покани

Начало | покани | Нова книжка и двудневен детски празник с Биби и Мими от „Маргаритка“ учат децата защо е важно да бъдем учтиви

Нова книжка и двудневен детски празник с Биби и Мими от „Маргаритка“ учат децата защо е важно да бъдем учтиви

Аз детето | 2022-06-03

Нова книжка и двудневен детски празник с Биби и Мими от „Маргаритка“ учат децата защо е важно да бъдем учтиви

Празникът на детето продължава с проекта на Издателство „Сиела“: Нова книжка и двудневен детски празник с Биби и Мими от „Маргаритка“ учат децата защо е важно да бъдем учтиви.

„Маргаритка и вежливите думички“ е деветата книга от любимия на много български деца проект „Маргаритка“, а на 1 юни „Маргаритка“ посрещат със събитие! Неслучайно думичките „благодаря“, „моля“ и „извинявай“ се наричат вълшебни, защото всеки родител знае, че понякога само истинско чудо може да накара децата да ги изрекат. На помощ в това нелеко предизвикателство идва деветата книжка от поредицата „Полезни навици“ на проекта „Маргаритка“.

Създадена от сърцатите Яна Липованска и Виктория Величкова (Вики от „Мастило“), писателя Илия Деведжиев и художничката Веселка Велинова, „Маргаритка и вежливите думички“ повежда децата на шарено пътешествие, в което да си учтив е най-голямото вълшебство.

Защо да се извиняваме? Защо да казваме „заповядай“ и „благодаря“, ако можем да минем и без тях?

Съобразена с детското мислене и интереси, „Маргаритка и вежливите думички“ е поучителна, но и много весела приказка, в която най-малките сред нас научават, че красивите думички крият истинска магия в себе си. Те могат да бъдат наш най-добър приятел, да разрешат всяка ситуация и да победят всеки лош герой.

А всяка игра е по-лесна и приятна, когато кажеш „извинявай“, „моля“ и „благодаря“!

По случай празника на детето екипът на „Маргаритка“, издателство „Сиела“ и маймунката Мънки канят всички малки приключенци да се присъединят към специално Мъпет шоу и Караоке на 4 и 5 юни 2022 г. от 16:30 ч. в Парк-театър „Борисова градина“. Както винаги, ще има много песни, танци и забавление. Специални гости на събитието ще са маймунката Мънки и сапуненото шоу на Коля Китанов. Билети са необходими за всеки посетител, а повече информация и откъде могат да бъдат закупени може да намерите на страницата на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/

А вежливите думички ще са най-използваните от всички по време на цялото шоу, защото в новата история за Биби и Мими една игра прераства в истинска караница и двамата бързо-бързо започват да си крещят груби думички. Добре че са Бухалчето и Маргаритка, които решават да им покажат колко опасно може да бъде това, и ги отвеждат на приключение до Страната на вежливите думички.

Там любимите ни герои ще се запознаят с великолепните Благодаря, Извинявай и Моля, но и с неприятните човечета от страната на Грубите думички Гадно и Тъпо. Ще разберат, че когато се карат, вежливите думички изчезват вдън земя и никой не може да ги намери. И ще открият, че двамата заедно са единствените, които могат да ги спасят.

Още с появата си през 2016 г. проектът „Маргаритка“ се превърна в любим на хиляди родители и деца у нас. Чудатите истории, разказани в книжките, песничките и видеата от поредицата „Полезни навици“, имат за цел да превърнат наглед досадните всекидневни задачи в цветни приключения.

Други полезни книжки от поредицата са: „Маргаритка: Биби и Мими подреждат“, „Маргаритка: Заспиваме със Сънчо“, „Маргаритка и чистите зъбки“, „Мими и Биби отиват на море“, „Маргаритка: Биби и Мими на детска градина“, „Маргаритка и вкусната храна“, „Маргаритка и чистите ръце“ и „Маргаритка: Коледни вълшебства“.

* * *

Из „Маргаритка и вежливите думички“ от Илия Деведжиев и Веселка Велинова

Биби и Мими много обичаха да си играят с лего. Днес за първи път решиха да строят нещо заедно, но малко след като започнаха, Мама разбра, че в детската стая нещо не е наред. Гласовете на децата се чуваха все по-силно. Беше настанала голяма караница.

Мама отвори вратата точно в момента, в който Мими извика: – Ти си отвратителен! – А ти си глупава! – изкрещя в отговор Биби.

Двамата стояха един срещу друг и се гледаха със святкащи очи. На пода между тях бяха разпръснати частите на легото, а книжката беше хвръкнала чак под прозореца. Децата се обърнаха стреснато, Мими направи крачка назад, стъпи с босото си краче върху парче лего и едва не се разплака от болка.

– Лигла! – присмя и се Биби.

– Грубиян! – отвърна му Мими и го замери с частите от лего.

– Достатъчно! – каза строго Мама. – Ще взема легото и ще ви го върна чак когато се успокоите и се извините един на друг.

– Ето, казах ли ти? – разплака се Мими. – Ти си виновен!

– Така ли? – зяпна Биби. – Не е вярно, ти си виновна!

– Аз ви казвам да се извините един на друг, а вие продължавате да се карате? – намръщи се и Мама. – Защо се държите така?

– Ти нищо не разбираш! – извикаха децата целите зачервени, ядосани и нещастни.

Мама сърдито скръсти ръце, но размисли и се усмихна:

– Е, може би ще разбера, ако ми обясните?

– Тя иска... – разпалено започна Биби, но Мими го прекъсна.

– Той не ми дава... – и двамата започнаха да се надвикват един през друг.

Вижте още:
Добри обноски, които всяко дете трябва да има



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град