любопитно

Начало | любопитно | Съществува ли Дядо Коледа?

Съществува ли Дядо Коледа?

az-deteto.com | 2004-12-01

Съществува ли Дядо Коледа?

През 1897 г. 8-годишната Вирджиния О’ Ханлън написва писъмце на в.“Ню Йорк Сън”, в което пита: “Съществува ли Дядо Коледа?”.

С отговора се заема лично главният редактор на известното издание Франсис Парселъс Чърч. В него той не казва нищо по-различно от това, което всеки вече знае, а именно: “Да не вярваш в Дядо Коледа е като да не вярваш в приказките! Никой не е виждал Дядо Коледа, но и никой не е намирал доказателства, че той не съществува. Най-истинските неща на този свят са тези, които нито възрастните, нито децата могат да видят. След още хиляда години, Вирджиния, и още след десет пъти по десет хиляди години той ще продължава да радва сърцето на детето.”.

Колко прав е бил г-н Чърч, когато е казал, че Дядо Коледа ще присъства в живота ни. Сгрешил е само в едно, като е предположил, че никой не би могъл да го види. Дали го наричат Св. Николай, Дядо Коледа, Санта Клаус, Дядо Мраз или Синтерклааас по света, той винаги е притежавал образа на жизнерадостния възрастен горски дух в нашето съзнание.

През 20-те години компанията Кока-Кола осиновява образа на Дядо Коледа, за да го използва в рекламната кампания “За жаждата няма сезони”. В резултат на това начинание няколко американски художника се опитват да пресъздадат безуспешно образа на Дядо Коледа до 1931 г., когато илюстраторът Хедън Сънблум поставя върху платното първите щрихи на един незабравим образ. Под неговата четка се ражда представата за Дядо Коледа, която се харесва на хората по целия свят. Така, инициативата на Кока-Кола, започнала като рекламна кампания, се превръща в традиция.

Вдъхновение при създаването на образа на Дядо Коледа Сънблум черпи от стихотворението на Клемент Муур “Посещение на Св. Никола” (Нощта преди Коледа):

“Очите му-как блестят и колко бръчките му весели са!
С цвят на рози бузите му са, а с цвят на череша – носът!
Устните му малки, изрисувани са,
А брадата му по-бяла е от сняг.”

Сънблум вдъхва на Дядо Коледа човечност. Той се превръща в човешко същество с огромен апетит и невероятен смях. От една страна той е безсмъртен светец, а от друга – любим чичко, който крие в джобовете на широката си дреха разни лакомства. Оригиналният модел на художника е Лу Прентис – негов приятел, пенсиониран търговски пътник, който в продължение на години позира на художника. След смъртта на Прентис, друг приятел предлага на Сънблум да обедини образа на Дядо Коледа със собствения си образ. Той се съгласява и резултатите от това са чудесни картини, които художникът оставя. В тях той създава и образите на две деца. Техни първообрази са Лани и Санси Нейсън от Тъксън, щата Аризона.

Дядо Коледа на Сънблум, създаден за Кока-Кола, се е превърнал в легенда. Ние неизменно разпознаваме червената мантия, обточена с бяла като пухкав сняг кожа, черните лъскави ботуши и колан, падаща като водопад копринена брада. И разбира се, не може да не си го представим с неизменната бутилка Кока-Кола в ръка.

Хедън Сънблум е американски гражданин от шведски произход. Роден в щата Мичигън и отрасъл в Чикаго. Сънблум рисува Дядо Коледа в продължение на три десетилетия, като последният образ е завършен през 1964 г. От 1931 г. до 1964 г. Хедън Сънблум създава поне по една рисунка на година – повече от 30 различни образа. Художникът умира през 1976 г., но образите, които е създал продължават да живеят и днес.



Коментари
162 коментара

dafi , 12 г.,

Публикувано на 19.08.2008

moje bi sa6testvyva ,a mojebi NE

Ирена Димерова, 9 г.,

Публикувано на 23.09.2008

Толкова е хубаво

Радостина ---, 13 г.,

Публикувано на 03.11.2008

Мисля, че съществува, защото една моя приятелка му писа по пощата и след няколко месеца той и отговори с писмо и подаръка, който си е пожелала!Тази година и аз ще му изпратя писмо пък да видим след няколко месеца(3, 4)дали ще ми отговори.Много здраве, успех и щастие в живота на всички потребители на www.az-deteto.com !!!

Милена Петрова, 13 г.,

Публикувано на 03.11.2008

Аз вярвам в Дядо Коледа!Ако не съществуваше шяха ли хората да пишат по интернет дори къде живее и в кой точно град?!За тези,които са малки и по-големи от мен:Вярвайте в Дядо Коледа,защото той наистина съществува!

Кристан Сиракова, 9 г.,

Публикувано на 05.11.2008

да съществува

сара димова, 11 г.,

Публикувано на 09.11.2008

преди смятаь 4е дядо коледа не са6тествува но сега аз наистина мисля 4е трябва да вярвам искам да вярвам мога да вярвам.незнам какво но не6то ми подсказва 4е на коледа магията вал6ебствата или както там искате ги нари4айте са наи големи за6тото коледа е новата година това е моят най лъбим празник.повярваите и вие малки и големи както аз вярвам за6тото магията наистина са6тествува.препора4вам ви да гледате филма полярният експрес и да се уверят в това.а за тези които са го гледали зная 4е наистина вярват в магията.

Гергана Еленкина, 22 г.,

Публикувано на 09.11.2008

Макар и малко голяма аз мисля че ДЯДО КОЛЕДА предшествува На коледа сам си пожелавала неща и те са се случвали най-хубавия празник според мен това е Коледа Аз вярвам а за вие.

Изабел Иванова, 10 г.,

Публикувано на 09.11.2008

Аз знам,че Дядо Коледа съществува.Той винаги носи много хубави подаръци.Аз много го обичам.

