Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли за какво служат сливиците?

Знаете ли за какво служат сливиците?

Аз детето | 2021-06-02

Знаете ли за какво служат сливиците?

Познавате ли приятели, на които са били извадени сливиците? Вероятно са пропуснали училище и са имали няколко дни да ядат сладолед колкото си искат. Макар че това може да звучи като забавно, обзалагаме се, че те биха предпочели да учат през цялото това време и да не ядат толкова сладолед!

Децата често имат много въпроси относно сливиците. Къде са те? Какво са те? И какво правят? Тези малки парченца мека тъкан – едно отдясно и едно отляво – седят на края на гърлото. И макар че понякога се налага да се извадят, ако са здрави, сливиците вършат важна работа. Сливиците помагат да се преборите с микробите, които влизат през носа и устата ви, и така предпазват от причиняване на инфекции в други области на тялото ви. Вашите сливици обикновено вършат чудесна работа в борбата с инфекциите. Понякога обаче вирусите или бактериите попадат в самите сливици. Когато това се случи, те могат да причинят инфекция. Лекарите наричат това тонзилит.

Какви са признаците на тонзилит? Симптомите могат да включват треска и изключително възпалено гърло. Хората с този тип инфекция също могат да получат лош дъх и подути жлези на врата. Разбира се, сливиците също се възпаляват. Лекарите могат да видят това, като осветят устата и гърлото ви, когато кажете: „Аааа.“ Ако имате тонзилит, лекарят обикновено ви прави тест за стрептококи. Това ще помогне да научат причината за тонзилита. Тази болест най-често се причинява от бактерии (наречени стрептококови бактерии) или вирус. Ако имате стрептококови бактерии в гърлото, лекарят може да ви даде антибиотици за унищожаване на бактериите. Ако не, имате тонзилит, причинен от вирус, и тялото ви ще се бори самостоятелно.

Но ако започнете да имате тонзилит често, сливиците ви може да причиняват повече вреда, отколкото полза. Когато това се случи, лекарят може да препоръча премахването на сливиците. Тази процедура се нарича тонзилектомия. Не всеки, който се подлага на тази операция, има тонзилит. Понякога лекарите премахват сливиците, ако са много големи и затрудняват дишането на човека през нощта.

Познавате ли някого на който му е правена тонзилектомия? Операцията може да звучи страшно, но повечето хора се възстановяват след отстраняване на сливиците след няколко дни. След операцията хората се нуждаят от много почивка и течности. Това помага на тялото да се излекува и да си възвърне силата. И не се притеснявайте: дори без сливиците тялото ще продължи да се бори с инфекциите. Това е благодарение на много други части на имунната система, които работят усилено, за да ви поддържат здрави!

За да познавате тялото си по-добре прочетете още:
Какво е имунна система?
Какво е имунитет?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град