новини детски

Начало | новини детски | Наши ученици математици се върнаха с 10 медала от Хонг Конг

Наши ученици математици се върнаха с 10 медала от Хонг Конг

Аз детето | 2016-07-19

Наши ученици математици се върнаха с 10 медала от Хонг Конг

Децата се прибраха с осем медала в индивидуалното класиране (1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови) и един сребърен и един бронзов – в отборното класиране. Те са от столичното 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и Бургаската природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“

Ангел, който е 6 клас в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“, се прибра гордо окичен със златния медал в индивидуалното класиране. Той участва за трети път на състезание извън България. Резултатът на Ангел е 15 точки, което е и максимумът.

„Много съм щастлив. Интензивната подготовка беше около 2-3 месеца преди самото състезание. Иначе през цялата година имахме по-голяма подготовка, отколкото другите деца в останалите училища. Задачите не бяха трудни. Бяхме отишли да се забавляваме, защото обичаме математиката. Така ни учи преподавателят по математика“, разказа победителят.

Учителят по математика в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ Димитър Димитров поясни, че училището през 2010 г. също е имало такъв успех – златен медал на ученик с максимален резултат 15 от 15 точки. „Това са двамата българи с максимален резултат в цялата история на състезанието. Този резултат се постига чрез забавление. Ние учим математика като се забавляваме. Никога не поставяме задължителни очаквания и резултати“, обясни още Димитров.

Отборът от Бургаската природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ пък се върна с два индивидуални медала и две купи за отборно участие. „Щастливи сме“, каза Георги Апостолов от 6 клас. Конкуренцията, според него, е била сериозна – с деца от 26 държави.

Диян Димитров от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се върна в България със сребърен медал за индивидуално представяне и второ място за отбора си. За състезанието се готви, откакто завършил училище тази година.

Момчето обмисля да се занимава с информатика и математика и занапред. „Задачите не бяха трудни, но имаше много силни отбори“, сподели още Диян.

Децата на България бяха посрещнати на летище София с цветя и шоколади от радостни родители и учители.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град