Бояна петкова, 10 г.,

Публикувано на 17.11.2008

Според мен някаде нещо такова съществува.Аз вярвам в Дядо Коледа! I love Mery Cristmas

Вероника , 10 г.,

Публикувано на 17.11.2008

може би в друга планета или на северния/южния полюс да,но в българия не

plamen , 11 г.,

Публикувано на 19.11.2008

Еми незнам на мен аз си открих подаръка на Коледа и разбрах от кого е и така и не получих подарък от Дядо Коледа.Неизкам да обивам мечтата на децата и затова казвам че съштествува.

georgi nankov, 13 г.,

Публикувано на 23.11.2008

Аз мисля,че в Лапландия наистина живее добрият белобрат старец ДЯДО КОЛЕДА И вярвам че няма да ме забрави и тази година.Дбичам те Дядо Коледа

nikola gan4ev, 9 г.,

Публикувано на 24.11.2008

spored men dqdo koleda sashtestvuva,SPORED GRUGI DQDO KOLEDA NE SASHTESTVUVA.NO AZ VARVAM V NEGO I ZNAM4E TOI SHTE MI DONESE PODARAK NA KOLEDA/

мони каракашев, 9 г.,

Публикувано на 25.11.2008

дядо коледа щеми направиж емпетроика

анонимен , 15 г.,

Публикувано на 27.11.2008

според мен Дядо Коледа Не съществува. това сам го проумяла и няма да повярвам докато този Дядо Коледа не дойде и неме заговори или докосне:)))

desislava , 12 г.,

Публикувано на 29.11.2008

moje i da sa6testvuva a moje i da ne sa6testvuva neznam ne sam sigurna

Камелия Йовчева, 10 г.,

Публикувано на 30.11.2008

Ами аз вярвам в дядо Коледа ето защо:една Коледа я прекарахме в едни наши приятели,те имаха дете на моята възраст,отидохме проверихме навсякъде за подаръци,няма.След няколко часа с моята приятелка затворихме всички в спалнята и ги заключихме легнахме да спим в нашите легла а възрасните в стаята (тя беше голяма а и ние я оправихме за сън).Рано сутринта отключихме и видяхме под елхата един куп подаръци а ние бяхме заключили вратата където е елхата и бяхме прибрали всички ключове.Ето,от тогава съм сигура че дядо Коледа съществува а и просто трябва да повярваш в Коледа.Знам че родителите също купуват подаръци но само някой които не сме писали в писмата а просто допълнения аз ВЯРВАМ В ДЯДО КОЛЕДА.Трябва и вие да повярвате.Весели празници!

bojidara filipova, 12 г.,

Публикувано на 01.12.2008

Az sam sigurna 4e sa6testvuva za6toto bratov4edkata na edna moq priqtelka prati pismo na belobradiqt starec i toi prati na bratov4edkata na moqta priqtelka podaraka s pismo podpisano li4no ot nego! Povqrvaite vsi4ki toi sa6testvuva i tova ne e laja ili pak 6ega.6tom vqrvame v nego zna4i sa6testvuva!!!

Моника Рангелова, 9 г.,

Публикувано на 03.12.2008

според мен Дядо Коледа съществува каквото и да мислят другите за мен той е добрият старец който всяка година ми носи подаръци.

selin erhan, 10 г.,

Публикувано на 06.12.2008

dyado koleda si6testvuva...

леля Таня , ,

Публикувано на 11.12.2008

Аз съм вече голяма жена, и вярвам в Дядо Коледа. Всяка Коледа той ми прави по едно малко чудо,освен че ми носи подаръци. Но аз се изпълвам с Духа на Дядо Коледа и той не ме забравя. О-о-о, има Дядо Коледа!

Симона , 11 г.,

Публикувано на 11.12.2008

Съществува!Доказателството е,че тази година ми прати отговор на моето писмо!!!

Кристиян Димитров, 5 г.,

Публикувано на 12.12.2008

Аз вярвам,че Дядо Коледа наистина го има защото всяка година с мама му пишем и той винаги ми отговаря.А преди мяколко дни в Мола във Видин дори ме позна и каза хо-х0-х0 хей Криско как си ,чакаш ли ме вече.Е, как да не съществува ми кажете

Тити кирова, 8 г.,

Публикувано на 12.12.2008

Дядо Коледа съществува

Кати Папазова, 9 г.,

Публикувано на 13.12.2008

Според мен дядо коледа съществува.Защото една вечер-бъдни вечер през прозореца на стаята в която аз спях,видях как неговата шейна прехвърча с летяштите елени,и когато той ме видя ми помаха с ръка.От тогава съм сигурна че Дядо Коледа съществува.Нека в коледната нощ се сбъднат всичките ви мечти!Весели празници на всички!

Катя Димитрова, 15 г.,

Публикувано на 13.12.2008

дядо коледа съществува вярвам в него

Павел Павлов, 10 г.,

Публикувано на 15.12.2008

Дали Дядо Коледа съществува?Ами...незнам?Не съм го виждал,не съм го чувал...Има много неща,които не са ясни-има ли живот на другите планети и други.Но знам едно-дядо Коледа е олицетворение на коледния дух,този,който ни кара да се веселим на тази вечер.
Извод:дядо Коледа не е този,който носи подаръците,а този който ни повдига настроението в коледната нощ. Още:В някои страни той е Св.Николаус-светец,който раздава подаръци.В други-дядо Коледа са тримата мъдреци,които са дарили Иисус с дарове. Какво символизират подаръците?Много просто-това са даровете,които тримата мъдреци са дали на Иисус.

Онур , ,

Публикувано на 17.12.2008

може би съществува а може би не ,да

Любинка Янкулова, 10 г.,

Публикувано на 20.12.2008

Аз мисля че съществува защото една воя приятелка прати до дядо Коледа писмо и той й отговори.Дори и аз самата го видях и наистина вярвам защото то беше наистина мълшебно.От тази случка аз наистина вярвам и винаги ще е така вярвайте и вие зощото никого не е късно да се случи магията ,да се случи доброто да дойдат радостта и веселбата и за да може те да заживеят в нашите сърца!!!Пожелавам веселе празници на всички!!!

