важните неща

Начало | важните неща | Ето как да изберете идеалното коледно дръвче

Ето как да изберете идеалното коледно дръвче

Аз детето | 2022-12-09

Ето как да изберете идеалното коледно дръвче

Смърчът се счита за традиционно коледно дърво. Но преди празниците по магазините и разсадниците ще намерите и бор и ела. Мнозина предпочитат бор на първо място поради ниската цена. Борът, за разлика от смърча, има тънки и дълги игли, поради това изглежда по-пухкав и не толкова бодлив. Борът, като правило, увяхва по-бавно от смърча и има по-силен иглолистен аромат, който е придружен от активно освобождаване на лепкава смола. Това може да причини известно неудобство. Най-скъпата коледна елха е елата... Тя има доста дълги и буйни игли с наситен зелен цвят, които освен това почти не убождат. Затова украсяването на това дърво е удоволствие. И елата живее у дома по-дълго от смърча и бора. Но дори тази на пръв поглед идеална елха има недостатък. Тя има много слаб аромат в сравнение с останалите.

Както виждате, да избереш коледна елха не е толкова лесно, колкото изглежда. Така че ако мама и татко все още не са купили коледно дръвче, помогнете им да изберат правилното като им кажете тези съвети. Освен всичко друго ще ги изненадате, че не използвате интернет само за игри и ТикТок.

1. Купувайте навреме

Някои смятат, че живо коледно дърво трябва да се купи няколко дни преди празниците, не по-рано от 22 декември. В противен случай дървото просто няма да оцелее. Други са сигурни: не си струва да отлагате за по-късно. Факт е, че дръвчетата се изсичат около месец преди Коледа. След това се съхраняват на студено. Ето защо е по-добре веднага да вземете своя смърч у дома. И двете неща са верни донякъде, но все пак ви съветваме да се погрижите за закупуването на коледно дърво предварително. Колкото по-близо е празникът, толкова по-малък е изборът. И още нещо: планирайте пазаруването на коледната елха сутрин. Ще ви трябва добра дневна светлина.

2. Премерете внимателно

Преди да отидете на пазара, измерете пространството, което можете да отделите за елхата. Запишете параметрите и вземете рулетка със себе си. Не разчитайте, че ще можете да определите размерите на око, не е толкова лесно и не си струва да рискувате. Твърде малко дръвче може да се изгуби сред предметите на интериора, докато твърде голямо дърво ще стига до тавана или просто ще изглежда обемисто и не на място.

3. Намерете най-близкия пазар за коледни елхи

Пазарът за коледни елхи е достъпно и в същото време доста надеждно място. В големите градове стотици магазини отварят врати преди празниците. Базарите започват да работят не по-късно от 20 декември и затварят няколко часа преди 24 декември. Следователно определено ще имате време да се разходите сред дръвчетата. По-добре е да изберете най-близкия пазар, защото ще бъде най-безопасно да донесете дървото в апартамента сами, без да използвате транспорт.

4. Обърнете внимание на ствола

И така, взехте мерките си и се озовахте на пазара за коледни елхи. Около вас има десетки дръвчета. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е стволът. Не трябва да е прекалено тънък. За среден смърч, бор или ела с височина 1,5–2 м, минималният диаметър се счита за 6 см. Не трябва да има мухъл, тъмни петна по кората. Но наличието на смола, напротив, е добър знак. Това е показател за качеството и здравето на дървото.

5. Помиришете дървото

Здравото дърво трябва да има подчертан аромат на гора. Ако на пазара вече сте свикнали с тази миризма и не я усещате, тогава вземете няколко игли и ги потрийте в ръцете си. Ако в този случай миризмата не се усети, по-добре е да преминете покрай такова дърво.

6. Вижте цвета

Наситенозелен цвят, синкав оттенък – признаци на качествена дървесина. Но жълтото и оранжевото показват, че дървото е старо и леко поизсъхнало.

7. Пипнете иглите

Прокарайте ръка през клона. Ако иглите не останат в пръстите ви, това е добър знак. И да, не трябва да бъдеш убоден. Иглите на здраво дърво са меки и еластични.

8. Огънете леко клона

Здравината на клоните е не по-малко важна от свежестта на самото дърво. Слабите просто не могат да издържат тежестта на играчките и се чупят. Не се страхувайте от косите погледи на продавачите, хванете едно клонче и го огънете малко. Подобно на иглите, то трябва да е еластично. Ако се счупи, тестът е неуспешен. Обърнете специално внимание и на долните клони, те трябва да са насочени леко нагоре.

И още няколко съвета:

  • Внимавайте при транспортиране. Веднага след покупката завържете коледната елха с въжета, покрийте я с кърпа или торба и я занесете у дома. Ако няма начин без кола, тогава малък багажник или задна седалка няма да свършат работа. По-добре е да транспортирате дървото на покрива на колата.
  • В никакъв случай не внасяйте дърво от улицата директно в топла стая. Такава температурна разлика е вредна. По-добре е да оставите коледната елха на входа за известно време.
  • Трябва да внесете коледната елха в апартамента с върха ѝ напред.
  • Не поставяйте жив смърч до радиатора, камината и изобщо до всеки източник на топлина. Това ще изсуши дървото и игличките ще окапят по-бързо, отколкото сте очаквали.
  • Погрижете се за дръвчето. Поставете го в кофа с вода или пръст и напръскайте короната, така че иглите да останат свежи и ароматни възможно най-дълго.

Как да изберем изкуствена коледна елха

Тази опция има много предимства. Първо, изкуствено коледно дърво ще ви служи повече от една година. Това е много по-икономично от закупуването на живо дърво всяка година. Второ, съвестта ви ще бъде чиста, защото по този начин изобщо не вредите на околната среда. И най-важното: иглите на пластмасовото дърво изобщо не се ронят!

1. Изискване на сертификати

Изкуствената коледна елха може да бъде токсична. И това е не само постоянна миризма на пластмаса в къщата, но и вреда за здравето на членовете на семейството. Затова не забравяйте да поискате от продавача сертификат, който потвърждава качеството на използваните материали. Можете също така да поискате сертификат за пожарна безопасност.

2. Обърнете внимание на материала

Най-често изкуствените елхи се изработват от PVC, мека пластмаса или оптични влакна. Цената на продукта ще варира в зависимост от материала. И така, най-бюджетният вариант е смърч от PVC филм. Като цяло такъв продукт имитира добре външния вид на живо дърво. Основното е внимателно да сгънете коледната елха след покупката и да се опитате да не я смачкате, тъй като лесно се деформира и трудно се възстановява. Меката пластмаса е по-скъпа от PVC филм. Но има всички горепосочени предимства. Такъв изкуствен смърч изглежда като жив. В същото време е доста пухкава.

3. Обмислете продукта

Внимателно разгледайте дървото при добра светлина. Не трябва да има петна от лепило, неравности. Издърпайте иглите. Те не трябва да се чупят при първото докосване. И висококачествената изкуствена елха изобщо не трябва да мирише на пластмаса.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град