Растения и животни

Начало | Растения и животни | Маримо топка – интересното водно растение, което и най-разсеяният не може да убие

Маримо топка – интересното водно растение, което и най-разсеяният не може да убие

Аз детето | 2023-07-19

Маримо топка – интересното водно растение, което и най-разсеяният не може да убие

Посещавали ли сте някога езеро в топъл летен ден? Може би сте ловили риба там или пък сте се опитвали да се къпете? Или може би просто сте се отпуснали на брега, наблюдавайки гладката повърхност на езеро, питайки се какво може да дебне отдолу. Наистина, езерата на нашия свят са фантастични местообитания. Всяко може да съдържа произволен брой растения и животни. Някои са пълни с живот, докато други са лишени от него. Но днес ще ви разкажем за един конкретен обитател на езерата, организъм, който се намира в дивото само в няколко езера по света. Но ако намерите откъде да си го вземете, можете да си го гледате вкъщи в аквариум и няма как да го убиете, дори и да не се грижите за него всеки ден по най-подходящия начин.

Какво ще е това чудо ли? Ами чували ли сте някога за маримо мъхеста топка? Топките от мъх Marimo всъщност изобщо не са мъх. Те всъщност са водорасли. Водораслите развиват дълги нишки, подобни на косми. Докато се търкалят на дъното на сладководни езера, тези нишки се заплитат. Ето как те растат, за да образуват сфера, която изглежда малко като мъх. Най-големите могат да бъдат над един метър в диаметър. Виждали ли сте някога на живо топка от мъх маримо? Ако е така, може би знаете, че те са склонни да плават през деня и да потъват през нощта. Експертите смятат, че го правят по две причини. Първата е свързана с фотосинтезата – те изплуват на повърхността през деня, за да поемат слънчева светлина. Втората причина са техните циркадни ритми. Организмите се издигат и потъват отново според собствения си вътрешен часовник.

Топките от мъх Marimo се наричат още езерни топки. Някога са били открити на много места по света. Виждани са в Исландия, Сибир, Австралия, Украйна, Ирландия и Япония. Експертите обаче са забелязали нещо странно през последните няколко десетилетия. Езерните топки започнаха да изчезват. През последните 30 години топчетата мъх маримо са били наблюдавани само в около 50 процента от известните им местообитания. Днес те са често срещани само на две места – езерото Mývatn в Исландия и езерото Akan в Япония. Експертите обвиняват замърсяването, пестицидите и изменението на климата за поставянето на езерните топки в списъка на застрашените видове.

Езерните топки също са засегнати от туризма и търговията с аквариуми. Много хора обичат да отглеждат топчета мъх маримо като домашни любимци, което кара компаниите да ги събират от сладководни езера. Тук е момента да ви издадем и една тайна. Чувстваме се малко отговорни за изчезването им, защото си имаме една такава. Взехме я от зоомагазин заедно с една рибка преди години. Всъщност взехме само рибката, а човекът от зоомагазина дори не знаеше какво е това и ни го даде безплатно. После разбрахме колко редки са тези маримо топки и че така се казват, и че носят късмет според обичаите на японците. Затова си се грижим за нея и до днес. Тя е страхотен тих, нецапащ домашен любимец. Е, не издава звуци и не се мърда особено, но е много готина.

В Япония местното население айну има свой начин да помага на маримо. Те провеждат фестивал всяка година на езерото Акан, наречен Маримо Мацури. Неговата цел е да оцени майката природа и да защити мъховите топки маримо. На фестивала хората могат да научат за езерните топки и да видят специални ритуали, които ги почитат. Те също така научават за културата на Ainu чрез народни песни и танцови изпълнения. Бихте ли искали да видите мъховите топки маримо на езерото Акан? Искате ли да научите повече за народа айну? Може би вие сами можете да посетите Marimo Matsuri един ден! Това е чудесно място да научите повече и да празнувате природата.

И ако все пак в някои зоомагазин ви попадне такава топка, вземете я, грижете се за нея (не иска много) и кой знае, може както и ние обмисляме някой ден, да я върнете в естествената и среда и да я спасите!

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град