Растения и животни

Начало | Растения и животни | Имат ли наистина котките нощно виждане?

Имат ли наистина котките нощно виждане?

Аз детето | 2024-05-27

Имат ли наистина котките нощно виждане?

Повечето от нас са чували, че котките имат нощно виждане или поне че виждат много добре на тъмно. Ако някога сте се чудили дали това наистина е вярно, тогава отговорът е, да, те наистина имат много добро зрение през нощта. Котката трябва да може да вижда през нощта поради хищническите си инстинкти. Все пак е нормално да имат добро нощно зрение след като по-голямата част от своето обикаляне и лов извършват през нощта. Котките имат много анатомични разлики в очите си, които им позволяват да могат да виждат през нощта, въпреки че когато се използва терминът „нощ“, той наистина се отнася до слаба светлина. Котките не могат да виждат в пълна тъмнина, но могат да разпознават изображения и да виждат много повече от вашето око при много слаба светлина.

Динамиката на котешкото око е, че те имат елипсовидни зеници, които са вертикални в окото. Зеницата с елипсовидна форма му позволява да се отвори по-широко от типичната човешка зеница с кръгла форма. Колкото по-голяма е зеницата, толкова повече светлина се допуска за по-добро виждане при слаба светлина. Друга анатомична разлика е специфична мембрана в окото, известна като tapetum lucidum. Тя е създадена така, че повече светлина да се отразява в окото и следователно повече светлина може да достигне до ретината за по-добро виждане на тъмно. Когато погледнете очите на котка в тъмното, можете да видите, че очите „светят“. Това е известно като „блясък на очите“ и всъщност е светлина, отразяваща се от тази мембрана.

Друг фактор е самата ретина на котката. Тя е с повече пръчки, отколкото конуси, които са по-ефективни за поглъщане на светлина. Конусите абсорбират повече цветове, което ви дава цветно зрение, нещо по-малко необходимо при котките. Всички тези структури работят заедно, за да помогнат на котките да виждат в тъмното, така че да могат да излязат и да дебнат, ловуват и хващат плячката си. Разбира се, домашната котка всъщност не ловува, но те често се скитат из къщата през нощта и сега знаете как могат – защото могат лесно да виждат в тъмнината, за да се ориентират и да правят всички бели, които правят, докато вие спите дълбоко.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град