Руми , 9 г.,

Публикувано на 21.12.2008

Мили деца който невярват в дядо Коледа просто грешите преди 100години едно момиче на име Верджиния писала в един вестник съществува ли дядо Коледа редактора на вестника дълго го мислил и един ден в една статия написал.Да Верджиния дядо Коледа съществува той е в в нашите сърца нека се обичаме и да обичаме един мил старец на име дядо Коледа

Деница Димитрова, 11 г.,

Публикувано на 21.12.2008

Дядо коледа зашествува аз вярвам вав него

София Господинова, 10 г.,

Публикувано на 23.12.2008

аз сам уверена че дядо коледа съществува за6тотото днес имах ме в училище коледно тържество и госпожата ни прочете един разказ за местоположението на дядо коледа имаше даже негови снимки но не нарисувани а истински

Гюлшен Мейсутова, 9 г.,

Публикувано на 23.12.2008

Според мен Дядо Коледа не съществува,защото родителите ни купуват подаръците,а ако имаме тържество някой човек облича червени дрехи и родителите ни дават подаръците на него и после той ни ги дава...Според някои съществува Дядо Коледа.

Полинчето Христова, 10 г.,

Публикувано на 24.12.2008

Аз се колебая!!!Всички мои близки казват ,че е съществувал !!!Аз тази Коледа ще вада дижурна в коридора за да сложа подаръците купени от джобните ми!!!Тогава ще разбера истината!!!Много здраве ,щастие и весели празници на аз-детето!!!

Мими Николаева, 9 г.,

Публикувано на 24.12.2008

той съществува но е в лапландия и ние бяхме на правили това:Ами аз вярвам в дядо Коледа ето защо:една Коледа я прекарахме в едни наши приятели,те имаха дете на моята възраст,отидохме проверихме навсякъде за подаръци,няма.След няколко часа с моята приятелка затворихме всички в спалнята и ги заключихме легнахме да спим в нашите легла а възрасните в стаята (тя беше голяма а и ние я оправихме за сън).Рано сутринта отключихме и видяхме под елхата един куп подаръци а ние бяхме заключили вратата където е елхата и бяхме прибрали всички ключове.Ето,от тогава съм сигура че дядо Коледа съществува а и просто трябва да повярваш в Коледа.Знам че родителите също купуват подаръци но само някой които не сме писали в писмата а просто допълнения аз ВЯРВАМ В ДЯДО КОЛЕДА.Трябва и вие да повярвате.Весели празници!

Гергана Стоянова, 6 г.,

Публикувано на 24.12.2008

съществува

Вероника Динова, 9 г.,

Публикувано на 24.12.2008

Дядо Коледа не съществува това са само измислици и аз като молка вярвах в Дядо Коледа родителити ни лъжат за да ни е по интересно но след време ни казват че той не съществува може да си мислим обратното но ще разберем че родителите ни лъжат аз разбрах че Дядо Коледа не съществува като една вечер се събудих и видямама да слага подаръка под елхата деца не вярвайте че Дядо Коледа съществувува

joli assen, 10 г.,

Публикувано на 24.12.2008

spored men ne sa6testvuva no vsichki viarvat moge bi ako go vidia naistina bez kostium 6te poviarvam

еМо0. , 12 г.,

Публикувано на 24.12.2008

според мен същестува как да не същестува няма начин

ivan vasilev, 10 г.,

Публикувано на 24.12.2008

az sum uveren 4e dqdo koleda su6testvuva,siguren sam

Георги Бориков, 7 г.,

Публикувано на 28.12.2008

Аз пратих писмо до Дядо Коледа таз година.Пожелах си СпонджБоб.Дядо Коледа ми беше пратил писмо на пощата.Пишеше че ми е донесъл подарък но не беше вярно. Всъщност Дядо Коледа е фалшификат!

Анонимен , 13 г.,

Публикувано на 30.12.2008

Аз мисля, че не съществува Дядо Коледа, а духът и забавлението на Коледа!Коледа не е за стареца или подаръците,а за настроението на празника

Петя , 10 г.,

Публикувано на 01.02.2009

дядо коледа същедтвува защото имаше стъпки на бълкона

Дени Димитрова, 11 г.,

Публикувано на 27.02.2009

Според мен дядо коледа съществува.Защото една вечер-бъдни вечер през прозореца на стаята в която аз спях,видях как неговата шейна прехвърча с летяштите елени,и когато той ме видя ми помаха с ръка.От тогава съм сигурна че Дядо Коледа съществува.Нека в коледната нощ се сбъднат всичките ви мечти!Весели празници на всички!

Илиян Александров, ,

Публикувано на 07.03.2009

той не съществува!невъзможно е!как така е на толкова много години?

Гергана Хрисчева, 9 г.,

Публикувано на 20.03.2009

Дядо Коледа съществува,защото един път като си лягах чух от прозореца едни звънчета..отидох да проверя и го видях с шейната и елените...Даже като ме видя ми махна и отмина.Разберете...ДЯДО КОЛЕДА СЪЩЕСТВУВАА!!!

Николета , ,

Публикувано на 25.03.2009

Кажете ми.ВЪзможно ли е човек да обиколи ЦЕЛИЯТ свят за една нощ?Не не е възможно!Много добре зная че дядо коледа съществува.Той е в сърцата ни :) Той не е истински проумейте го.Не може да сте чули потропване.Не е възможно.Някой тук пишатм че са го видели...Аз не им вярвам.Ако го погледнам от другата страна:той е само в ЛАпландия.

Екатерина Тянкова, 12 г.,

Публикувано на 12.04.2009

Дядо Коледа съществува , но в Лапландия !Преди бях сигурна че НЕ съществува , но миналата Коледа майка ми си купи едно списание (``Хепи Уикенд`` но на английски /вече го спряха )и там пишеше как от тяхната редакция ходили в Лапландия и ИМАШЕ МНОГО СНИМКИ ,но се казваше, че ДЯДО КОЛЕДА ОБИКАЛЯ САМО еди-кой си ГРАД , който е близо до него и там наистина раздава подаръци и , че също говори еди-какъв си език така че няма как да ви праща писма на български език!Но това мили дечица се случва много ,много ,много далеч от нас и тук ,в България няма да имаме късмета да го видим и при нас Дядо Коледа НИКОГА НЯМА да има .Това беше от мен , колкото до подаръците ни мама и татко ги копуват ,това вече трябва да е ясно :)Чао !!!:)))

фенката на h2o , ,

Публикувано на 03.07.2009

честно казано може да не ми повярвате но на бъдни вечер в полунощ видях дядо коледа бях се скрила в стаята и щом го видях веднага изтичах в хола но там нямаше никой а подаръците бяха под елхата. а родителите ми също бяха в стаята беше много странно.аз също тези три години получавах писма от дядо коледа.

