Растения и животни

Начало | Растения и животни | Чували ли сте някога за рибите луна?

Чували ли сте някога за рибите луна?

Аз детето | 2017-07-04

Чували ли сте някога за рибите луна?

Лято е и със сигурност в главата на повечето от вас се върти само една дума – море! Обичате да ходите на море, нали? А какво обичате да правите докато сте на плажа? Да си играете с безкрайния пясък и да строите огромни красиви замъци, които да съперничат на най-високите небостъргачи, а може би просто да копаете големи дупки, които да пълните с вода от морето? Или пък понякога се случва и да обичате да лежите на плажа под чадър с хубава книга в ръка? Или пък вашата първа задача е да си обуете банските и тутакси да се затичате и да се бухнете във водата, да усетите топлите солени вълни? Ако това последното ви е любимото занимание то вече знаете, че няма по-хубаво място за плуване от морето! Нито един басейн не може да се сравнява с безкрайното море! Естествено докато плувате е хубаво и да внимавате, защото един вид сте в дома на голямо разнообразие от морски същества. Повече от тях са наистина красиви и интересни, но някои не са така гостоприемни като другите.

Например, ако плувате между вълните и погледнете през рамото си, има едно нещо, което вероятно не искате да виждате: гръбна перка. Въпреки че и други риби имат такива перки, те обикновено се свързват с акули, а никой не иска да плува с акули. Или почти никой, като изключим група луди хора, обичащи екстремните неща! В зависимост от това къде плувате обаче, виждането на гръбна перка може да не е лошо нещо. Вместо на акула, тя може да принадлежи на едно любопитно морско същество. То се нарича опаха или риба луна и е голяма риба с овална форма, която обитава дълбоките океански води. Нейната необичайна форма може да ви заблуди, но в действителност опахата е изключително бърза и се нарежда до рекордьори като рибата тон и рибата меч. Научно известна и като мола мола, тази риба има интересен сребрист цвят, който от време на време може да се види и близо до повърхността. Това се случва, защото рибата луна има нужда от слънчеви лъчи! Знаете ли, че всъщност много често се е случвало дори опитни водолази и плувци да се уплашат от перката на тази риба, като я мислят за акула! Забавно, нали? Какви шеги само си прави с хората!

Сега ако си мислите как пък една рибка може да се сбърка с акула знайте, че рибата луна е доста голяма – на дължина може да достигне до 3 метра, а на тегло около 2 тона. Още ли се чудите как я мислят за акула? Тялото ѝ е силно скъсено и сплеснато странично, в профил наподобява диска на пълната луна. За разлика от много други костни риби, при нея липсват плавателния мехур и коремни перки. В менюто ѝ влизат медузи, малки рибки, зоопланктон и водорасли. Заради респектиращите си размери и необичайно дебелата си кожа, тази риба почти няма врагове. Това е може би и причината често да плува бавно, движейки големите си гръбни перки. Често е забелязвана отпусната мързеливо на една страна или с главата надолу.

Рибите луна са абсолютно безвредни за хората. Единственият проблем е, че са страшно любопитни и както вече ви казахме, често се случва толкова много и толкова тихо да се приближат към водолази или плувци, че просто да ги уплашат. Но ако искате да видите на живо подобна риба, то знайте, че трябва да се гмурнете дълбоко в открития океан, защото подобен вид риби не могат да живеят в плен, грижите за тях са наистина трудни и никой не се наема да го прави. Рибите луна се„отглеждат“ единствено за опазване на обществените водоеми в Сан Франциско, Вашингтон и Ню Йорк. Водоемите се проверяват непрекъснато за химично и биологично замърсяване. Макар и твърде устойчива, тази риба е особено чувствителна към различни видове токсини. Когато те попаднат в нея, развива особен вид рибешка кашлица, като си огъва хрилете за да се освободи от нежеланите дразнители. Чрез специални устройства се извършва предаване на сигналите за съществуващата опасност.



Коментари
1 коментар

Анелия Михайлова, 11 г.,

Публикувано на 13.07.2017

Първоначално си помислих рибата луна за нещо подобно на Рибата клоун или риба папагал,но след като разбрах че е около три метра! Си върнах мислите назад. : )

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град