Растения и животни

Начало | Растения и животни | Кое е най-цветното животно под водата?

Кое е най-цветното животно под водата?

Аз детето | 2023-09-18

Кое е най-цветното животно под водата?

Кое е най-цветното животно под водата? Може би медузите или рибите, те все пак са толкова много видове... Е, ние смятаме нещо друго, което често хората не възприемат точно като живо същество, но то побеждава всички. Днес говорим за едно от най-колоритните животни в океана – коралите! Много хора смятат, че коралите са растения. Но всъщност са животни! Растенията сами произвеждат храната си, но коралите получават храна от местообитанието си. Ето защо експертите казват, че те са животни. Коралите са свързани с две други цветни морски животни, медузи и анемонии.

Може би сте виждали корали на живо в някой аквариум и си казвате, че знаете всичко, но нищо не може да се сравни с красивите структури, които коралите създават в открито море. Малки групи корали се наричат „колонии“. Когато много коралови колонии се съберат, те образуват една от най-разнообразните екосистеми на Земята: кораловият риф. Кораловите рифове са дом на около 25 процента от морския живот. Това е много, тъй като те съставляват по-малко от два процента от океанското дъно. Най-големият риф в света – Големият бариерен риф – съдържа над 2000 вида. Ще откриете риби, акули, костенурки и много други животни на неговата площ.

Днес Големият бариерен риф е толкова голям, че може да се види дори от космоса! Но са били необходими около 20 000 години, за да стане толкова голям. Това е така, защото коралите растат много бавно. Повечето видове корали растат по-малко от един сантиметър годишно. Говорейки за растеж, как все пак се образуват коралите? Коралите всъщност се възпроизвеждат по няколко различни начина. Първо, когато кораловият полип стане достатъчно голям, той може да се раздели на две. Това прави втори полип, който е копие на първия. Коралът също расте, когато полипите изпращат репродуктивни клетки във водата. Тези клетки се събират и образуват нови полипи.

Твърдите (или каменисти) корали изграждат коралови рифове. Всеки нов полип има свой собствен скелет. Когато тези скелети се свържат с други, те образуват коралови колонии и рифове. Меките корали нямат скелети, но все още могат да живеят в коралов риф. Ако някога сте виждали снимки на коралови рифове, знаете, че те имат много живи цветове. Но бихте ли повярвали, че коралите всъщност са безцветни? Вярно е! Коралите получават цветовете си от водорасли, които живеят в рифа. Те се хранят с отпадъци от фотосинтезата на водораслите. Те също така ядат малки риби и планктон, които улавят с пипалата си.

Кораловите рифове са много важна океанска екосистема. Рифовете на Земята обаче са в опасност. Замърсяването и изменението на климата заплашват тяхното бъдеще. Избелването на коралите, причинено от повишената киселинност на океана, също е заплаха. Ако кораловите рифове на Земята бъдат унищожени, какво ще се случи с всички животни, които живеят в тях? Може да означава бедствие. Експертите се притесняват, че загубата на рифове може да доведе до изчезване на голяма част от морския живот.

Как можете да помогнете за спасяването на кораловите рифове? Експертите предлагат опазване на водата и поддържане на бреговете чисти. Също така е важно да рециклирате отпадъците и да се практикува отговорен риболов. Кораловите рифове са много важни за живота в океаните на Земята. Много хора работят усилено, за да им помогнат. Бихте ли искали един ден да изследвате коралов риф? Надяваме се да стигнете дотам! Може би дори ще намерите изцяло нов вид растение или животно там! Няма друго толкова пъстро и разнообразно място на Земята, колкото коралов риф.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град