забавна наука

Начало | забавна наука | Какво е андроид?

Какво е андроид?

Аз детето | 2014-11-27

Какво е андроид?

Може би всички знаете, че андроид е име на операционна система за мобилни телефони. Но какво всъщност значи андроид?

Андроид е хуманоиден робот, хуманоиден, значи, че прилича външно на човек.

Още от древни времена, хората са се опитвали да създадат механични устройства, които да наподобяват човек и да извършват някакви човешки дейности.

Дълго време хората са предполагали, че човешката форма е най-подходяща за роботите. Тази идея е най-добре застъпена в научнофантастичните книги на писателя Айзък Азимов. Предполагало се е, че ако роботът прилича на човек, това ще е най-подходящата му форма, благодарение на която машината ще може да помага на хората.

Въпреки това, когато роботите вече почти се превърнаха в действителност, излязоха от научната фантастика, се разбра, че формата на човешко тяло не е най-подходящата за роботите. Например, много по-лесно е да се конструира робот, който се движи на колела или има 6 вместо два крака.

Разбира се, когато науката и техниката се развият дотолкова, че да се произвеждат например роботи за домашни прислужници, тогава вероятно всеки би предпочел да има такъв робот-андроид, (приличащ външно на човек), отколкото такъв на колела или с 6 крака.

А ето и трите закона на роботиката, формулирани от фантаста Айзък Азимов:

1. Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда.

2. Роботът е длъжен да се подчинява на човека, ако това не противоречи на Първия закон.

3. Роботът е длъжен да се грижи за собствената си безопасност, ако това не противоречи на Първия и Втория закон.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град