сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Тук медуза, там медуза...от хартия, пък се движи

Тук медуза, там медуза...от хартия, пък се движи

Аз детето | 2017-05-29

Тук медуза, там медуза...от хартия, пък се движи

Лятото е страхотно! Сигурни сме, че и вие като нас вече нямате търпение то окончателно да дойде. Дългите, сякаш безкрайни игри навън, хапването на вкусен сладолед, разхлаждащите напитки, семейната почивка на море или планина, гостуването при баба и дядо... Това са само малка част от невероятните и незабравими преживявания, които лятото може да ви предложи. Тогава нищо чудно, че го чакаме с нетърпение. Какво да правим, докато очакваме и последните капки дъжд да се излеят от небето и да отстъпят мястото на топлите слънчеви лъчи? Синоптиците твърдят, че лятното време ни очаква точно на първи юни. Какъв по-прекрасен подарък за Деня на детето! Дотогава обаче остава още малко време и за да го запълните с нещо приятно и интересно ви предлагаме да си направите тази готина движеща се медуза, която да ви донесе необходимото лятно вдъхновение за много игри!

За тази готина медуза ще ви трябват само няколко неща:

  • хартиена чиния
  • малко парче картон
  • синя боя
  • розова боя или пък може и друг цвят, какъвто ви харесва за вашата медуза
  • четка
  • разноцветна прежда
  • маркер
  • клечка или просто малка пръчка отвън
  • ножица
  • лепило

Да започваме!

Първото, което трябва да направите като едни истински творци е да наредите всички необходими материали около вас, така че да са ви на една ръка разстояние. След това вземете картона и от него изрежете полукръг. Няма точни размери за него, но разбира се е добре да не е по-голям от картонената чиния, иначе после медузата няма как да се движи. След това оцветете така изрязания картон в розово или друг цвят какъвто искате да е вашата медуза. Накрая го оставете настрани, за да изсъхне боята, а вие се заемете със следващата част от проекта.

Оцветете едната част от чинията в синьо. Нека е хубаво и плътно синьо като морето. За целта ние трябваше да нанесем три слоя боя, ама си струваше. След това оставете и чинията да изсъхне. През това време вземете клечката или пръчката и също я оцветете в хубав син цвят. Забравихме да ви кажем, че не е нужно тя да е голяма. Около 7-8 сантиметра дължина са достатъчни. Сами се досещате, че отново имаме съхнене на боя.

След като всичко е добре изсъхнало е време и да сглобите медузата. За целта направете през средата на чинията един разрез. След това от едната страна на картона нанесете лепило по ръба и залепете клечката, както и куп шарена прежда. Това са пипалата – една медуза не може да няма пипала. Накрая от другата страна нарисувайте и чифт очи. Оставете лепилото да стегне за няколко минути и сте готови.

А как се движи ли? Много лесно! Пъхнете клечката в разреза, който направихте, така че медузата да остане от синята страна на чинията, а клечката от другата и сте готови. Можете да я движите наляво, надясно, нагоре и надолу. Колко забавно, нали? А сега погледнете през прозореца – лятото вече е дошло!

От хартия можете да си направите и още интересни неща:
Минихеликоптерчета от хартия, които наистина летят
Състезателни колички от хартия
Направете лятото забавно с оригами водни бомбички
Невероятна писта за топчета
Красива зигзагообразна рамка за весели спомени
Хартиен аквариумКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град