играчки

Начало | играчки | Картите Покемон все още са на мода в целия свят!

Картите Покемон все още са на мода в целия свят!

Аз детето | 2023-11-17

Картите Покемон все още са на мода в целия свят!

Покемоните са на мода в момента... отново. С толкова траен франчайз популярността му никога не спира да замира, дори след 25 години. Феновете продължават да се връщат не само към анимационните филми или видеоигрите. Картите Pokémon продължават да бъдат странно доминираща сила в колекционерската сфера, като някои стари карти все още се продават за милиони долари. За доказателство за това отидете в YouTube, напишете „Pokémon cards“ и ще намерите видеоклипове от някои от най-големите днешни създатели на съдържание с милиони гледания. Да не говорим, че има предавания на живо в ТикТок и други социални мрежи, където можете да гледате хора, които правят дуели с картите или с огромно желание отварят кутии, за да видят какво ще им се падне и да ги добавят към колекцията си.

Така например наскоро гледахме съвсем случайно видео с отваряне на кутия, която съдържаше 12 холографски карти с висока стойност, изобразяващи два Чаризарда – свещеният граал на колекционирането на карти Pokémon. Общо колекцията от карти е на обща стойност 2 милиона долара. Може да звучи невъзможно, че тези малки парченца лъскав картон са все още толкова ценни след две десетилетия, но основателят на Goldin Auctions Кен Голдин казва, че това хоби не е шега. Голдин е нещо като гуру в колекционирането на карти, който започва да колекционира, когато е на 12 години. Голдин не губи време да се заеме с работа, когато картите излязоха, партнирайки си с най-големия дистрибутор на карти в света по това време, за да ги класифицира и продава.

„Ако имах всички карти, които бях оценил“, казва Голдин пред The Inventory, „вероятно щях да имам 15 милиона долара в карти Pokémon.“ Популярността на картите Pokémon не е намаляла през годините, което е необичайно за това хоби. Докато неща като карти Yu-Gi-Oh имаха своите 15 минути слава, Pokémon продължава да издържа. Голдин казва, че единственият вид карти, които са аналогични на Pokemon по отношение на популярност, са баскетболните карти. „Бих сравнил карта на Чаризард с карта на Майкъл Джордан“, казва Голдин.

Това не е просто тенденция, движена от една конкретна държава. Докато картите са особено популярни в Азия и Северна Америка, Goldin Auction вижда голям интерес към наддаването, идващ също от Германия и Дания. Това е универсална привлекателност, която говори за твърдата позиция на франчайза в пантеона на поп културата. „В много отношения хората, които се интересуват от Pokémon, са като хора, които се интересуват от Batman или Spider-Man“, казва Голдин. „Няма възрастова граница. Това е част от детството на хората, но също така формира детството и на днешните деца.

В по-голямата си част стойността не е в отделните карти. Вместо това колекционерите имат по-високи амбиции. Крайната награда е пълен набор от висококачествени карти от първо издание, което е почти невъзможно да се получи. В целия свят има само около 42 възможни комплекта карти от първо издание на PSA 10 или перфектно състояние. Що се отнася до самостоятелните карти, най-ценната в света вероятно не е тази, която бихте очаквали: карта с рядък предмет, наречена Illustrator.

Случаен фен никога не би могъл да си позволи това, но митологичният характер на карти като тази е част от привлекателността. Все още има чисто вълнение в отварянето на пакет с надеждата, че феновете ще намерят нещо рядко, независимо дали да попълнят собствената си колекция или да я продадат за големи пари. Това го прави забавно както като колекционер, така и като зрител, който иска да гледа отстрани.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град