любопитно

Начало | любопитно | Откриха система от две звезди като тази в „Междузвездни войни“

Откриха система от две звезди като тази в „Междузвездни войни“

Аз детето | 2017-03-02

Откриха система от две звезди като тази в „Междузвездни войни“

Намиращата се в система от две звезди скалиста планета Татуин, на която израства Люк Скайуокър във филмовата сага „Междузвездни войни“, може да има своя двойничка във Вселената, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. В основата на това откритие са скални отломки, орбитиращи около две звезди – бяло джудже и кафяво джудже, които се намират на разстояние около 1000 светлинни години от Земята.

Системите от две звезди не са рядкост. Откритите досега подобни системи обаче включваха единствено студени планети и газови гиганти като Юпитер, но не и скалисти тела. Единственото изключение бе в киното – планетата Татуин от епопеята „Междузвездни войни“.

„Известни са хиляди бинарни системи, подобни на новооткритата, която е кръстена SDSS 1557. За пръв път обаче наблюдаваме отломки от астероиди в бинарна система“, заявява съавторът на изследването Стивън Парсънс от университета във Валпарайсо в Чили.

Учените са на мнение, че когато отломки се групират в голям пояс, това е знак за формиране на планети, макар че е невъзможно въпросните планети да бъдат наблюдавани. Планетите се формират въз основа на натрупване на скалисти тела като астероиди и метеорити. В Слънчевата система астероидният пояс между орбитите на Марс и Юпитер съдържа отломки, останали от формирането на Меркурий, Венера, Земята и Марс. „С откриването на отломки от астероиди в системата SDSS 1557 доказахме, че скалиста планета е формирана въз основа на големи астероиди“, поясни съавторът на изследването Джей Фарихи от Лондонския университетски колеж.



Коментари
3 коментара

анонимка , ,

Публикувано на 02.03.2017

що за глупост?!

Симона Мешева , ,

Публикувано на 05.03.2017

В каналът на The Clashers (ако желаете го проверете) казаха че всъщност са 3...И те също споменаха че е като в "Междузездни Войни"

Маргарита Иванова, 13 г.,

Публикувано на 08.05.2017

Ние с баща ми гледахме от първия до втория епизод на нас ни остава да изгледаме още шест и ние сега в хола ще гледаме третата част и аз разбрах че Анакин става Дарт Вейдър другите може да ги изгледаме и към почивните дни и през лятните ваканции

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град