Росица Матева, 8 г.,

Публикувано на 14.07.2009

скъпи дядо коледа моето семеяство смятат че не саществуваш но аэ смятм че саществуващ аэ съм на 8 години ако може ще ми донесеш истински костюм на росалка или кънки эа лед.:)

Мария , 12 г.,

Публикувано на 28.07.2009

Всички имат различни мнения по въпроса но аз миналата година по коледа бях на гости у леля ми в Лапландия и дори там не дойде апък мили дечица родителите ми оставиха подараците под елхата. Мисля че това нещо отдавна трябваше да е ясно

Мария , 12 г.,

Публикувано на 28.07.2009

дядо коледа е духът на празника.само мисълта за него и тръпката в очакване да дойде е нещо неповторимо което кара малките ни сърчица да се згряват в студената зимна нощт, а на сутринта когато се събудим намираме желания подарък под елхата и сме щастливи защото знаем че старецът е бил в дома ни. Да аз вярвам

Траяна Никифорова, 9 г.,

Публикувано на 23.08.2009

ас мисля че несащестува дядо коледа дащото съм мописала по кобпютара писмо по тоя сайт и не ми прати нищо но си знам че несащестува

уеуе уеуе, 10 г.,

Публикувано на 26.08.2009

Дядо Коледа съществува

Екатерина ...., 11 г.,

Публикувано на 16.09.2009

Този въпрос дали СЪЩЕСТВУВА ИЛИ НЕ е много труден още повече отговора му.Може да съществува ,но дали това е така със сигорност никой не може да каже!Това все пак е КОЛЕДНА ТАЙНА в която някои вярват други пък не.Зависи от детето(човека).Аз лично нямам мнение по въпроса ,но наистина се надявам някаде там(Не само в приказките и разказите)ДЯДО КОЛЕДА ДА СЪЩЕСТВУВА!:)ТОВА Е ДУХЪТ НА ПРЕКРАСНАТА КОЛЕДА (И МОЖЕ БИ И НОВА ГОДИНА!:);):);):);)

няма да ти кажа =] , ,

Публикувано на 05.11.2009

аз вярвам в дядо коледа =]

Габи , 11 г.,

Публикувано на 08.11.2009

ами незнам дали съществува но тази коледа ще разбера

Aтанас Атанасов, 9 г.,

Публикувано на 09.11.2009

аз вярвам че съществува има го

Калин Стоев, 10 г.,

Публикувано на 10.11.2009

Аз вярвам в него

Гергана Стойкова, 10 г.,

Публикувано на 12.11.2009

дядо коледа е духът на празника.само мисълта за него и тръпката в очакване да дойде е нещо неповторимо което кара малките ни сърчица да се згряват в студената зимна нощт, а на сутринта когато се събудим намираме желания подарък под елхата и сме щастливи защото знаем че старецът е бил в дома ни. Да аз вярвам

:)) , 14 г.,

Публикувано на 12.11.2009

дядо коледа не съществува разберете го милички дечица.Всичко го правят ``мама и тати``.Тъй като вече съм голяма и никога няма да повярвам на подобни глупости майка ми преди коледа сама ме пита какво искам да ми купи , а малката ми сестра все още живее с представата че дядо коледа съществува , защото без тя да види й оставяме подаръците под елхата.:))))ЧАО радвайте се на предстоящите празници пък който иска може да продължи да живее с представата че ``милия дядо коледа ``съществува:)))))))))))

Виктория , ,

Публикувано на 12.11.2009

Аз лично вече не вярвам.Миналата година успях да изкопча от мама и тати че те са купили подаръците.

Лина , 11 г.,

Публикувано на 12.11.2009

деца аз изопщо невярвах в дедо коледа но се обедих че съм грешала една коледна вечер докато мама ме слагаше да спи защото бях малка някаде 4-5 години заспах но през ноща ми се допи вода и станах и чух шим сякаш имаше някой на покрива чу се и званчета отидох и се скрих зад стената бях си направила дупка и през нея гледах видях изведнъж се появи дядо коледа аз само се почесъх и той се появи остави подаръците и само мигнах и той изчезна бая се изплаших оттогава вярвам в дядо коледа.Е да аз вярвам в коледния дух.

НЕ КАЗВАМ , ,

Публикувано на 13.11.2009

ХОРА,ПОВЯРВАЙТЕ В ДЯДО КОЛЕДА И В САМАТА ЛЕГЕНДА ЗА ДЯДО КОЛЕДА.НЕ Е СИГУРНО ДАЛИ СЪЩЕСТВУВА ИЛИ НЕ!ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ПРОВЕРЕТЕ СНИМКИ ОТ ПРЕДИШНИТЕ КОЛЕДИ И СЕ ОПИТАЙТЕ ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ЧОВЕКА.

Костадин тодоров, 13 г.,

Публикувано на 13.11.2009

дядо коледа работи с снежанк а

Гергана Иванова, 8 г.,

Публикувано на 13.11.2009

Аз вярвам в Дядо Коледа.Ако нямаше Дядо Коледа нямаше да има подаръци.Толкова е хубаво че го има.Той съществува защото всяка година пред елхата на 26 има подаръци.

Теди Тодоров, 8 г.,

Публикувано на 13.11.2009

Дядо Коледа според мен съществува.Той е толкова добър.Ако го нямаше нямаше да имаме подаръци под елхата.

Анелия Борова, 9 г.,

Публикувано на 15.11.2009

аз мисля,че дядо коледа съществува иначе кой щеше да ни радва на коледо и да оставя под елхата подаръци.аз винаги ще вярвам в дядо коледа

Габрила Георгиева, 8 г.,

Публикувано на 15.11.2009

Някой деца не вярват в Дядо Коледа.Но Дядо Коледа споредмен съществува защото майките ни и бащите ни няма да ни купят желанията ни.Затова аз вярвам в Дядо Коледа.От Габриела Георгиева на 8г.

