любопитно

Начало | любопитно | Наслади се на пролетта с книга в ръка!

Наслади се на пролетта с книга в ръка!

Мирела Любенова | 2017-03-21

Наслади се на пролетта с книга в ръка!

Хубавото време най-после дойде и сме убедени, че всеки един от вас няма търпение да приключи училище, да си напише всички домашни и да излезе навън, за да се порадва на синьото небе и да усети топлите и много приятни слънчеви лъчи. И разбира се най-важното да поиграе с приятели навън, на чист въздух! Знаете ли обаче, че времето навън не е подходящо само за тичане и скачане, което несъмнено е най-хубавото, което можете да направите. Но за моментите, когато сте се наиграли достатъчно и ви трябва малко почивка ви предлагаме едно не по-малко приятно занимание, което ще потренира и ума. Нали знаете, че макар мозъкът да не е мускул, също има нужда от упражнения, а няма по-добро упражнение от четенето на книги! То е хем забавно, хем развива и мозъка, а също и фантазията. По този повод решихме да ви предложим някой слънчев пролетен ден, каквито ни предстоят от сега нататък, да излезете навън и да почетете някоя интересна книга! Четенето навън е много по-приятно, отколкото подозирате! Най-малкото, защото е по-светло от всяка лампа, особено в хубавото време и се чете по-лесно и приятно за окото. Освен това въздухът е свеж и просто е... да кажем, че придава допълнителна магия на четенето.

Ако вече сте готови да опитате то ви предлагаме и няколко леки книжки на пролетна тематика, които допълнително да ви помогнат за хубаво настроение!

Ягодовата фея Ягодка

Няма нищо по-пролетно от уханието на ягоди, а когато това не е просто една обикновена ягода, ама и фея, приключенията с пролетен дъх са гарантирани. Вземете която и да е от книжките за Ягодовата фея Ягодка на писателката Щефани Дале и сме сигурни, че докато четете леко поседнали на някоя пейка в парка под приятните слънчеви лъчи пролетта ще ви се стори по-вълшебна от когато и да било! Обзалагаме се, че поне веднъж ти се е искало да бъдеш фея. . Е, сега имаш възможност да си представиш, че си не обикновена, а фея Ягодка. Тя е прекрасна палавница. Има много приятели и всеки ден заедно измислят какви ли не лудории, които се превръщат в малко вълшебно приключение. С пеперудката Бибо, боровинковата фея Хайди, хлебарката Еда, охлювчето Руди, мишлето Ирми, таралежчето Цети и други малчугани фея Ягодка се впуска в преследване на крадеца на нейната рокля, заедно очакват тайнствен космически кораб, организират си чаено парти, помагат на влюбения дон Карло и неговата любима Скокливка, срещат се с водния дракон...

„Истории от големия двор: Пътешествие до края на света“

Мечтаете за нещо още по-вълнуващо и приключенско? Тогава какво ще кажете за едно пътешествие до края на света с българския писател Иван Раденков? В тази интересна история ще посетите един голям двор, където ще се запознаете с много малки животинки, които обитават този тучен зелен свят на изобилието. Там ще прочетете историята на охлювчето Арко и славния ежко Алкау, но ще се запознаете и със смелия жабок Аби, пъргавото пиленце Яй и мишлето-откривател Амау. Да не забравяме и стопанина на двора – господин Унки Марлюнки, който подозира за вълненията и случките в двора, а понякога дори става неволен участник в тях. Веселото настроение от историята ще бъде допълнително приповдигнато и от прекрасните илюстрации на Яна Казакова!

„Сакъз Сардуня“

Писателката Елиф Шафак е позната на много възрастни, които са се убедили колко талантлива е тя и как може да слива думите в такива прекрасни истории, че свят да ти се завие. Сега и вие имате възможност да се докоснете до нейната магия с първата ? детска книга „Сакъз Сардуня“. Добре позната на българските читатели с романите си за възрастни, този път умелата „разказвачка на истории“ е създала изпълнена с приключения цветна приказка, която със сигурност ще развълнува детското въображение. Сакъз Сардуня е умно и любопитно момиче, изпълнено с невероятни идеи. Тя обаче има един проблем – мрази твърде необичайното си име, заради което редовно я тормозят в училище. Защо не е Роза, Виолета или Маргарита? Вместо това родителите ѝ са я кръстили на мушкатото... Тя е единствено дете и книгите са най-добрите ѝ приятели. Винаги, когато се чувства разстроена, търси утеха в приказките. И така един ден открива в училищната библиотека магически глобус, който ще промени живота ѝ. А сме сигурни, че и вашия също!

„Агинк: Книга на обратно“

Несъмнено ще бъдете любопитни към това заглавие от Ана Брет! Може да изглежда като книга, но „агинк“ е обръщане на познатото – както на името, така и на действията. Насърчава читателите да дърпат страниците и да създават хаос. Обърни книгата на обратно и я отвори откъм задната корица; после драскай, режи, лепи, сгъвай, пиши и се забавлявай. Пренебрегни разума и приеми грешките си. Виж света по различен начин! Може да изглежда като книга (да, знаем, че е погрешно...), но „агинк“ е обратно на обичайното – също като името. Трябва да мислиш с главата надолу и от края към началото, за да изпълниш възможно най-точно условията вътре, така че превключи мозъка си в обратен режим, пренебрегни разумното и приеми грешките си! Направи опак пъзел! Превърни страница в самолетче! Преплети две страници една за друга! Тази книга насърчава читателите да творят. Увлича хора от всички възрасти! Децата ще се радват на възможността да развалят и разкъсват книгата, докато възрастните ще оценят указанията в нея, които ще им позволят да избягат от страха пред празната страница и да извадят химикалката. Имитацията в изображението за наклонена книга ще я открои сред конкурентните издания на лавицата. Това е книга, към която не може да не посегнете.

Заниманията са предназначени да помогнат на читателите да развият своите умения в писане, рисуване и създаване на колажи. Някои от включените занимания: направи хартиен самолет от самата страница, напиши тайно послание, а после залепи двете страници една за друга, използвай огледало, за да прочетеш инструкциите, задръж молив между пръстите на краката си и нарисувай картина. Толкова много забавления, които можете да направите дори и с приятели навън!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град