нито да ги поливате с вода, това само ще им навреди и ще ги стресира.

Елизабет , ,

Публикувано на 04.07.2019

След като го пусна да лети как мога да го прибера?

От редакцията: По принцип е добре първо да е опитомено папагалчето и тогава да се пуска да лети, но ако решите – най-добре изчакайте. Когато огладнее или се измори – то само ще се прибере.

Камелия Петкова, 34 г.,

Публикувано на 21.09.2019

Здравейте!!!Преди седем месеца с моя син решихме да си вземем приятелче в къщи което да ни радва и най-вече Мики да си има дружинка в къщи.Още като влезнахме в магазина чухме звуци от клетката в ъгъла там и намерихме нашия ,,Чочи"...Мики беше омаян от красотата и цветовете му.Та така вече няколко месеца го даряваме с много любов и грижи.Но за съжаление той отвръща със същото но ....само мен!Незнам защо но не каца близо до него,плаши се,връща се в клетката си когато аз съм в друга стая и дори вече на два пъти хапи малкия по ръчичките.Мики е много разстроен плаче,сърди се и понякога дори ревнува че, каца в/у мен и т.н.Моля Ви дайте ми съвет какво да правя за да свикне и да обича и него.И нормално ли е така да го хапи или щипе с клюна си.Може ли да има и по агресивни от тяхния вид.И ако решим да вземем и една женска,какво ще се случи ще я приеме ли? Благодаря Ви предварително!!! С обич към Вас и всички животинки:Кемито

От редакцията: Здравейте, първо предупреждаваме че не сме специалисти по вълнисти папагали, но гледаме такива от доста време и говорим от нашия опит с тях. До сега не ни се е случвало подобно нещо. По принцип този вид птички са доста плашливи и е възможно пилето да се плаши от резките движения на Мики, ако прави такива или пък, когато не сте наблюдавали да е направил нещо, което на папагалчето се е сторило лошо за сигурността му. Нашия съвет е да започнете внимателно, като първо просто ги държите заедно с вашето присъствие в една стая поне няколко дни и това е всичко. После можете да опитате, стига детенцето да не го е много страх, да сложите малко просто в ръката му и да позволите на папагалчето да яде от нея, но без резки движения. Това би трябвало да му покаже, че детето не иска да му направи нищо лошо. Може също така самият Мики да слага в клетката някакви плодове или зеленчуци понякога, но така че папагалчето да го види. Най-подходящи са моркови, чушки, марули, ябълка, малко банан. Трябва да ви кажем също така, че понякога вълнистите папагалчета не хапят от агресия, а от страх от нещо, което ги заобикаля. Често не ги е страх от самия човек, който са ухапали, а нещо друго. Нас също са ни хапали доста, нищо, че ни обичат.

Колкото до женската – ще я приеме, може да не станат двойка, но ако са мъжки и женска със сигурност ще успят да съжителстват в мир. Е от време на време може да се карат, но това го правят всички. Надяваме се, че ще успеете да сприятелите Мики и Чочи. :-)

Камелия Петкова, 34 г.,

Публикувано на 12.11.2019

Здравейте!!!Благодаря Ви за съветите,който ми дадохте.Мики и Чочи вече са приятели,не се страхуват един от друг и дори понякога му каца на главата особенно когато Мики играе с играчките си на пода.Много ни помогна Вашия съвет за-просо в ръчичката и наградки който,Мики даваше в мое присъствие.ЕСТЕСТВЕННО не стана за ден,два но...ето че,се получи.Сега Чочи не се страхува излиза си сам каца около и по нас и сам си се прибира

Елеонора Кьосева, 12г. г.,

Публикувано на 14.04.2020

здравейте моят папагал се страхува от мен а вече е при мен от 10 месеца също така понякога седи или спи със затворени очи това лошо ли е И какво да направя за да може той да не се е страхувал повече от мен защото много искам да сме си приятели!!!

От редакцията: Здравей, стига да не спи по цял ден, и най-важното ако се храни, е нормално. Всички по-екзотични домашни птичета си почиват през деня за 1-2 часа. Може да изглежда по-пухкав, да стои на едно място, да си затваря очите и дори да си слага главата под крилото или да седи на един крак. Ако не го прави по цял ден е напълно нормално – просто си почива малко. Колкото до страха – понякога е нормално, особено ако човек няма правилния подход. С птиците, особено вълнистите папагали е сложно. Трябва да си внимателна и да имаш много търпение, за да спечелиш доверието и да не се страхува от теб. Започни като съвсем леко и плавно си вкарваш едната ръка в клетката, може да сложиш и малко просо в нея. Просто леко я пъхаш през вратичката и стоиш така, без да мърдаш. Първите няколко дни няма да става нищо и папагалчето само ще я гледа, но ще започне да свиква и постепенно ще каца и дори ще яде от нея. Щом стане това натам е лесно да го опитомиш и да бъдете приятели.

