Лаборатория

Начало | Лаборатория | Светкавичният лед

Светкавичният лед

Аз детето | 2021-06-17

Светкавичният лед

С този експеримент можете да впечатлите всички гости например на рождения си ден. При това всичко, от което се нуждаете е едно шише газирана вода и фризер.

Нека експериментираме:
Вземете неотваряна бутилка газирана вода и я поставете във фризера. Изчакайте 2-3 часа, докато водата се охлади много добре. Проверявайте на половин час шишето във фризера. Водата не бива да замръзва, а да е просто много студена. А след това започва и голямото изпълнение. Всичко трябва да стане буквално за миг! Вземете шишето от фризера и бързо го отворете пред погледа на любопитните си приятели. Накарайте ги първо да направят предположения какво ще се случи. Аплодисментите за вас са сигурни – ще се уверите.

Ако сте направили всичко правилно отваряйки бутилката, съвсем безобидното на вид шише с газирана вода веднага ще се превърне в лед. Магия ли е това? Ни най-малко! Но водата замръзва в шишето отгоре до долу. И то с изумителна скорост.

Защо се получава така?
Газът в газираната вода упражнява свръхналягане в шишето. Затова и самата вода в него е под налягане. Това може да установите по съскането на шишетата с газирани напитки, когато ги отваряте. Бутилката от фризера е с температура под 0 градуса, но поради високото налягане замръзва едва при няколко градуса под нулата. В момента, в който отворите бутилката, налягането спада и водата светкавично замръзва.
В обратния случай обаче, когато водата е под натиск, ледът се топи също толкова бързо. Зимните кънки например, ако внимателно се вгледате, се плъзгат не по леда, а по съвсем тънък слой вода. Плъзгачите натискат леда и под тежестта на човека върху леда се образува тънък воден слой.

Снимка: freeimages.com



Коментари
2 коментара

Николета , 10 г.,

Публикувано на 02.07.2016

Да наистина е много интересно , забавно и красиво.

Бела , ,

Публикувано на 25.06.2021

интересно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град