важните неща

Начало | важните неща | Ежедневни неща, които често забравяме да правим, но те ще ни предпазят от грип

Ежедневни неща, които често забравяме да правим, но те ще ни предпазят от грип

Аз детето | 2023-01-11

Ежедневни неща, които често забравяме да правим, но те ще ни предпазят от грип

Да си в грипна ваканция не е никак лошо, но ако не си ти болният от грип. Когато си болен... вярно, не ходиш на училище и родителите ти непрекъснато те глезят, питат те какво искаш да ядеш, да пиеш, казват ти да си лежиш и да си почиваш... И въпреки това не е хубаво и всеки от вас ще се съгласи с нас. Да кашляш, да ти е запушен носът, да имаш температура... Само като ви го казваме и сигурно вече ви се гади. Ужасно е, но понякога се случва, особено зимата и особено когато е обявена грипна епидемия, което става почти всяка зима. Разбира се не е задължително да се разболеете от грип, особено ако спазвате няколко основни правила, които може и да са леко досадни, но не бива да забравяте, за да се чувствате добре. Дори и при неочаквана ваканция да можете да играете на воля. Така че запомнете!

Мийте ръцете си често

Навсякъде е пълно с микроорганизми, вируси, бактерии, дори и у дома, независимо колко често чистите. Някои са добри, но други са лоши! Навън пък е още по-пълно с вируси и бактерии. За щастие човечеството е измислило едно хубаво нещо, което се бори с тях. Направо ги заличава от вас! Това нещо се нарича сапун и е хубаво да го използвате по-често. Знаете, че е задължително да си миете ръцете след като се приберете вкъщи, когато сте били навън, преди ядене, след тоалетна. Но по време на грип е хубаво от време на време да ги миете и просто така, дори и да сте вкъщи. Лекари съветват да ги миете на всеки час и половина. Малко е досадно, но пък ще ви предпази от грипа още по-успешно.

Винаги си носете мокри кърпички

Случва се, особено когато си навън, да нямаш наоколо сапун и вода. Това обаче не е извинение да не си миеш ръцете – мокрите кърпички вършат почти същата работа – така че не забравяйте да си носите едно пакетче или пък две с вас.

Кашляйте и кихайте в салфетка или лакътя си

Кихането и кашлянето в кърпичка, която после да изхвърлите в кофата или в лакътя пази както околните, така и вас. Може и да звучи странно, но е факт, че често можете да се заразите от собствената си кашлица, а пък ако кашляте или кихате в ръцете си – вирусите се разпространяват много по-бързо и лесно.

Духайте носа си

Ако усетите, че носът ви тече го издухайте – дори и да нямате хрема. Разбира се леко, но го издухайте, защото сополите са голям преносител на вируси. Всъщност носът филтрира въздуха и със сигурност, когато сополите се разтекат, те са пълни с вируси, които тялото се опитва да изхвърли от вас, за да не се разболеете.

Пийте повече вода

Да останеш хидратиран може да помогне на тялото да се бори с вирусите. „Водата е особено важна, когато детето има треска“, казва д-р Лаура Синай, педиатър. „Треската причинява загуба на вода от нашето тяло поради изпотяване и изпаряване, а също така увеличава нуждата на тялото от вода, поради засиления метаболизъм. Изобилието от вода също помага да се запази тънката лигавица, което улеснява кашлицата или духането от носа“.

Наспивайте се добре

Множество проучвания са показали, че особено децата, които не спят достатъчно се разболяват по-лесно. Така че ако искате тялото ви да се пази като супергерой от вирусите – спете достатъчно. Поне по 9 часа на нощ. Това ще ви помогне и да сте по-бодри и щастливи – сега може и да не усещате, но добрият сън е важен за всяко живо същество.

Избягвайте хора, които са болни

Това изглежда очевидно, но може да се наложи да бъдат сложени „под карантина“ членовете на семейството, които се разболеят, за да се избегне разпространението на болестта към другите у дома, особено при малките деца. Това разбира се не означава, че не трябва да говорите с тях и да не ги виждате. Но прегръдките и близкият контакт трябва да бъдат избягвани, докато болните оздравеят. Също ако имате болен у дома или самите вие сте такива – проветрявайте дома си по-често.

Снимка: pixabay.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град