зоокът

Начало | зоокът | Породи кучета с истински суперсили, за които не сте и подозирали

Породи кучета с истински суперсили, за които не сте и подозирали

Аз детето | 2016-09-02

Породи кучета с истински суперсили, за които не сте и подозирали

За разлика от днешните мързеливи и сладки топки козина, лежащи по диваните или кротко разхождащи се в парка домашни любимци, които техните стопани направо боготворят и им осигуряват всичко необходимо, в по-стари времена същите тези кучета или по-точно техните предци е трябвало да работят усилено, за да изкарват прехраната си. Векове наред „най-добрият приятел на човека“ е бил повече като помощник в задълженията на хората, отколкото приятел и домашните кучета са били ценени най-вече заради способността си да изпълняват трудни, а често дори и смъртоносни задачи. Точно заради това те имали и уникални способности, които никой друг е нямал или направо казано тайни суперсили. Породите, които ще ви изредим често са обичани и днес, затова четете внимателно. Може да се окаже, че точно вашият четириног приятел е и таен супергерой.

Дакелите са ловували язовци

Дакелът може да е в топ 10 на най-популярните породи кучета, но за повечето хора е просто обект на подигравки заради пропорциите си. На него обаче не му пука от това, защото той знае, че е и супергерой. Вярвате или не, дакелът е създаден такъв нарочно. С дългото си тяло и късите си крачета, той е единственото куче, което може да лови язовци. Точно така, една от най-неуважаваните породи днес е имала тежката задача да води подземни битки с най-свирепия гризач на света.

Леопардовата катахула може да катери високи дървета

Прилича много на улична превъзходна и в общи линии не сме далеч от истината, защото произходът на леопардовата катахула е доста неясен. Някои казват, че френски заселници са чифтосали своите хрътки с червени вълци. Други твърдят, че индианците са кръстосали своите породи с бойните кучета на Ернандо де Сото 300 години по-рано. Каквато и да е истината, леопардовите кучета могат да са шокираща гледка за неподготвените – те притежават способност, която обикновено не се открива при техния вид: могат да се изкачват по дървета. Много високи дървета и го правят много бързо, дори си мислим, че ако катахула и маймуна си направят състезание по качване на дърво – ще спечели кучето. Това умение не е резултат от примес на котешки инстинкти в рецептата, а е дошло естествено. Храната често била оскъдна през онези години, затова кучетата е трябвало да се оправят сами. От необходимост, тези кучета са развили не само много добри катерачески умения, но и ципести лапи за плуване, както и много висок интелект.

Кожата на шарпей му дава предимство срещу глиганите

Нека си го кажем направо: тези китайски приятели изглеждат направо откачено. Те често са на челни места в класациите за най-грозните кучета. Шар пей обаче е порода създадена специално да се справя с глигани, използвайки кожата си. Преди години проблемът с глиганите си е бил огромен в определени региони. Тези големи и гладни животни разпердушинвали всичко в къщите на хората търсейки храна. Макар малкият грозничък приятел, в сравнение с тях да е като Малечка Палечка, той успява да се справи с тези едри нападатели. Кучето разполага с доста кожни гънки, които му позволяват просто да се отръска от звяра. Когато бъде ухапано от глигана, то може да се извърти и да отвърне на атаката.

Далматинците с право са талисман на пожарникарите

Вероятно като повечето хора и вие веднага се сещате за филма „101 далматинци“, когато видите такова куче. Породата обаче идва от Хърватия и първоначалната ѝ работа е била да придружава дилижанси. Причината е, че се разбира изключително добре с конете. Но какво общо има с пожарникарите? Освен дружбата им с конете, далматинците са теглили и пожарни коли, защото не се страхуват от огън. По времето когато пожарите са били гасени от хора в супер запалими дървени каляски, някой е осъзнал, че далматинците – порода, толкова древна, че е изобразена в египетските йероглифи – могат да тичат отпред и да разчистват пътя.

Големите уши на басета улавят миризми

Басетът не е известен със зашеметяващата си красота, но е развъждан да проследява и лови зайци. Това звучи странно за куче с къси, дебели крака, имайки предвид, че зайците са доста бързи. Освен това мъжките басети могат да тежат над 30 кг. Истината обаче е, че басетът е идеален за работата си, която е да открива зайците по миризмата им. Като начало, той е куче, следователно има доста добро обоняние. Дългите му уши пък улавят миризмата на дивеча и я държат близо до носа. Увисналата кожа на главата му играе същата роля. Разбираме и защо са му толкова къси краката – ушите на басета му дават въпросните суперсили само при контакт със земята. Изключителната издръжливост на породата и неспособността на тези кучета да тичат бързо позволява на ловците да не изостават в преследването.

Родезийският риджбек буквално е ловувал лъвове

Когато страната Зимбабве се е наричала Родезия, европейските колонизатори в Африка били изправени пред ужасяващ пейзаж, пълен с чудати и опасни животни, различни от всичко, което били виждали. Естествено, те искали веднага да запретнат ръкави и да избият тези животни, за да окачат главите им по стените си. Кучетата, които водели със себе си обаче били използвани за лов на лисици и елени, а не на едър дивеч. Затова кръстосали различни породи с полудивите местни кучета и се получил родезийският риджбек, известен още като африканско лъвско куче. Както се подразбира от прякора им, тези кучета били използвани за лов на лъвове. Не за откриване по миризмата им, а за същински лов. Описвани като спецчастите на кучетата, риджбеците са имунизирани към ухапвания от насекоми и могат да тичат редом до ловец на кон в продължение на 50км. Идеално подготвени са за африканския релеф, но са и чудесни домашни кучета.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Как да бъдеш куче – забавни и верни правила
Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете
Вкусни лакомства за щастливо куче



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град