важните неща

Начало | важните неща | Изгубил си се навън... Не се паникьосвай!

Изгубил си се навън... Не се паникьосвай!

Аз детето | 2022-11-14

Изгубил си се навън... Не се паникьосвай!

Никой родител не иска да изгуби детето си навън, в това няма съмнение. Често обаче се случва! В магазина, по улицата, в автобуса и метрото има толкова много хора и всеки се движи в различна посока, бърза, а понякога дори се блъска във вас неволно. Така, особено в големия магазин и улицата е много лесно да се изгубиш. Най-вече, когато се заплеснеш по нещо – красива и интересна играчка, сладко кученце, котенце или дори гълъб. Има толкова неща, които могат да привлекат вниманието ти така, че да забравиш всичко около себе си. И макар мама и татко много да ви обичат, трябва да знаете, че и на тях се случва същото. Да се заплеснат по нещо и така, когато и двамата направите това, се случва да се изгубиш в тълпата. Доста неприятна и дори страшна ситуация. В парка също може да се случи това, докато си улисан в игра. Затова трябва да знаеш няколко важни неща, които ще ти помогнат по-бързо да намериш родителите си, както и те теб, без излишни драми и притеснения.

Първото и най-важно нещо е да останеш спокоен. Знаем, че да се изгубиш звучи доста страшно, но не трябва да се паникьосваш. При паниката си много деца започват да тичат напред викайки и търсейки родителите си, а пък родителите тичат назад, за да намерят децата си и така се изпускат един друг. А сме сигурни, че мама, татко или друг роднина, с който сте излезли навън, ще се върне по целия път обратно, за да ви намери. Затова най-важното е да останете там където сте или поне близо в този район. Ако имате телефон, предполагаме, че повечето от вас имат такъв, трябва да се обадите на мама или възрастният с който сте били, като сте останали на същото място. Да им обясните къде се намирате, не е нужно да знаете името на улицата дори, макар че би било добре. Огледайте се около вас и ако видите някакъв голям обект – сграда, паметник или нещо друго им го обяснете, така те ще знаят къде да дойдат и отново ще сте заедно за нула време.

Ако сте в магазина, то отидете внимателно до продавача и му обяснете, че сте се изгубили. Кажете му как се казвате, както и името на човека, който търсите. В повечето големи магазини и молове имат радиоуредба, по която ще съобщят всичко това и мама ще дойде и ще ви намери много бързо. Ако пък сте в метрото, там на всяка станция има полицай, просто помолете него за помощ и той ще знае какво точно трябва да се направи. В парка ситуацията е най-сложна, но сме сигурни, че там също ще мине някой добър човек. Така че пристъпете към него и му обяснете какво се е случило. Полицаите съветват по възможност да попитате за помощ жена или мъж с дете или пък хора, които се разхождат заедно. Много малка е вероятността те да са опасни.

Най-хубаво ще е също така да се уговорите с мама или възрастния нещо за всеки случай. Така например ако отивате някъде, предварително го попитайте какво да направите ако случайно се отделите и изгубите един друг. Уговорете се да се чакате на някое място с фонтан или голям рекламен надпис. Така дори и да се случи това, ще се намерите много бързо. Най-вероятно вече знаете добре името и адреса си. Но е хубаво да имате някакво тайно местенце из дрехите или раницата си, в което да имате бележка на която да пише името ви и къде живеете. Естествено не бива да я давате на всеки срещнат и в никакъв случай не я губете! Най-важното от всичко е обаче там да бъдат записани и телефоните на родителите ви!

Надяваме се никога да не ви се случи да се изгубите, но ако случайно това стане си припомнете тези съвети и помнете, най-важното е да не се паникьосвате, защото когато човек е паникьосан често прави много грешки. А когато е спокоен знае точно как да реагира и всичко да се оправи по-лесно и бързо!

Вижте още:
Когато сте сами вкъщи – важни правила и съветиКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град