------------------- , ,

Публикувано на 24.11.2009

сссссууууууууууупппппппппппппеееееерррр коледа наближава

ДАНИ ПЕТРОВА, 10 г.,

Публикувано на 25.11.2009

СПОРЕД МЕН ДЯДО КОЛЕДА НЕСЬЩЕСТВУВА ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ КОЛАТА КАДЕТО СА РЕКЛАМИРАЛИ СА ИЗМИСЛИЛИ ЧЕ СЬЩЕСТВУВА НО СПОРЕД МЕУН НЕСУЩЕСТВУВА НО ДРУГИ МОГАТ ДА ВЯРВАТ ВСЕКИ ИМА ДУМА ДАЛИ СЬЩЕСТВУВА ИЛИ НЕ

Викотр Иванов, 8 г.,

Публикувано на 27.11.2009

той съществува но някои деца от нашия клас не вярват

Гергана Георгиева, 8 г.,

Публикувано на 28.11.2009

Аз написах стихотворение за Дядо Коледа. Дядо Мраз дойде при нас Кой е тук кой е тук? В този час в този час? разбира се че Дядо Мраз. С чувала пълен с играчки. Мечета,кукли и колички. Кой е тук кой е тук в този късен час Има под елхата какво подаръци в чорапчето бонбони бонбони много бонбони. Кой ги е донесъл? Ами Дядо Мраз. Аз вярвам в Дядо Коледа

Гергана Иванова, 8 г.,

Публикувано на 30.11.2009

Коледата е толкова хубав празтик.Ако нямаше Дядо Коледа нямаше да имаме подаръци.Аз Мисля че белобрадия старец наречен Дядо Коледа съществува.

Крстина Домусчиева, 8 г.,

Публикувано на 30.11.2009

Коледата е прекрасна.Ако не съществуваше Дядо Коледа коледата няма ше да е толкова весела. А и още нещо как децата ще получат подаръци?

Дани Петрова, 10 г.,

Публикувано на 05.12.2009

според мен дядо коледа сьществува но само в лапландия а в бьлгария е традицията подараците да се оставят пот елхата

Тони Петрова, 10 г.,

Публикувано на 05.12.2009

според мен дядо коледа сьществува и винаги ще сьществува www.

Ирина Игнатова, 10 г.,

Публикувано на 05.12.2009

според мен дядо коледа сьществува

Анжелина Димитрова, 9 г.,

Публикувано на 10.12.2009

Дядо Коледа съществува поне аэ така смятам.Эащото иначе как щяхме да получаваме подаръци.Даже моята приятелка получи писмо от него.Тя се каэва Кристина Думосчиева.

Кики , 10 г.,

Публикувано на 12.12.2009

Според мен същтесвува Дядо Коледа иначе кои ще ни носи подаръците

Кристиян , 15 г.,

Публикувано на 12.12.2009

Дядо коледа съществува и аз мога да ви докажа..нарочно на коледа накарах майками и всички които бяха у нас да излежат в коридора при мене да ги виждам за да съм сигорен че неса те уставили подаръците след 10 минути на коледа в 12 часа като влязохме в стаята имаше на масата мн подаръци и не само 1 път ми е давал подаръци всяка коледа ДЯДО КОЛЕДА СЪЩЕСТВУВА!

Габриела , 11 г.,

Публикувано на 15.12.2009

и според мен дядо коледа съществъва

Екатерина Георгиева, 12 г.,

Публикувано на 16.12.2009

аз мисля че не съществува защото видях родителите ми къде са скрили подаръците

Дани Борисова, 8 г.,

Публикувано на 19.12.2009

ДЯДО КОЛЕДА ИЗКАМ ОТ ТЕБЕ ЕДИН СКЕИБОРТ АЗ СЪМ ДАНИ

Боби Петрова, 11 г.,

Публикувано на 19.12.2009

Той съществува защото миналата година внсики бахме на обяд и изведнъж накаква сянка се появи на прозореца на никой не отвори вратата и когато видях елхата подарака ми беше там пълно топче с магия може да не вярвате на магии съществуват и аз сам свидетел защото бях жертва на такова нещо

Георги Андонов, 7 г.,

Публикувано на 20.12.2009

аз вярвам в дядо коледа защото

Росана Димова, 11 г.,

Публикувано на 20.12.2009

Ако нямаше Дядо Коледа нямаше да има Коледа и подаръци.

Радостин Aтанасов, 16 г.,

Публикувано на 20.12.2009

АЗ Вярвам защото го видях

------------- ------------------, --- г.,

Публикувано на 20.12.2009

Аз мисля,че Дядо Коледа не съществува,но все пак винаги съм се надявала и продължавам да се надявам наистина да го има!Весела Коледа и Щастлива Нова година на всички!

Радостин Атанасов, 9 г.,

Публикувано на 20.12.2009

Аз Вярвам защото съм го виждал :)

Крисиян Цветовски, 15 г.,

Публикувано на 21.12.2009

мн мразя коментар като на оная деса :дадо коледа несъществува повярваитего скъпи дечица\" СЪЩЕСТВУВА!!!!! НИКОГА НЕСАМ КАЗВАЛ КАКВО ИСКАМ ЗАКОЛЕДА И ВИНАГИ АМА ВИНАГИ на 23-24 вечерта някъде из къщата като потърся има подаръци всяка година ми е оставял подаръци и още нещо нямам баща майками е рядко в нас!!! никoй не ми е купувал подаръците освен него

Гергана Георгиева, 8 г.,

Публикувано на 21.12.2009

Днес татко ми отиде до нашата поща в хода после се качи горе при мен и той държеше сметки и писмо от Дядо Коледа .Толкова се радвам.Беше с толкова хубав плик.Когато го отворих го прочетох беше толкова хубаво написано писмото.Много се радвам за отговора от Дядо Коледа.

__________ , 11 г.,

Публикувано на 23.12.2009

весела коледа на всички

Стейси Понева, 7 г.,

Публикувано на 23.12.2009

Аз мисля че Дадо Коледа не съществува. Но все пак искам подаръци. от Стейси и Васко

гергана , ,

Публикувано на 24.12.2009

Весела Коледа и Честита Нова Година.Дядо Коледа съществува днес ни оставя подаръци.Развълнувана съм много.

