За учители

Начало | За учители | До 15 март училищата в страната кандидатстват за участие в безплатна програма за цялостно училищно развитие „Училища за пример“

До 15 март училищата в страната кандидатстват за участие в безплатна програма за цялостно училищно развитие „Училища за пример“

Аз детето | 2023-03-08

До 15 март училищата в страната кандидатстват за участие в безплатна програма за цялостно училищно развитие „Училища за пример“

Над 70 училища от 25 области на България искат целенасочено да работят за осъвременяване на преподаването и подобряване на управлението си с фокус върху успеха на всички ученици. Всички те са кандидатствали до момента за четвъртия випуск на програма „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“. Програмата за професионално развитие на училищни екипи е двугодишна и единствена по рода си в България. Тя подкрепя училищата едновременно да подобряват управленските и преподавателските си практики, така че да допринасят за успеха на всички ученици в училището.

Кандидатстването за четвъртия випуск продължава до 15 март или достигане на 100 кандидатури.

Всички общински и държавни училища в страната могат да кандидатстват, като попълнят онлайн формуляр със своята мотивация за участие на сайта https://zaednovchas.bg/model-schools/

Тази година интересът към програмата е значително по-висок от предходните кампании, затова е препоръчително училищата да не чакат последния момент за подаване на своята кандидатура. След крайния срок предстои структуриран процес на подбор и събеседване с представители на училищата за избор на финалните участници.

За четвъртия випуск на „Училища за пример“ ще бъдат избрани само 25 училища от цялата страна. В рамките на програмата те ще преминат през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, ще се запознаят и задълбочат разбирането си през разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всяко училище ще има възможност да учи чрез преживяване и през практиката, като прилага наученото и го адаптира за своя контекст и нужди с подкрепата на ментори – опитни учители, директори и образователни експерти.

„Училищата участници получават всички тези възможности безплатно, което е изключителна възможност да ускорят своя път към промяна, да инвестират в развитието на своите екипи и да подобрят значително преживяването на учениците в училище. Особено ценна е тази възможност за малки училища с по-малки бюджети и предизвикателства, с които трудно намират начини да се справят сами и имат нужда от нови идеи и нови подходи за справяне“, споделя Ивелина Пашова, ръководител „Обучения на училищни екипи“ и програма „Училища за пример“ в „Заедно в час“.

Обратната връзка от училищата до момента показва, че учителите и директорите намират в програмата смисъл, полза и добавена стойност. Учителите и директорите споделят още, че програмата подобрява ученето и резултатите на учениците, както и квалификацията на училищните екипи.

От кои региони има най-много училища, които търсят промяна

До момента кандидатите за четвъртия випуск на програмата са 75 училища от 25 области на страната. Най-много подадени кандидатури има от училища в област Пловдив, следвани от учебни заведения в областите Варна, Бургас, Велико Търново, София град, Шумен и Благоевград.

„Училища за пример“ до момента

„Заедно в час“ започна „Училища за пример“ през 2020 година и програмата вече е основен фокус на работата на организацията. Тя е единствената цялостна програма за професионално развитие на училищни екипи в България. До момента „Училища за пример“ обхваща близо 70 училища от 21 области на страната с разнообразен профил и предизвикателства.

За „Заедно в час“

Фондация „Заедно в час“ вече 12 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система.

„Заедно в час“ е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град