Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Дългият път на храната

Дългият път на храната

Аз детето | 2016-08-22

Дългият път на храната

Е, ето ви на обяд в училище, в парка или вкъщи. Наслаждавате се на вкусно пиле с картофи, пица или пък банан или вашето най-любимо ядене. Когато приключвате с храненето изпивате и последните глътки сок, избърсвате устата си със салфетка и продължавате да се забавлявате или учите. След две минути вече сте забравили за храната и мислите за съвсем други неща: филми, книги, игри, приятелите си, задачи. Напълно сте забравили пицата или пилето, но стомахът и тялото ви не са. Те тепърва ще трябва да „мислят“ и да се разправят с храната. Точно като в научен експеримент те имат да правят много неща с нея.

Помните ли как преди известно време ви обяснихме, че процесът на хранене не приключва само със сдъвкването на храната и преглъщането ѝ? Тялото има още много неща, които да върши с нея. Освен това нашата храносмилателна система започва да работи още преди дори да сме хапнали нещо и продължава да го прави много след това, няколко часа или дори няколко дни, в зависимост от това какво и колко сме изяли. Този процес наречен храносмилане позволява на тялото ни да получи хранителните вещества и енергията от които се нуждае, да ги извлече от храната, която ядем. Покрай всичката тази храна и мисли за храна леко се разсеяхме и забравихме да ви обясним какво става след преглъщането, но ето че този момент най-накрая дойде. Хич не е за подценяване, като цяла фантастична история си е, така че четете!

След като сдъвчем храната си и спрем да мислим за нея тя попада първо в хранопровода, който прилича на разтеглива тръба, дълга около 25 сантиметра. Той помага на храната да се придвижи от задната част на гърлото ни към стомаха. След като преглътнем малко количество сдъвкана храна или пък някаква вкусна напитка, специална клапа, наречена епиглотис, бута храната надолу, за да се увери, че е влязла, където трябва. Ако някога сте пили нещо твърде бързо сигурно сте усещали как започвате изведнъж да кашляте, тогава казваме за човек, че се е „задавил“. Това се случва, когато клапата не разполага с достатъчно време, за да реагира и да пропусне храната надолу. Тогава тялото ни кара да кашляме, за да може мястото да се изчисти от нежеланите гости.

Веднъж след като храната е влязла в хранопровода, тя не просто пада направо в стомаха, като боклук през шахта. Вместо това мускулите в стените на хранопровода започват да правят вълнообразни движения, които леко и внимателно побутват храната надолу. Целият този процес отнема около 2-3 секунди.

Ще се видим в стомаха

Чак тогава храната отива в стомаха. Може би малко ще се разочаровате сега, когато ви кажем, че това нещо прилича на разтеглив чувал. И все пак този чувал има три важни задачи:

1. да съхранява храната, която сме изяли;
2. да я разгради;
3. да насочи ненужното към червата.

Стомахът е като миксер, който смила храната на много фино пюре, за да може след това тялото да извлече необходимите му витамини от нея. Това става с помощта отново на мускули в стените на стомаха, както и със специални стомашни сокове. В допълнение към това стомахът пречиства и храната, ако случайно с нея са попаднали някакви микроби – унищожава всичко и оставя само полезното.

Напред към тънките черва

Тънките черва всъщност изобщо не са малки. Тяхната дължина е около 6 метра! Те разбиват храната на нещо още по-малко, което няма с какво да сравним, за да може тялото ни да извлече всички витамини, минерали, протеини, въглехидрати и мазнини. Така пилето на грил или пицата са пълни с протеини и малко мазнини, които тялото извлича, за да може да работи по-добре с малко помощ от още няколко приятели: панкреасът и черният дроб.

Тези органи изпращат различни сокове на тънките черва, които им помагат да смелят храната и да позволят на тялото да усвои това, което му трябва. Така панкреасът помага да се усвоят необходимите мазнини и протеини, а черният дроб помага след това тези протеини да отидат в кръвта. Но трябва да знаете, че храната може да прекара в тънките черва поне 4 часа, а понякога е доста повече. Това обаче е добре прекарано време, защото в края на пътуването хранителните вещества са напълно и изцяло усвоени. Не е останало нито едно полезно нещо в храната и тя успешно е изпълнила целта си.

Накрая на пътешествието знайте, че както тялото ви помага, така и вие можете да помогнете на него. За да подпомогнете храносмилането си пийте повече вода, хранете се здравословно, като в менюто ви винаги трябва да има храни богати на фибри като плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб, които освен, че са по-полезни, са и по-лесни за храносмилане. Тази система е много важна част от тялото ни, а сега, когато следващия път седнете да обядвате, вече ще знаете какво става с вкусната храна – от начало до край!

Вижте още:
Факти за храната, които ще ви учудят
Невероятни приказни герои, направени от... храна
Защо здравословната храна е важна за нас?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град