игри в дома

Начало | игри в дома | Камъчетата, разказващи истории – игра, с която ще полетите на крилете на въображението

Камъчетата, разказващи истории – игра, с която ще полетите на крилете на въображението

Аз детето | 2016-01-15

Камъчетата, разказващи истории – игра, с която ще полетите на крилете на въображението

Както знаете, обичаме понякога да ви разказваме за различни игри, които децата от разни страни по света обожават да играят. Това е така, защото е ясно, че нашите игри вие си ги знаете много добре, но пък винаги имаме възможност да научим за някоя нова и интересна игра от друго кътче по света, която най-вероятно не е толкова позната у нас. Играта, за която ще ви разкажем сега и ще препоръчаме да опитате е от Филипините. Не, че филипинците нямат толкова играчки, но просто вече леко са им писнали, а и родителите и учителите им често ги насърчават да използват повече въображението си. Затова тази игра не се играе само вкъщи като забавление, но и в училище, като част от обучението на децата. Във Филипините, както и навсякъде по света, хората смятат, че човек най-добре се учи на нещо, докато се забавлява. Не мислите ли, че е така? Първоначално играта им била показана от учителите и я играели в тяхно присъствие, но децата толкова я харесали, че започнали да си играят сами. Идеална за скучни и студени дни, дори и за забавни семейни вечери. Основното, което се използва в играта са въображението и камъчета разказващи истории. Сега ще ви разкажем и по-подробно за тези камъчета.

Сигурно ви звучат като нещо вълшебно и то си е точно така, но вълшебството няма да е толкова видимо отвън, колкото във въображението и думите ви. Какво точно представляват тези камъчета?

Поначало те са просто гладки, плоски камъни, които сте събрали отвън, от морето или пък сте купили от книжарничка за творчество. След това на лист хартия сте нарисували различни герои, може да са просто животни и хора, дори можете да нарисувате приятелите си или пък герои от любимите ви романи, приказки и филмчета. След това върху всеки камък се залепва по един герои и готово. Вече имате прекрасни приказни камъчета.

След като са готови с тях всъщност може да се играе по много начини, както казахме, просто трябва да ги оставите да развихрят въображението ви. Най-лесната игра, която децата от Филипините използват за първи път, за да изпробват камъчетата е следната:

На всяко едно дете се дават по 3 камъчета и то трябва да измисля история, включваща тези трима герои. Получава се доста забавно, някои истории стават смешни, други тъжни, трети пълни с екшън и приключения. И знаете ли, най-интересното е, че играта изглежда като един миг, а всъщност минават часове, защото така става когато камъчетата ви понесат на крилете на въображението.

Друг вариант е следният: разделяте се на отбори по двама или трима. Всеки взима по едно камъче, описва героя си и започва историята, след това вторият трябва да продължи, като също опише героя си и се слее с духа на историята на първия и я продължи, така прави и третият и накрая се гласува коя история на даден отбор е била най-хубавата. По подобен начин можете всички да измислите заедно история, една голяма обща и интересна приказка.

Можете да си поставите условие, при което трябва да разкажете история с не по-малко от пет камъчета или пък такава, която да съдържа определени думи.

Това са само част от най-добрите, които ние измислихме, но вариантите са безкрайни. Така че, много силно ви препоръчваме да опитате тази игра на децата от Филипините. Тя е полезна и интересна!

Вижте още:
Магнитен риболов – интересно забавление у дома
Разваленият факс – весела игра за всичкиКоментари
1 коментар

яница , 9 г.,

Публикувано на 09.03.2016

Много е интересно но има ли други игри

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град