Калоян Маринов, 12 г.,

Публикувано на 24.12.2009

аз вярвам миналата година като дойде декември месец и нашите ме питаха постоянно какво искъм и аз им казвах че несъм си измислил нищо и на коледа в 12 часа отидох в стаята краи елхата и намерих подаръците които си бях поискал но нашите не знаеха..аз вярвам ... на коледа се случват чудеса

Никола Христов, 11 г.,

Публикувано на 25.12.2009

Дядо Коледа е измислица която ни кара да се забавляваме!Всички доказателства ,че съществува мога да ги отрека:аз вярвам миналата година като дойде декември месец и нашите ме питаха постоянно какво искъм и аз им казвах че несъм си измислил нищо и на коледа в 12 часа отидох в стаята краи елхата и намерих подаръците които си бях поискал но нашите не знаеха..аз вярвам ... на коледа се случват чудеса Малко си измисля!Сигурно е написал писмо и родителите му са го прочели!Те да не са малоумни!Всеки който е съгласен смен значи е минал детинщината година!Всички знаят ,че Дядо Коледа не съществува,но ви се иска да съществува защото живота и баз това е скучен и няма да е лошо да има нещо фантастично в него!Признайте си!Който е съгласен с мен да напише в края ма коментара си: "ДА ТАКА Е"

Сиси , ,

Публикувано на 26.12.2009

Според мен Дядо Коледа няма,но аз вярвам че има! И само 1 нещо ще ви кажа можете да вярвате в Дядо Коледа,но не и в подаръците му! Всички подаръци които вие получавате на Коледа са от майките и бащите ви,а не от Дядо Коледа!

Гергана Иванова, 8 г.,

Публикувано на 26.01.2010

Дядо Коледа съществува според мен

Ивелина Ванева, 10 г.,

Публикувано на 01.02.2010

Мили деца, Според мен Дядо Коледа съществува и ще ви го докажа... Според някои Дядо Коледа не съществува, защото може би са прекалено големи, за да получават подаръци или пък не са слушали през цялата година! Тази Коледа получих телефон от Дядо Коледа. Аз много се зарадвах. Един път, когато си взех телефона в училище, децата ме попитаха от кой е и аз отговорих : "От Дядо Коледа". Всички се събраха и ми се смяха. Според Иисус Христос магията не съществува, но аз вярвам в фантастични образи и така нататък. Дядо Коледа съществува, независимо дали другите вярват или не! На Коледа стават чудеса, ако сте слушали през годината, повярвайте!

Криситиан , ,

Публикувано на 06.02.2010

според мен не съществува защото няма как да обиколи целия свят за 1 нощ и някой път съм виждал родителите ми слагаха подараци под елхата

Цветомира Любомирова, 9 г.,

Публикувано на 22.02.2010

дядо коледа съществува просто не идва в България.

В ума ти , 16 г.,

Публикувано на 27.02.2010

Ох милички неразумни(явно сте точно такива)дечица...Помислете трезво-Как така ``белобрадия старец, който съществува``ще обиколи целия свят за по-малко от денонощие?Пък и мислите ли че съществува ``шейната с елените``??О боже...А за тези който са го видели ``наистина``(в което дълбоко се съмнявам)само мога да им кажа да спрат с измислиците и без това хората които са здраво стъпили на земята никога няма да им повярват.Можете да си вярвате колкото искате ама и вие ще разберете истината ,просто в момента нямате достатъчно мозък в главата и вярвате на мама , която казва ``Миличък/а Дядо Коледа съществува слънце мое повярвай ми``И вие разбера се вярвате ,какво друго ви остава -горките тъпички деца!Вярвате,вярвате...и си въобразявате че сте го виждали и мислите че някой ще ви повярва.Ох хайде съм се разправяла ,когато достигнете моята възраст може пак да си поговорим:)))ЗА ГЕРГАНА ОТ ПЛОВДИВ:Миличка ,``хубавия плик`` ва който ``дядо коледа`` ти е написал писмо го е написал собствения ти баща.///ЧАО от мен милички неразумни хлапета!

Преслава Петкова, ,

Публикувано на 09.05.2010

не, не същетвува дядо Коледа и запомнете деца от мен не вярваите ,че има дядо Коледа това е само една лъжа!!! :Д:Д:Д

Камелия Славева, 11 г.,

Публикувано на 24.12.2011

Дядо Коледа не съществува повярвайте ми!!!!!Това е измислено ,защото да радва малките деца....

веселин кръстев, 11 г.,

Публикувано на 26.12.2011

Аз мисля ,чеДядо Коледа същестлува. Той винаги досега е същестлувал.

йоанна стефанова, 10 г.,

Публикувано на 28.12.2011

Дядо Коледа същестлува

nasko todorovi, 12 г.,

Публикувано на 26.05.2012

dqdo koleda ne sa6estvyva toe izmislica a podaracite gi slagat roditelite vi kato bqx na 8 vqrvax v dqdo koleda no ve4e ne sly6ax ot golemite i ne vqrvam v dqdo koleda

стефани Стефани Иваилова Иовчева, 8 г.,

Публикувано на 11.07.2012

Аз смиатам че саштествува заштото една вечер на бъдни вечер биах в стаиатаси и през прозоретса летеше с елените видиа ме и ми помаха

божидар , 9 г.,

Публикувано на 17.11.2012

Аз мисля ,че Дядо Коледа съществува защото той винаги мие носил подариците , които съм си пожелавал . Аз го уважавам и обичам.

plamena jelqzkova, 10 г.,

Публикувано на 20.11.2012

dqdo Koleda su6estvyva li

Симона Георгиева, 10 г.,

Публикувано на 24.11.2012

Дядо Коледа мисля че не съществува.но за да получа подаръци казвам на мама и баба че съществува.знам че има някакъв старец но не съм сигурна че наистина има Дядо Коледа

Симона Георгиева, 10 г.,

Публикувано на 24.11.2012

Аз съм fifty/fifty

Венцислав Нанов, 10 г.,

Публикувано на 02.12.2012

Той съществува за тези които вярват в него , а за тези които не вярват той не съществува .

vili , 14 г.,

Публикувано на 04.12.2012

dqdo koleda ne sa6testvyva gledam 4e sa pisali deca samo po na 10 taka 4e a i kato bqx malka mama mi ostavq6e podaraka pod elxata, a sega mi go dava napravo v racete

фенът на зик и лутър димов, 9 г.,

Публикувано на 04.12.2012

Дядо Коледа съществува той живее във Финланндия и има фирма за изработване на подаръци.Имам приятел,който казва,че дядо Коледа не съществува но това не е вярно.За този който не вярва в него много му е обиден.И също няма да има подарък.Повярвайте...ДЯДО КОЛЕДА СЪЩЕСТВУВАА!!!

emiliq vasileva, 10 г.,

Публикувано на 15.12.2012

dam syshtestvuva

виктория ивова георгиева, 10 г.,

Публикувано на 20.12.2012

Не съществува това са родителите ни.

