забавна наука

Начало | забавна наука | Млечният път е част от огромен галактичен комплекс

Млечният път е част от огромен галактичен комплекс

Аз детето | 2014-09-04

Млечният път е част от огромен галактичен комплекс

Галактиката Млечен път обитава покрайнините на неизвестен досега масивен галактичен свръхкуп, наречен от учените Ланиакея. На хавайски наименованието означава "неизмерим рай", предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър". Откритието произтича от нова картографска техника, която комбинира не само разстоянията между съседни галактики, но и техните относителни движения. Техниката е позволила на астрономите за пръв път ясно да очертаят къде точно се намира краят на един свръхкуп от галактики и къде започва друг, гравитационно граничещ галактичен свръхкуп.

Новата карта разкрива, че Млечният път заедно с галактичното струпване Дева и около 100 000 други галактики са гравитационно свързани в огромен космически "басейн" – Ланиакея. Масивният свръхкуп е с диаметър близо 520 милиона светлинни години. Една светлинна година се равнява на около 9,46 трилиона километра.

Досега учените смятаха, че галактиката Млечен път – домът на Земята и останалата част от Слънчевата система, е част от галактично струпване с диаметър 100 милиона светлинни години. С масивния свръхкуп Ланиакея граничат свръхкуповете Шапли, Херкулес, Косите на Вероника и Персей-Риби, въпреки че далечните краища на съседните галактични комплекси все още не са определени. За целта са необходими хиляди допълнителни измервания на разстоянията, отбелязва астрономът и ръководител на настоящото изследване Брент Тъли от Хавайския университет.

Снимка: pictures.reuters.com

Прочетете още:
Какво са галактиките?
Какво са квазарите?
Кои са основните космически термини, които всеки трябва да знае?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град