зоокът

Начало | зоокът | Ето какво трябва да знаете, ако най-накрая ще имате първото си зайче

Ето какво трябва да знаете, ако най-накрая ще имате първото си зайче

Аз детето | 2022-11-09

Ето какво трябва да знаете, ако най-накрая ще имате първото си зайче

Зайците са забавни и мили домашни любимци. Те обаче имат много различни нужди от другите домашни любимци като кучета или котки. Като собственик на зайче за първи път може да ви е трудно да научите всичко свързано с грижата за вашия нов домашен любимец. Това основно ръководство за грижа за зайци ще ви научи на това какво трябва да знаете, за да отгледате здраво, щастливо зайче. Зайците са относително лесни за отглеждане, след като разберете тяхната уникална анатомия, характер и нужди. Те са добър избор за първи домашен любимец и за тези от вас, които живеят в малки пространства.

Домът на зайчето

Зайците могат да се държат на закрито, на открито или и двете. Когато решавате къде да настаните новия си заек, помислете къде имате достатъчно място за заграждение и зона за движение, дали вашият климат ще достигне екстремни температури, дали ще има подходяща вентилация и дали има хищници. Изберете най-безопасния вариант за вашия заек.

Ако е вътре

Ако ще гледате домашния си любимец само вътре, трябва да има безопасно и удобно заграждение с подходяща постеля. Много собственици държат зайците си в голяма клетка; трябва да има минимум 2 квадратни метра пространство. Можете също да използвате защитена кошара за домашни любимци, за да ограничите заека си в определена зона. Така или иначе, важно е да давате на вашия заек поне един час време извън клетката под наблюдение всеки ден за движение. Като алтернатива можете да дадете на вашия заек напълно свобода на управление на къщата :). Ако това е пътят, който сте избрали, важно е да защитите дома си от зайчетата. Зайците са големи пакостници, така че трябва да защитите всички жици, електрически кабели, крака на мебели, первази, растения или всякакви други предмети, които вашето зайче може да гризе. Това не е само за да предпазите нещата си, но и за да предпазите вашия заек от ядене на нещо, което може да му навреди.

Ако е навън

Зайците на открито имат подобни нужди като тези, които се отглеждат вътре. Трябва да им осигурите безопасна, устойчива на атмосферни влияния колиба, която е добре вентилирана. Те също ще имат нужда от време извън клетката си, за да се разхождат и да разтягат краката си. Ако се притеснявате, че вашият заек на открито ще изстине през зимата, знайте, че този вид може да понася температури до 5 градуса. По-студените условия обаче са твърде екстремни за зайци, така че ще трябва да използвате средства за затопляне или да настаните вашите зайчета вътре през тези студени месеци.

Навиците на зайчето

Ако не сте запознати със зайците, може да се чудите къде ще се облекчава новият ви домашен любимец. Повечето зайци ще изберат ъгъл в клетката или колибата си, за да уринират. Тъй като те обичат да правят това на определено място, е сравнително лесно да обучите вашия заек в кутия за отпадъци. Имайте предвид, че заешката урина може да варира на цвят от жълто до тъмнооранжево, така че не се тревожете, ако забележите урина с този нюанс. Зайците също са склонни да избират няколко места за дефекация, но е възможно да ги обучите да акат и в кутията за отпадъци. Зайците обаче могат да оставят изпражнения като начин за маркиране на територията си. Друго важно нещо, което новите собственици на зайци трябва да знаят е, че зайците ядат собствените си изпражнения. Те произвеждат два вида изпражнения; малките, кръгли топчета, с които повечето хора са запознати, и малко по-сплескани, които са известни като „нощни изпражнения“. Тези специални изпражнения съдържат полезни бактерии и витамини, от които вашият заек се нуждае, така че те ги поглъщат. Вероятно няма да видите нито едно от тези нощни изпражнения, но ако забележите нещо, което прилича на снопче малки, лъскави зърна в клетката на вашия заек, вие сте открили нощното ако и това не е причина за безпокойство. Въпреки това, ако откриете множество от тях, важно е да се свържете с ветеринарен лекар, тъй като това може да е признак на заболяване или неподходяща диета.