селин янкова, 6 г.,

Публикувано на 23.12.2012

аз не вярвам в дядо коледа.според мен родителите ми оставят подаръците пред вратата.не съм бебе,че да вярвам в дядо коледа.не вярвайте в него.той е измислен.родителите ти се крият и опаковат подаръците.после ти отвличат вниманието и ги оставят или под елата или пред вратата.... ОТ МЕН ЧАО!!!!!!!!!!!!!!!

Мими , ,

Публикувано на 25.12.2012

Това че никой не е виждал Дядо Коледа не значи, че той не съществува. Все пак проследяват неговия маршрут.А и в миналото е имало такъв добър старец, наричан с различни имена в различните страни, той дарявал децата и семействата им с радост, здраве и подаръци.Едни го наричали Св. Никола, други "Сент Клас" и така до днес "Санта Клаус".

мелиса илиева, млада г.,

Публикувано на 28.12.2012

на колида не си получих подарака кайто мечтаех в децката градина ми се получи подарака а тази коледа нее същата само получих един шанплан и един дезорант а моя подарък трябваше да бъде бебе море прека райте си коле дата хубава без мен

yordanka petkova, 11 г.,

Публикувано на 18.03.2013

Еми до колкото мисля май трябва да кажа НЕ

еми новова, 6 г.,

Публикувано на 02.04.2013

ръсбирасе че саществува.ас виарвам ф него

рая колеманова ****, 13 г.,

Публикувано на 03.04.2013

естествено че НЕ СЪЩЕСТВУВА

Никол , 10 г.,

Публикувано на 20.10.2013

Според мен той съществува Само този който вярва може да го види и да разбере че не е измислен това е магията на коледният дух ВЯРВАМ когато бях на пет тогава бях сама в единият апартамент (защото големите пушеха) нещо отидох в другата стая върнах се обратно и виждам един дебеличък старец с бяра брада бях най-щастливата на света,гледам го че ми оставя подаръка (едно голямо пони) мен ме беше страх да говоря за да не си тръгне,отвън го чакаше шейна с елени (пред прозореца) и той както ми остави подаръка,стъпи на прозореца и скочи в шейната и излетя,аз се приближих до прозореца и видях как полетя с шейната МОЖЕ БИ НЕ НА ВСЯКА КОЛЕДА ИДВА ТОЙ НО Е БЕЗПОРНО ЧЕ СЪЩЕСТВУВА!!!!!!!

лорито , 11 г.,

Публикувано на 20.10.2013

Даааа

Никол , 10 г.,

Публикувано на 02.11.2013

Това което написах последно е най-важно и ще го повторя пак:ДЯДО КОЛЕДА МОЖЕ НЕ НА ВСЯКА КОЛЕДА ДА ИДВА НО СПЕЦИАЛНАТА НОЩ В КОЯТО ГО ВИДЯХ БЕ ИСТИНСКА ТОЙ СЪЩЕСТВУВА ТВЪРДО ДА

mariana bojkova, 10 г.,

Публикувано на 22.11.2013

spored men dqdo koleda ne.sa6testvuva zatoto na koleda napisah pismo i vifqh mama fa mi ostavi podaraka pod elhata taka 4e tova ne e vqrno as sam.mariana

penka ot big brother , 89999 г.,

Публикувано на 02.12.2013

кой ми звъни тогава на вратата мили дечица?мама и тати са вътре,а не отвън.да не казвате,че някой дух ми носи подаръците?аз лично съм го заснемала с камерата:и него и шейната с елените му,ала жалко че едвам виждах,защото пред камерата беше натрупал пухкав сняг,който повдигаше моя коледен дух!!!

кристияна Владимирова, 10 г.,

Публикувано на 08.12.2013

Вече незнам на кой да вярвам някои казват , че не съществува ,а други обратното.Но аз още вярвам.

RADOSLAV PETROV, 10 г.,

Публикувано на 08.12.2013

DQDO KOLEDA SA6TESTVUVA EDNA NO6T TOI MI DONESE NERF I MNOGOMI HARESA SLED NQKOLKO MINUTI GO VIDQH NA DRUGIQ BLOK I SKO4I VKOMINA A ELENITEMU BQHA TAM VIE NEMOJETE DA KAJETE 4E TOI NE SA6TESTVUVA VIE NESTEGO VIJDALI ZA6TOTO PONQKOI PAT ILI 4ESTO TOI E NEVIDIM AKO ISKAITE VQRVAITE AZ VQRVAM...............

Валентин , 11 г.,

Публикувано на 08.12.2013

нема дедо коледа повярвайте ми питах мама и тате и започнаха да увъртат.но все пак има един ама той е много стар така че......

Теодора Николова, 11 г.,

Публикувано на 18.12.2013

Аз мисля , съществува! Била съм в Лапландия и там го видях. Бях в работилницата му!!!!!!!!!!;)

Фефото Фефоф, 10 г.,

Публикувано на 24.12.2013

На мен мама ми каза, че не съществува, но миналата година мама беше приготвила три подаръка, а под елхата открих с два повече, като те бяха с различна хартия...

:) :) :) , Почти г.,

Публикувано на 23.02.2014

Прочетох много различни истории! Едни казват,че са го виждали,други че са го чували и така! Пък други,че не вярват,защото не им е донесъл подаръка! Еми как да ви го донесе,след като не вярвате? Аз лично вярвам! Защото е истински! Една вечер или на 24 или на 25 декември беше,не знам не помня! С две мои приятелки бяхме на вън и беше тъмно,тоест не беше сутрин или обед. И ние бяхме пред блока и си говорехме! И аз видях сянка на човек. Нали блока ни беше от среща и там се видя сянка. Аз се обърнах и нямаше никой! То беше далеч от нас и не беше нашата сянка. И аз уплашено извиках - Видяхте ли това? И едно от момичетата ми каза - Сянката,нали? И аз казах - Даа! И ти ли го видя? И тя ми каза - Да! А другата каза - каква сянка? И ние казахме,че сме видели сянка на човек. И тогава чухме звънчета и аз попитах - Какво е това? И приятелката ми отговори (по-голямата) - сигурно еленчето Рудолф! Ако не вярвате изгледайте филма - Приятелите на Дядо Коледа. За повече информация - Дядо Коледа ; кучета ; топенето на ледената шушулка ; Краят на Коледа ; А след това спасиха Коледата! Надявам се и вие да вярвате в Дядо Коледа! Защото той е истински!

