Космос

Начало | Космос | Има ли край Вселената?

Има ли край Вселената?

Аз детето | 2021-10-01

Има ли край Вселената?

Повечето астрономи смятат, че Вселената, която ние наблюдаваме и в която живеем, всъщност съвсем не е цялата, а напротив – това е една малка частица от цялото необозримо и далечно огромно пространство. Но колко всъщност е голяма Вселената, докъде се разпространява? Има ли край?

По мнението на много астрономи, отговорите на тези въпроси могат да бъдат намерени в природата на Космоса. Според една съвременна теория, която доста учени подкрепят, Вселената има край, но е безгранична, защото се е усукала в кръг около самата себе си. Това означава, че дори някой да се опита да стигне до края на Вселената и да излезе от нея, това трудно ще се получи, защото от която и нейна точка да тръгне, просто ще обиколи цялата Вселена и пак ще се върне в началната си точка. В математиката има и специално понятие за това – то се нарича едностранна повърхност или листът на Мьобиус.

Лист на Мьобиус е тримерна конструкция, образувана от дълга правоъгълна лента, която се усуква по дължина на 180 градуса и след това двата й края се слепват. Тази форма има само един ръб и една повърхност. Можете да си я направите много лесно. Листът на Мьобиус може да бъде боядисан с четка, без тя да се вдига от повърхността му. Ако го разрежем по осевата му линия, вместо две ленти на Мьобиус ще получим една двустранна лента, но двойно усукана. Ако разрежем лист на Мьобиус на разстояние 1/3 от ръба, ще получим две ленти – една по-тясна Мьобиусова лента и друга – дълга двустранна лента с две усуквания.

Според повечето учени точно по същия начин изглежда и Вселената. Представете си например една мравка, която живее на повърхността на топка. Тя може да се премести върху всяка една точка на повърхността на топката, но никога няма да може да се махне от нея и винаги, колкото и да ходи, накрая ще се връща на точката, от която е тръгнала. Така че, въпреки че с помощта на математиката е изчислено, че Вселената може би има край, това все още не е доказано и учените продължават да се опитват да открият отговора на този стар въпрос.



Коментари
7 коментара

Asq Asenova, 12 г.,

Публикувано на 11.09.2013

nqma

Мария-Магдалена Чукарова, 11 г.,

Публикувано на 28.09.2013

Според мен има, но оше не сме открили края.

Огняна Младенова, 20 г.,

Публикувано на 07.10.2013

според мен няма но още никой не е открил

камен Златев, ,

Публикувано на 31.07.2015

И след края на вселената какво има отвъд този край? Вакум ли ,какво?
От редакцията: Това никой не знае.

Bexbob , ,

Публикувано на 02.01.2016

Отвъд края на Вселената (ако изобщо има нещо такова) може би се намира друга Вселена. Или по-точно, ако някога стигнем до предполагаемия край на Вселената може би ще пробием нещо като стената на пространственовремевия континуум и ще навлезем в друго измерение или по-точно - друга Вселена.

BAYRAM , ,

Публикувано на 18.02.2020

MISLQSI CHE TRABVA DA IMA KRAI NQMA NESHTO VECHNO I BEZ KRAI

Иван Каишев, 36 г.,

Публикувано на 29.11.2021

Нищо не се знае още. Учените не са изучили още земята на пълно. Ако има край това което наричаме вселена в която са всички галактики и слънчеви системи , то тогава тази вселена къде или в какво се намира? Според мен има безкрайно пространство .

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град