зоокът

Начало | зоокът | Старозагорският зоопарк се хвали с нов облик и с нов обитател – бебе маймунче

Старозагорският зоопарк се хвали с нов облик и с нов обитател – бебе маймунче

Аз детето | 2022-02-07

Старозагорският зоопарк се хвали с нов облик и с нов обитател – бебе маймунче

Бебе маймунче от породата Зелена морска котка е най-новото попълнение в Старозагорския зоопарк, съобщи пред журналисти временно изпълняващата длъжността директор на Зоопарка Силвена Маврева, при представяне на зоокъта след неговото обновяване. „Стара Загора вече има изцяло обновен зоопарк. Такъв мащабен ремонт не е правен на обекта от създаването му. Обновена е инфраструктурата, има изградени нови клетки и нови алеи“, разказа главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева.

„Ремонтните дейности не попречиха на нормалния живот на животните. Гледачите полагат всички грижи за обгрижването на екземплярите“, категорична е Силвена Маврева, временно изпълняваща длъжността директор на Зоопарка. Тя сподели, че преди броени дни се е родило малко маймунче от породата Зелена морска котка, което е най-новото попълнение в семейството на зоокъта От думите ѝ стана ясно още, че се водят преговори за допълване и обновяване на видовото разнообразие.

Ремонтните дейности включваха още изграждане на ново съоръжение с обучителен корпус, където ще има възможност за работа с деца и изнасяне на обучителни беседи. „Изградени са над 45 нови клетки, на други е направен основен ремонт. Изградени са нови тоалетни, с възможност за достъп на хора в неравностойно положение. Обектът не беше лесен, защото най-важни бяха животните и ненарушаване на техния обичаен живот. Изцяло са подменени ел. инсталация, канализация и водопровод. Има нови мрежи, дървени обшивки на клетките“, обясни Живко Желязков, представител на фирмата изпълнител.

Обновеното емблематично място за Стара Загора е създадено през 1957 година на площ от 70 дка, в него могат да се видят над 400 животни от 80 вида, от почти всички континенти.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град