Лаборатория

Начало | Лаборатория | Кучето си в експеримент включете и интересно забавление за двама си направете!

Кучето си в експеримент включете и интересно забавление за двама си направете!

Аз детето | 2021-10-14

Кучето си в експеримент включете и интересно забавление за двама си направете!

Кучетата са любимите домашни любимци на много хора по света. При това те не са просто животно, което се мотае из дома ви и ви забавлява понякога. Всеки, който има четириног лаещ домашен любимец знае, че само за няколко дни той се превръща в истински пълноправен член на семейството. Вече започвате не само да го обичате, но и да си говорите с него! В което естествено няма абсолютно нищо лошо! Домашните любимци са при нас, именно за да ни доставят любов и радост (наред с грижите, които изискват). А пък кучетата най-добре умеят това! За нас същото могат и пандите, но тъй като не можем да си имаме панда, радваме се и на кучетата. При все това, което казахме знаете ли, че можете заедно с най-добрия приятел на човека да си направите два интересни експеримента.

Те ще са забавни както за вас, така и за домашния любимец. Не си мислете, че той не обича да прави разни забавни и различни неща. Все пак има и няколко условия – трябва да внимавате и да провеждате експериментите точно като истински учен – с пълна съсредоточеност и естествено да се съобразите с кучето си! Ако то не иска или не е в настроение да прави това точно сега – не го принуждавайте, друг път ще се появи удобен момент когато ще иска да се забавлява. Освен това имайте предвид, че по-малките кученца (до 1-2 години) са по-склонни на подобни забавления. Докато по-възрастните предпочитат спокойния и сериозен живот – също като хората. А сега е време за забавления!

Подозирахте ли, че не само хората, но и кучетата могат да бъдат левичари? Някои от тях предпочитат основната им лапа да е лявата, а други дясната. Знаете ли коя лапа е водещата на вашето куче? Е, можете много лесно да разберете с тези два опита!

#1

Отрежете малко парче лепенка за рани или пък вземете гранула от любимата храна на кучето ви! След това леко и внимателно я поставете на върха на носа му! Но внимавайте, ако виждате, че много се дразни я махнете, просто явно в това време не е подходящият момент. Ако пък не е така, наблюдавайте внимателно: коя е лапата с която се опитва да я махне повече пъти? Именно тя е водещата му лапа! Е, левичар ли е вашето куче? Сега вече ще разберете!

#2

Изберете у дома някоя мебел, например диван или гардероб. Запомнете, че трябва да е достатъчно ниско, че да има разстояние между пода и дивана, но не чак толкова, че да може кучето да се завре под нея. Трябва да може да пъхне само лапата си! След това му покажете вкусно лакомство или любима малка играчка! Но не му я давайте, нека само я подуши. След това я плъзнете под мебела. И после наблюдавайте: с която лапа приятелят ви се опитва да я извади повече – тя е водещата!

Нещо интересно за кучешките лапи

Около една трета от кучетата по света са десничари и една трета са левичари, а пък някои от тях използват и двете лапи еднакво! Дали пък вашето не е от последните! Всъщност знаете ли, това няма значение, освен за забавление. Както и при хората, така и при кучетата, мозъкът се разделя на две части наречени полукълба! Те понякога се държат странно обаче! Частите на тялото от дясната страна, като ръце и кучешки лапи се контролират от лявото полукълбо, а пък левите от дясното. Ако вашето куче предпочита дясната си лапа, то използва лявото си полукълбо. Ако предпочита лявата си лапа – дясното. Това разбира се особено за кучетата няма такова значение, но при хората има някои проблеми. Така например повечето уреди и инструменти са направени за десничари, затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка. Тъй като в повечето езици посоката на писане е от ляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, тъй като за тях би било по-лесно да се пише от дясно наляво. Добре, че на кучетата не им се налага да пишат, нали?

По материали от nationalgeographic.com

Прочетете и още няколко интересни неща за кучетата:
Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете
Породи кучета с истински суперсили, за които не сте и подозирали
Четири изненадващи действия, с които кучето казва „Обичам те!“Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град