сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Направете си плейдо и го оцветете с... глухарчета

Направете си плейдо и го оцветете с... глухарчета

Аз детето | 2024-03-27

Направете си плейдо и го оцветете с... глухарчета

Харесва ли ви, когато сте навън да берете от онези жълти цветя, които се намират навсякъде, дори и на спирката на автобуса и се наричат глухарчета? Разширете забавлението, като натопите част от тях да красят дома ви, а другата използвайте, за да направите естествено боядисано тесто за игра! Тази лесна рецепта за домашно тесто за игра е чудесен начин да се възползвате от глухарчетата, които намирате в двора си или из града.

Ето какво ще ви трябва, за да приготвите партида домашно тесто за игра с глухарчета – не са необходими изкуствени оцветители:

  • 1 чаша глухарчета
  • 2 чаши универсално брашно
  • ¾ чаша сол
  • 4 супени лъжици оцет или лимонов сок
  • 2 чаши вода
  • 2 супени лъжици растително масло

Как да си направим тесто за игра с глухарче (стъпка по стъпка):

1. Пригответе глухарчета

Започнете, като съберете малко пресни глухарчета и премахнете стъблата им. Това ще улесни измерването на количеството – ще ви е необходима около 1 чаша, но не е необходимо измерванията ви да са изключително прецизни. След като съберете всички глухарчета, от които се нуждаете, използвайте нож, за да отделите жълтите листенца от останалата част от главата. Може да има смесено малко зелено и това е напълно добре.

2. Смесете глухарчета и вода

Налейте 2 чаши вода в блендер и добавете по-голямата част от нарязаните глухарчета. Обичаме да отделяме 2-3 супени лъжици, които да добавим по-късно, но го правим от естетически причини, защото обичаме да виждаме по-големи парчета глухарче в тестото за игра. Чувствайте се свободни да използвате всичко по време на тази стъпка, ако това няма значение за вас. Пуснете блендера за 20-30 секунди, докато по-голямата част от глухарчето се превърне в каша и водата стане жълта. Ще използвате тази смес като естествено багрило за вашето тесто за игра, вместо да използвате изкуствени багрила като хранителни оцветители.

3. Комбинирайте сухите съставки

В средно голяма тенджера смесете 2 чаши брашно, ¾ чаша сол и 4 чаени лъжички оцет или лимонов сок. Ако оставите настрана част от цветовете на глухарчета по време на предишната стъпка, разбъркайте ги в сухите съставки.

4. Добавете вода и олио

Добавете водата от глухарчета и растителното масло и ги разбъркайте в сухата смес, докато се смесят добре.

5. Гответе тесто за игра

Включете котлона на среден огън. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато сместа образува топка тесто, която вече не залепва за тенджерата.

6. Замесете тестото за игра

Извадете тестото от тенджерата и го оставете настрана да се охлади. След като изстине достатъчно го омесете с ръце до гладкост.

Тогава е време за игра! Това тесто за игра „Направи си сам“ беше супер меко и еластично и ни хареса, че можете да видите малки парченца глухарче в него.

Как да съхранявате тестото за игра с глухарчета

Ние обикновено съхраняваме тестото за игра с глухарчета в запечатана с цип торбичка за фризер с отстранен целия въздух. Съхраняването му по този начин ще гарантира, че ще е добро за игра поне 4 месеца.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град