Растения и животни

Начало | Растения и животни | „Мамо, мамо, я кажи, колко слончето тежи?“

„Мамо, мамо, я кажи, колко слончето тежи?“

Аз детето | 2017-08-28

„Мамо, мамо, я кажи, колко слончето тежи?“

„– Мамо, мамо, я кажи, колко слончето тежи?

— Слончето тежи, деца, повече от сто килца!“

Но дали е точно така – питаме се ние. Всеки е чувал тази сладка песничка. Тя е любима дори и на нас, но като едни истински умници днес с вас искаме да разберем дали е точно така... Да започваме! Мислили ли сте някога за отношенията, които човешките същества имат с животните? Някои животни, с които се сприятеляваме ги правят наши домашни любимци. Някои примери за тези животни включват кучета, котки, морски свинчета, костенурки и риби. Други животни отглеждаме за храна. Животните като крави и кокошки са отговорни за осигуряването на голяма част от храната, която ядем редовно. На трети животни пък просто се възхищаваме! Пауните с техните прелестни опашки или пък лъвовете с тяхната опасна красота! В отношенията ни обаче има и нещо друго... През повечето време ние хората смятаме, че сме по-големи и по-умни от животните. От язовци и катерици до бобри и овце, ние обикновено печелим състезанието по размер спрямо повечето животни. Разбира се, това не е така, когато срещнем по-големи животни, като коне и крави. Ако се разходим до определени диви части на света, всъщност можем да се почувстваме като джудженца. Убедени сме, че сме точно такива за жирафа например.

Да не говорим, че със сигурност ще се чувстваме като прашинки ако срещнем най-големия гигант на Африка. Африканският слон е най-големият съвременен сухоземен бозайник на Земята! Точно колко големи са слоновете? Огромни! Азиатските слонове, които дори са по-малки от африканските си братовчеди, могат да тежат между 2 268 и 4 989 килограма. Африканските слонове могат да тежат до 6 350 килограма. Според Световния фонд за дивата природа, средният африкански слон тежи около 5 443 килограма. Дори бебето африкански слон може да тежи между 90,7 и 136 килограма непосредствено след като се появи на бял свят! Тези внушителни килограми те постигат с много храна. Учените смятат, че най-големите слонове могат да изядат повече от 136 килограма храна само за един ден.

Въпреки огромния си размер, африканските слонове са все още по-малки от най-тежкото животно в света. За да намерите това животно, ще трябва да погледнете към морето. Водата в океаните на света помага да се поддържа невероятното тегло на синия кит. С дължина до 30 метра от главата до опашката, най-големите сини китове могат да тежат повече от 181 437 килограма! Само си представете колко малки ще се почувствате ако плувате до това създание!

Снимки: pexels.com

Така и така сте тук, прочетете още нещо интересно, като:
Защо слонът има хобот?
Слонът Елмър ни учи, че не е лошо да си различен!
Слоновете се утешават един друг, когато са стресирани
Страната на африканските животни – ТанзанияКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град