Елеонора Кьосева, 12г. г.,

Публикувано на 15.04.2020

Ами,ако му давам плодове дали ще има същия ефект като просото.

От редакцията: Даже и по-добър. Те обичат плодове, само потърси в интернет какви можеш да му даваш, защото не всички са подходящи. Нашите най-много харесват ябълки, може също и моркови или зелена сталата ако ти се намира. Успех! Ще се справиш, просто с тези птички трябва доста търпение.

лили монова, 36 г.,

Публикувано на 20.05.2020

искам скоро да си взема вълнисто папагалче, но все още се чудя как ще е по добре-1 папагалче или 2

От редакцията: Здравейте, зависи колко свободно време имате за животинката. Ако си вземете само едно ще трябва да му обръщате много внимание всеки ден, а и то често ще ви „досажда“, защото те са доста социални и обичат контакта. Така че ако имате времето, а също и желание по-лесно да го опитомите е добре да е едно. В противен случай нека са две, защото ако не му се осигурява достатъчно внимание и е само ще бъде тъжно.

Анна , ,

Публикувано на 21.10.2020

здравейте, когато почине едното, колко време препоръчвате да мине преди да му вземем другарче? благодаря

Ангелина Тихомирова, 25 г.,

Публикувано на 21.06.2022

Здравейте, 15 години гледам вълнисти папагали. Мъжкия беше на 11 години и днес почина преди около месец му взех женса, тя е още бебе и сега е самичка. Много ми се иска да си взема Малък Александър, клетката е голяма и той ще може да се събере вътре. Сега въпросът ми е биха ли се разбирали да съжителстват заедно. Има ли опасност Александър да го бие, тъй като е по голям.

От редакцията: Здравейте, първо съжаляваме много за папагала Ви. Виждали сме да живеят заедно, но според нас по-добре е александър да е в отделна клетка или пък вълнистото да е нова по-малка, като може да ги сложите една до друга и така ще си правят компанията с вълнистото и в същото време няма да има опасност. А ако виждате, че се разбират можете да опитате след време да ги съберете, за да видите как ще са.

Dundarina , 35 г.,

Публикувано на 07.10.2022

Може ли да се отглежда сам папагал и ли трябва да са 2

Валентина Валрнтина шабанова, 11 г.,

Публикувано на 30.12.2023

моля ви кажете моите папагалчета са много лоши много се плашат от мен зех ги от 3 седмици

От редакцията: Не са лоши, просто ги е страх. 3 седмици са малко, особено ако са от зоомагазин. С вълнистите трябва доста търпение. Приближавай се към клетката, говори им тихичко, махай хранилките да кажем за около 2 часа, след това си слагаш малко просто в ръката и бавно я вкарваш в клетката, без резки движения и нека ръката ти е по-надолу някъде на нивото на крачетата им и седиш така. Отначало ще ги е страх, но с търпение ще свикнат, ще започнат да ядат от ръката ти и ако го правиш всеки ден вече няма да ги е страх, ще свикнат и ще може да ги пускаш и в стаята, да ти кацат на рамото и други интересни неща. Просто с вълнистите, особено ако са от зоомагазин трябва повече търпение. Казваме ти го от опит и ние имаме вълнисти! :-)

Веска Христова, 64 г.,

Публикувано на 15.03.2024

Здравейте, имам ги две сладурчета, но незнам какви са като пол. Едното започна много да се скубе и е цялото в пух, на какво се дължи и опасно ли е? Иначе е жизнено, храни се добре. Благодаря предварително.

От редакцията: Здравейте, ако са по-възрастни е лесно да се определи. Ако носа е кафяв е женско, ако е син е мъжко. Но при по-малките е малко по-трудно. Ако са по-малки ако е лилаво-розов е мъжки, а ако е женски ще е бледо синьо-бяло. Колкото до скубането, ако няма голи участъци по самото папагалче и е както казвате жизнено, няма проблеми. На определен период повечето папагали, също и вълнистите си сменят перушината. Ако се притеснявате можете да им купите някакви витамини от зоомагазин или ветеринар. Но ако си хапват добре просо и им давате достатъчно подходящи плодове и зеленчуци като марули, моркови, ябълки и чушки, могат да минат и без други витамини.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град