сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Направи кусудама и се забавлявай с мама

Направи кусудама и се забавлявай с мама

Аз детето | 2018-07-24

Направи кусудама и се забавлявай с мама

Малко хартия, много сгъване и ха – каква магия стана, ето че си направихте изящна и красива... Не! Не е оригами, макар много да си приличат! Това прекрасно и интересно цвете, което виждате на снимката всъщност се нарича кусудама. Прелестно е, нали? Наистина на пръв поглед това изкуство е точно като познатото ни на всички оригами! Само че между тези две японски изкуства, превзели света, има една основна разлика. При първото по правило се използва само сгъване на хартията, докато за да създадеш кусудама можеш да лепиш и да режеш хартията. Освен това в буквален превод кусудама означава „лечебна топка“. Преди много, много години хората правели такава топка като оплитали истински цветя и билки и я завързвали над леглото на болния или пък над креватчето на малките деца, за да бъдат предпазени от болести и нещастия.

Днес пък кусудамата се прави изцяло от хартия и се подарява на близък приятел за щастие и късмет! Такава топка от цветя е прелестна и много интересна и всъщност се прави наистина лесно. Единственият проблем е, че се съединява от много късчета хартия и затова се изработва най-лесно в компания. Така че следващия път, когато мама иска да прекара време с вас, защо не направите нещо различно и не ѝ покажете как заедно да си направите такава красива цветна топка!

Ще трябва да си приготвите и:

  • 8 листа цветна хартия
  • лепило
  • панделка
  • мъниста

А след като имате необходимите материали просто следвайте стъпките:

Нарежете 60 еднакви квадратчета от листовете хартия. Това ще стане най-лесно като сгънете хартията няколко пъти, режете по сгъвките, след което сгъвате отново парчетата и пак режете, докато се сдобиете с 60 еднакви квадратчета. Казахме ви, че ще имате нужда от помощ, но пък ще стане много красиво.

После всичко това трябва да направите с всяко едно квадратче, но пък резултатът си заслужава изцяло. Първо прочетете всичко и после сгънете! Сгънете квадратчето по диагонал, така че да получите два триъгълника, чийто ъгъл сочи надолу. След което сгънете двата ъгъла на получения триъгълник към центъра!

След което сгънете същите два ъгъла надолу така, че външните ръбове на квадрата да съвпаднат. Сгънете връхчето на триъгълничето надолу. Има два варианта: към лицевата или към обратната страна. Ако връхчето е към лицевата страна, ще получите три вътрешни листенца. Ако е към обратната – само едно. Сгънете долните външни ръбчета навътре. Залепете получените малки триъгълничета. Така направете с всички 60 квадратчета. Може да изглежда трудно, но ви обещаваме, че след 3-тото се свиква и се прави за секунди.

Сега остава да оформите и цветчетата. За целта залепете с помощта на лепило 5 сгънати квадратчета едно за друго. Важно е лепилото да се нанася в ляво или дясно от връхчето на листенцето. Така ще получите едно цветенце. Продължавайте да залепвате заедно по пет квадратчета едно за друго, докато не свършат всички.

Накрая би трябвало да получите общо 12 цветя, едно за друго! Оставете лепилото да изсъхне за известно време. Тогава на панделка можете да нанижете и мъниста, като след всяко правете малко възелче, за да не се изнижат. След това просто направете малка дупка с ножицата върху кусудамата и промушете панделката.

Готово е! Сега вече можете да я закачите или пък подарите на приятел за късмет! Толкова е красиво, нали?

Знаете ли, че от хартия можете да си направите още куп неща:
Състезателни колички от хартия
Летяща ракета само от сламка и хартия
Минихеликоптерчета от хартия, които наистина летят
Тук медуза, там медуза... от хартия, пък се движи



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град