Храненето на зайчето

Ако имате бебе зайче, то има нужда от специализирана диета поради растящото си тяло. Въпреки това възрастните зайци на възраст над 8 месеца трябва да се хранят балансирано със сено, заешки пелети и пресни зеленчуци и винаги трябва да имат достъп до прясна вода.

  • Сено: Зайците се нуждаят от постоянен достъп до неограничен запас от висококачествено сено, като сено от овес или трева, по всяко време. Това съставлява около 80 до 90 процента от диетата им.
  • Пресни зеленчуци: Предлагайте разнообразие от безопасни зеленчуци. Давайте около 1 чаша зеленчуци на всеки 5 килограма телесно тегло всеки ден.
  • Пелети: Купете висококачествени пелети, които са формулирани специално за зайци. Когато разглеждате хранителното съдържание, изберете продукт, който съдържа 22 процента фибри и 14 до 16 процента протеин. Ще давате около 1/8 чаша на всеки 5 килограма телесно тегло дневно.
  • Вода: Осигурете прясна вода по всяко време. Заешка бутилка с вода е идеална, защото зайците са склонни да събарят купите с вода.

Занимания със зайчето

Въпреки че зайците могат да бъдат привързани домашни любимци, които се радват на внимание, важно е винаги да имате предвид, че те са животни плячка, които лесно могат да се уплашат и стресират. Стресът може да доведе до сърдечен удар, така че винаги внимавайте за силните шумове около вашия заек и се движете внимателно. За съжаление, зайците могат да умрат от страх в екстремни случаи. Също така е важно новите собственици на зайци да разберат, че тези домашни любимци могат да наранят гръбнака си, ако не се третират правилно. Ако заекът се изплаши или бъде държан лошо, той може да изрита със силните си задни крака и да изкълчи или счупи гръбнака си. Когато държите заек, винаги поддържайте задните му крака с едната ръка, а предните крака и гърдите с другата. Дръжте заека близо до себе си, за да се чувства сигурен и защитен. Никога не оставяйте вашия заек да виси отпуснат и не го дръжте за ушите или крайниците.

Дресиране на зайчето

В допълнение към обучението на вашия заек за изхождане, можете да го обучите да прави много забавни трикове. Зайците са много интелигентни и реагират добре на дресировка с щракалка. Можете да ги научите да разпознават името си, да идват при повикване, да ви дадат „пет“ и да седят на задните си крака. Някои собственици на зайчета дори обучават своите зайци да прескачат предмети, подходящи за заек и да влизат и излизат от тунели.

Грижи за здравето на зайчето

Всеки домашен любимец трябва да се преглежда редовно, включително вашият заек. Не всички ветеринарни кабинети разполагат със знанията или оборудването, за да диагностицират зайци, така че ще трябва да намерите ветеринарен лекар във вашия район, който може да преглежда екзотични дребни бозайници. Планирайте рутинен физически преглед с тях всяка година, за да сте сигурни, че вашият заек е в добро здраве и потърсете помощ всеки път, когато забележите признаци на заболяване. Ако не знаете дали вашият заек е кастриран, можете да попитате за това или да се посъветвате с лекар дали това да бъде направено. Това ще елиминира риска от репродуктивни заболявания като рак на матката при женските и може да намали разгонването.

Оптимална грижа за зайци за дълъг и щастлив живот

Зайците са прекрасни домашни любимци, които могат да бъдат привързани, обичливи и много забавни. Преди да решите да доведете вкъщи новия си заек, уверете се, че имате всички основни консумативи, храни за висококачествена диета и безопасна конструкция на клетката, която осигурява на вашето зайче достатъчно място. С правилната грижа за зайците вашият нов домашен любимец може да живее пълноценен и дълъг живот.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град