Космос

Начало | Космос | Как са се образували пръстените на Сатурн?

Как са се образували пръстените на Сатурн?

Аз детето | 2022-09-19

Как са се образували пръстените на Сатурн?

Имате ли любима планета? Коя е тя? Може би е газовият гигант Юпитер или пък е червеният и скалист Марс? Ако обаче вашата любима планета е Сатурн, то трябва да се насладите на този текст, тъй като сега ще ѝ обърнем специално внимание. Но вместо да ви говорим неща, които знаете като например колко е интересен Космосът, на кое място е Сатурн, колко е голяма и все в този дух. Вместо да говорим за планетата като цяло, ние ще се съсредоточим върху една от най-важните и интересни черти на планетата Сатурн, а именно пръстените. Тези необичайни обекти, които се намират около цялата планета, подобно на обръчи, може би са причината, поради която тази планета ви е любима. При нас определено е така! Те със сигурност помагат на Сатурн „да се открои от тълпата“ и са и много красиви. Някои астрономи казват, че благодарение на пръстените Сатурн изглежда така все едно има уши, но ние леко не сме съгласни. На нас по-скоро ни прилича на чаша с дръжки от двете страни. А на вас на какво ви прилича?

А знаете ли как са се образували тези пръстени? Този въпрос изглежда много прост, но дали е така? Определено не! Всъщност е толкова сложно да се разбере, че учените намериха отговор едва преди няколко дни. Така че – прочетете, ще сте едни от първите, които знаят отговора на този въпрос!

Пръстените на Сатурн може да са се образували в резултат на смъртта на голяма луна, отклонила се твърде близо до планетата, съобщи Ройтерс, като цитира учени, стигнали до заключението на базата на данни, получени от сондата „Касини“ на НАСА и от компютърни симулации. Унищожаването на луната, която те наричат хипотетично Крисалис, би могло да обясни както образуването на великолепните пръстени на газовия гигант, така и необичайния му наклон на оста от около 27 градуса. Специалистите мислят, че тя може да е станала жертва на гравитационното привличане вероятно преди 160 милиона години – скоро в сравнение с датата на формиране на Сатурн преди повече от 4,5 милиарда години.

Около 99 процента от останките на Крисалис изглежда са се потопили в атмосферата на планетата, а един процент е останал в орбита около Сатурн и в крайна сметка са образували голямата система от пръстени, казват изследователите. Те избират името Крисалис за луната, тъй като е свързано с етапа на развитие на какавида в пеперуда, преди да се трансформира във великолепната си възрастна форма. Учените изчисляват, че Крисалис е била приблизително с размерите на Япет, третия по големина естествен спътник на Сатурн, чийто диаметър е малко над 1470 км.

Пръстените на Сатурн, съставени предимно от частици воден лед, вариращи от по-малки от песъчинка до много по-големи размери, се простират на разстояние до 282 000 км от планетата, но дебелината им е едва около 10 метра. Другите големи газови планети в Слънчевата система, включително Юпитер, също притежават пръстени, но те са много малки в сравнение с тези на Сатурн. Сондата „Касини“ обиколи Сатурн 294 пъти от 2004 г. до 2017 г., като събра важни данни, включително и за гравитацията, които са били ключови за новото изследване. Проучване, публикувано през 2019 г., даде доказателства, че пръстените са се образували сравнително скоро, а новото изследване разширява тези открития, отбелязва Ройтерс.

Прочетете и други интересни неща:
От какво са направени пръстените на Сатурн?
Знаете ли, че Сатурн всъщност има 82 луни?
Защо Сатурн има пръстени?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град