Растения и животни

Начало | Растения и животни | Питали ли сте се някога защо лимоните са кисели?

Питали ли сте се някога защо лимоните са кисели?

Аз детето | 2018-03-19

Питали ли сте се някога защо лимоните са кисели?

С каква напитка бихте се разхладили и освежили в наистина горещ летен ден, в който сте играли и тичали навън поне няколко часа? Чаша студена вода, газирана напитка или портокалов сок... Знаете ли обаче, че няма нищо по-хубаво от чаша студена лимонада. Тя е доста полезна и освежава пресъхналата ви уста най-много от всички други напитки. Едновременно сладка и кисела, лимонадата разхлажда както нищо друго и ви кара да искате още и още. При това можете да си я направите и съвсем сами – никак не е трудно и става за секунди. Трябват ви съвсем обикновени неща: да изстискате сока от няколко лимона и към него да добавите вода и захар. Лесна работа, а е толкова вкусно!

Обаче наистина не бива да забравяте водата и захарта, защото само с лимонов сок не би се получило така хубаво. Сами се досещате за причината надяваме се. Ако някога сте се изкушавали да си хапнете лимон, както портокал или мандарина, то много добре знаете, че лимоните сами по себе си са много, ама много кисели. Питали ли сте се някога защо е така? Как може всички други плодове да са вкусни – сладки или леко кисели, а лимоните да те карат да правиш гримаси. Сега ще разберем!

Причината е проста: те съдържат много лимонена киселина! Тя е естествен консервант и се използва също за придаване на кисел вкус на храни и напитки. Лимонената киселина е бяло кристално вещество с кисел вкус, лесно разтворима във вода. Съдържа се във всички плодове и зеленчуци, но лимоните имат по-високи концентрации на лимонена киселина, отколкото техните по-сладки цитрусови братовчеди, като портокали и грейпфрути. Нали знаете и за съществуването на така наречените вкусови рецептори върху езика ви? Е, когато отхапете малко лимон, те събират информация за вкуса и я изпращат до мозъка, като му „казват“ дали храната е сладка, солена, горчива или кисела. Върхът на езика ви усеща сладки и солени храни, докато гърба на езика ви усеща горчиви вкусове. Когато хапнете лимон, лимонената киселина активира вкусовите рецептори по страните и центъра на езика ви. Те пък казват на мозъка, че това е много кисело!

Още няколко интересни факти за лимоните:

  • Името идва от азиатската дума за „кисел плод“.
  • Смята се, че са отглеждани за първи път по Средиземноморието.
  • Лимоновите дървета могат да раждат по 600 кг лимони на година.
  • Днес британският флот изисква всички кораби да носят достатъчно лимони, така че всеки моряк да може да пие по една чаша лимонов сок на ден.
  • Средно един лимон съдържа осем семена.
  • Средно един лимон съдържа три супени лъжици сок.
  • Лимоните са били такава рядкост, че царете в миналото са ги използвали като ценен подарък.
  • Лимоните се използват в козметиката за лице и коса.
  • Богатите викторианци са садели лимони, за да покажат класа и престиж.
  • През февруари и март в различни градове на френската Ривиера се организира фестивал на лимона.

Снимки: pixabay.com

С лимони можете да правите много интересни неща:
О, какво чудо! Кръстосайте лимон с нар и създайте нов плод у дома!
Когато животът ти поднесе лимони... направи си батерия
Като в час по отвари: водата, която сменя цвета си
Вълшебна марсианска лимонада



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град