новини детски

Начало | новини детски | Едва шестгодишен е най-малкият автор на приказки

Едва шестгодишен е най-малкият автор на приказки

Аз детето | 2010-06-07

Едва шестгодишен е най-малкият автор на приказки

Най-малкият автор на приказки е само на 6 г. и е от гр. Русе. Това стана ясно по време на инициативата „Приказен празник с Pom-Bar”, чийто заключителен етап се проведе на 5-ти юни.

Победителят в конкурса за измисляне на приказка с главен герой мечето Pom-Bar e Явор Чокоев. Неговият разказ „Pom-Bar и ангелската ръка” беше избран сред авторските предложения на малчугани от цялата страна на възраст от 4 до 12 години. Той получи грамота и първото отпечатано издание на неговото произведение. Наградата връчи лично председателката на журито – детската писателка Лили Спасова.
Подгласници на Явор станаха 7-годишната Геновева Гочева от гр. Добрич и Александра Алексиева на 9 г. от гр. София.

Децата се изразяват и пишат все по-опростено заради моделите на поведение, които се налагат от някои телевизионни риалити формати, компютърните игри и онлайн каналите за комуникация. Те свеждат писането до популярни съкращения и изразяване чрез емотикони (като усмихнати личица и др.). Според скорошно проучване близо 50 % от учениците имат проблеми с правописа.1
„В днешно време децата се научават първо да пишат с клавиатурата, а след това с ръка”, споделят организаторите. Затова личният пример на родителите е много важен”, допълват те. Майките и татковците трябва да създават позитивна нагласа към четенето и писането, да отделят повече време и да помагат на децата в подготовката на уроците им, да ги упражняват и насърчават.

Инициативата цели насърчаване на писането и четенето сред най-малките деца и се провежда за втора поредна година. Кампанията тази година включва конкурс за “Най-малък автор на приказка” и дарение на детски книги, докато през 2009 г. акцентът беше върху насърчаване на четенето сред най-малките.

Az-deteto.bg беше медиен партньор на инициативата.



Коментари
2 коментара

Христина Петрова, 12 г.,

Публикувано на 07.06.2010

добре интересен конкурс

Елизабет Василева, 10 г.,

Публикувано на 12.06.2010

на истина е готин конкурса

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град