забавна наука

Начало | забавна наука | На всички планети ли небето е синьо?

На всички планети ли небето е синьо?

Аз детето | 2014-12-28

На всички планети ли небето е синьо?

Много възрастни хора биха ви отговорили положително на този въпрос, просто защото така сме свикнали, ние живеем на Земята и нашето небе е синьо, но това ще е напълно грешен отговор. Небето е синьо само и единствено на Земята. Знаете ли защо? Може би гледайки към небето често се чудите откъде идва този красив син цвят. В природата няма нищо случайно и синьото небе не прави изключение. Зад него се крие истински научен феномен, познат като законът на Релей. Това е когато много малки частици разпръсват светлината в различни посоки. Частиците са с по-малка дължина от тази на светлината, а понякога дори и с големината на атом. Ние живеем на планетата Земя, тя е заобиколена от слой въздух, който образува атмосферата. Въздухът, който дишаме, съдържа газове, като кислород, азот, въглероден диоксид, а също така и частици вода и микроскопични прашинки.
Когато слънчевата светлина прониква в атмосферата, газовете от който се състои въздухът, разлагат бялата слънчева светлина на цветове — червено, оранжево, жълто, зелено, светло синьо, тъмно синьо, виолетово. Оказва се, че сред тези цветове преобладава синьото и небесно синьото, а също така синият цвят се разсейва в атмосферата много повече от другите, затова и небето изглежда синьо.

Този въпрос обаче в другите планети от нашата Слънчева система е съвсем друг. На Луната и Меркурий, както и на Плутон няма атмосфера. Няма нищо, което да отразява светлинните лъчи. Затова, небето на Луната е черно. Това обаче не е толкова страшно колкото звучи, защото там звездите се виждат много по-ясно и са много по-ярки отколкото тук на Земята. На Венера, небето жълто със сив оттенък на хоризонта и оранжево на зенита (най-високата точка в небето). Тъй като атмосферата на Венера поглъща сините и зелените лъчи на слънчевата светлина, тези лъчи, които успяват да преминат през атмосферата на Венера, дават на небето такъв нюанс. На Марс небето е жълто-оранжево, но не защото в атмосферата на Марс силно са разпръснати червени лъчи, а защото в атмосферата на Марс има много прах. И той е с червеникав цвят. По време на изгрев и залез марсианското небе в зенита има червеникаво-розов цвят, а в непосредствена близост до диска на Слънцето – от синьо до лилаво. Точно обратните цветове на изгрева и залеза при нас!

На Сатурн небето е синьо, като на Земята. И причината за синевата на небето на Сатурн е същата като на Земята.
Уранското небе има красив цвят на аквамарин. Причината за това се крие в състава на атмосферата на Уран и температурата. В горните слоеве на атмосферата има много водород и хелий. Метанът поглъща червените лъчи и отразява сините и зелените. Затова, небето Уран има красив цвят на аквамарин. На Нептун небето също е синьо. На Юпитер винаги е облачно. Там няма твърда повърхност, защото Юпитер е газов гигант. Газът, от които планетата се състои, непрекъснато образува гъсти облаци. Цветът на тези облаци се променя с надморската височина – по-ниските облаци са сини, а след това стават кафяви и бели и накрая, най-високите са червени.
Според учените небето над Юпитер е най-красиво, сами можете да се уверите от снимката направена от космическия кораб "Галилео".

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град