Гергана Хугасян, 8 г.,

Публикувано на 16.07.2014

Всеки сам трябва да избере дали да вярва или не в Дядо Коледа.

melisa nikolaeva, 14 г.,

Публикувано на 23.08.2014

ne sishte sluvaaaaaaaaaaaaaa shte go razberete li nai posle

anonymous , ..... г.,

Публикувано на 15.09.2014

Някой вярват в него,някой НЕ!

маргарита бонева, 10 г.,

Публикувано на 29.11.2014

не съществува Дядо Коледа

natali boeva, 10 г.,

Публикувано на 29.11.2014

съществува Дядо Коледа

Дария , 12 г.,

Публикувано на 01.12.2014

Прочетох доста статии,в които някои казват че вярват,а други че не вярват.Аз лично вярвам!Колкото и да е смешно е така.В това да вярваш няма нищо срамно....разберете го!!!Това,че не можете да видите,чуете и възприемаме не значи,че не съществува!!!!!!Например:тези които са вярващи вярват в Иисус,нали така,това,че не го виждате не значи че не съществува.Не трябва да се интересувате от мнението на другите...Да,аз не съм виждала или чувала дядо Коледа,но все пак вярвам в него.Пък и тази година родителите ми не знаят какво съм поискала от белобрадия старец....(знаят само за единия подарък,но е невъзможно да ми го купят,защото е прекаленоск

Alekxandra Karaivanova, 9 г.,

Публикувано на 04.12.2014

Az susto viarvam v diado Koleba vednuz sled budni vecher se pribrahme ot baba az se skrih zad divana i ne vibiah mama i tatko az vidiah diado Koleda i za razlika ot mama i tatko toi mi donese podarucite mi obviti v opakovka mama tatko a i go vidiah !!!!!! Vqrvai te v diado Koleda¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alekxandra Karaivanova, 9 г.,

Публикувано на 07.12.2014

Az susto viarvam v diado Koleba vednuz sled budni vecher se pribrahme ot baba az se skrih zad divana i ne vibiah mama i tatko az vidiah diado Koleda i za razlika ot mama i tatko toi mi donese podarucite mi obviti v opakovka mama tatko a i go vidiah !!!!!! Vqrvai te v diado Koleda¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

жори стойчев, 8г. г.,

Публикувано на 10.12.2014

Аз вярвам в Дядо Коледа

тяня шикерова, 8 г.,

Публикувано на 21.12.2014

ДядоКоледа подарява подаръци на децата

таня шикерова, 8 г.,

Публикувано на 21.12.2014

аз не вярвам в Дядо Коледа

aleks emilov, 8 г.,

Публикувано на 21.12.2014

As vyarvam. V dyado koleda ce se sushtestvuva vuv ucilishte gospojata ni kazva toi sushtestvuva toi minava no nikoi ne go vij. Dal dteodora as znaeh ce sushtestvuva no ne sum bil v laplandiya prosto mnogo vyarvam ce ima dyado koleda nikoga ne sum hodil tolkova dalece samo byah v holandiya ili varna no tolkova mi se iska da otida pri nego kaji mi kude se namira toi

Екатерина Радионова, 14 г.,

Публикувано на 24.12.2014

Не се залъгвайте, Дядо Коледа не съществува! Образът му е сборен на този на Свети Никола и езическия бог Колад.

илкен , ,

Публикувано на 24.12.2014

DAAAA

Стела , ,

Публикувано на 05.03.2015

Напиши коментар*Аз съм от България но съм живяла в Америка . По точно живяла съм в Лос Анджелис и там хората казваха че има дядо коледа ! В България съм от няколко години но пак казвам родена съм в БГ по точно в София

данито карабалиева, 8 г.,

Публикувано на 17.03.2015

дядо коледа е истински

Ivaila Doicheva, 7 г.,

Публикувано на 24.12.2015

Аз мисля, че дядо коледа съществува

vasil denchev, skoro г.,

Публикувано на 26.12.2015

Dqdo koleda ne sashestvyva toi nee istinski po mal kite deca vqrvat v nego za sgoto mai kite im davat na nqkoi koito se oblicha kato dqdo koleda Mojebi sashestvyva istorite ta ka kazvat

Яна Александрова, 10 г.,

Публикувано на 17.08.2016

Нашия стар приятел е истински дори и да не го видим

калина тенева, 7 г.,

Публикувано на 18.08.2016

най добрия чудак винаги спазва обещанието към децата

Лили Красикива, 27 г.,

Публикувано на 25.08.2016

Истинския дядо коледа е мама и тате това е всичко...и аз разбрах на скоро за това но няма как всички деца ще го научат рано или късно

Теодор , ,

Публикувано на 19.11.2016

Аз вярвам че дядо коледа съществува защото всяка година на бъдни вечер ходя при баба и дядо.те са извън града.както ида е когато се прибера в къщи наКоледа виждам подаръци под елхата

Йоана , 10 г.,

Публикувано на 22.11.2016

До скоро не вярвах,че Дядо Коледа не съществува. Но сега съм напълно обедена,че той съществува.

Марио Пенчев, 9 г.,

Публикувано на 11.12.2016

Аз веднъж излязох на вън и си направих снежен човек отидох за морков и като доидох видях дядо коледа до него аз го погледнах страмно и тои изведнъж скочи в шеината си и чух че казва чал Марио.

Ростислав Петков, 8 г.,

Публикувано на 17.12.2016

ядо Коледа състествува носи подаръци според мен вярвайте и пишете пи с ма ще се сбъдне

Моника Иванова, 9 г.,

Публикувано на 18.12.2016

Аз веднъж излязох на вън и си направих снежен човек отидох за морков и като дойдох видях дядо Коледа до него аз го погледнах страмно и той изведнъж скочи в шейната си и чухх че казва чао Мони

валерия христова, 9 г.,

Публикувано на 16.07.2017

аз не вярвам в дядо коледа.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град