играчки

Начало | играчки | Играта с кукла Барби помага на децата да развиват социални умения, сочи изследване

Играта с кукла Барби помага на децата да развиват социални умения, сочи изследване

Аз детето | 2023-10-16

Играта с кукла Барби помага на децата да развиват социални умения, сочи изследване

Играта с кукла Барби може да има повече ползи за развитието на вашето дете, отколкото си мислите. Това твърди екип от университета в Кардиф, който наскоро проучи краткосрочните и дългосрочните ефекти от играта на деца с кукли. Това е част от многогодишно проучване и тези резултати са най-крайните. Независимо дали детето ви играе само или с група други деца, игра с кукла може да има голямо въздействие. Изследователите са използвали оборудване за близка инфрачервена спектроскопия, за да изследват мозъчната активност, докато децата си играят с кукли и на таблети, както сами, така и с друг човек.

Когато децата са играели с кукли, независимо дали сами или с партньор, те са имали по-голяма мозъчна активност в областта на задната горна темпорална бразда (pSTS), отколкото тези, които са играли на таблети. pSTS е свързана със социалното възприятие, емпатията и речта. Този ефект е подобен, независимо дали децата са имали невродивергентни черти или не.

Накратко, играта с кукли помага на децата да развият и практикуват социални умения – нещо, което е добро за всички деца. Изследванията показват, че уменията за социална обработка и емпатия са важни определящи фактори за бъдещия емоционален, образователен и социален успех на децата. Положителните ефекти от играта върху социалните умения и креативността на децата отдавна се смятат за значителни, още от забележителното публикуване на теорията на Пиаже за когнитивното развитие. Но досега това въздействие никога не е било научно доказано на ниво мозък, отбелязва Mattel в прессъобщение.

„Това многогодишно дългосрочно проучване, поръчано от Barbie, е първият път, когато ключовите теории на Пиаже за играта са научно доказани чрез изображения на мозъка и първото, което използва невроизобразителни доказателства с естествена игра на кукли.“, посочва компанията. Така че следващия път, когато детето ви моли за нова Барби, бъдете сигурни, че играта с кукла може да допринесе за неговото социално-емоционално развитие. „Нашето проучване показва, че играта с кукли може да насърчи социалната обработка при децата, независимо от техния профил на неврологично развитие“, каза в изявление доктор Сара Герсън, невролог в Кардифския университет в Обединеното кралство (и водещ изследовател). „Констатациите показват, че всички деца, дори тези, които проявяват невродивергентни черти, обикновено свързвани с аутизма, могат да използват играта с кукли като инструмент за практикуване на социални сценарии и развиване на социални умения, като емпатия“, казва д-р Герсън.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град