Космос

Начало | Космос | Знаете ли колко силни са ветровете на Юпитер?

Знаете ли колко силни са ветровете на Юпитер?

Аз детето | 2021-08-23

Знаете ли колко силни са ветровете на Юпитер?

Сигурно отдавна вече сте наясно, че Юпитер е петата планета по отдалеченост от нашето Слънце и е първата планета отвъд относително малките вътрешни четири скалисти планети. Това е първата от четирите планети „газови гиганти“ в близост до Слънцето. Юпитер има 300 пъти масата на Земята, но е по-малко плътен от нея. Но знаете ли също, че Юпитер е най-голямата планета в нашата Слънчева система и има 2 1/2 пъти масата на всички планети на Слънчевата система, взети заедно. Юпитер има 63 известни спътника и подобно на Сатурн има голям брой много малки спътници. В допълнение, малките спътници са сходни по структура, което предполага, че те са части от родителско тяло.

Подобно на останалите газови гиганти, Юпитер има пръстен, макар и малък и плосък. Неговото въртене е най-бързото от всички планети на Слънчевата система, като се върти веднъж около оста си на всеки 10 часа.

Чудите се защо ви казваме всичко това? Много просто – представете си с цялото това въртене и всички други особености, които току-що научихте, какво се случва на повърхността на планетата. Там няма като тук трева или въздух, какъвто дишаме, но също има някакви условия, които ние наричаме време... Но времето на Юпитер не е обикновено, а доста впечатляващо.

Изключително плътната и относително суха атмосфера на Юпитер се състои от смес от водород, хелий и много по-малки количества метан и амоняк. Същата смес от елементи, от която се състои Юпитер е част и от Слънцето. Разумно е да се предположи, че при по-екстремни условия Юпитер би могъл да се превърне в спътник в двойна звезда на нашето Слънце. Въпреки това, Юпитер би трябвало да стане поне 80 пъти по-масивен, за да стане звезда. Най-интересното тук обаче е, че ветровете на планетата достигат скорост 1448 км/ч, повече от изстрелян от пистолет куршум. Това е три пъти повече отколкото достигат ветровете на най-силното торнадо на Земята.

Астрономи от Института по астрофизика в Бордо проследиха молекулите, оставени от кометата Шумейкър-Леви 9, която се блъсна в Юпитер през 1994 г. Така откриха, че някои от ветровете са толкова силни, че породените от тях бури са по-широки от Земята, а на височина достигат 900 м. За сравнение най-силните ветрове на Земята достигат до 400 км/ч и опустошават всичко по пътя си.

Прочетете и още нещо интересно:
Защо има голямо червено петно на Юпитер?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град